- Home
- Social
- TIMIŞOARA/IAŞI/GALAŢI, (16.11.2014, 17:48)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: La Timişoara, Iaşi şi Galaţi căminele studenţeşti sunt aproape pustii în turul II: "E linişte, aproape toţi au plecat acasă, au profitat de zilele libere” - FOTO
Majoritatea studenţilor din Timişoara, Iaşi şi Galaţi au profitat de zilele libere primite de la Guvern pentru turul al doilea al alegerilor şi au plecat acasă, studenţii rămaşi spunând că în 2 noiembrie au mers să voteze în grupuri de câte 50-100 de persoane, iar acum s-au adunat abia câţiva.
Urmărește
887 afișări
REPORTAJ: La Timişoara, Iaşi şi Galaţi căminele studenţeşti sunt aproape pustii în turul II (Imagine: Ovidiu Matache/ Mediafax Foto)
La Iaşi, majoritatea studenţilor au plecat acasă încă de joi seară sau vineri dimineaţă.
Studenţii de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" care au rămas în oraş spun că la primul tur al alegerilor au mers să voteze în grupuri de câte 50-100 de persoane din cele trei campusuri ale unităţii de învăţământ.
Tinerii afirmă că în primul tur de scrutin au existat probleme mari la unele secţii, unde studenţii au stat şi două ore la coadă pentru a vota. Atunci s-a reclamat că nu au existat suficiente formulare cu declaraţii pe proprie răspundere, iar cei care ar fi trebuit să voteze pe liste suplimentare au aşteptat tipărirea unor noi declaraţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
Alina Agafiţei, studentă în anul al treilea la Facultatea de Litere, spune că la turul al doilea a venit pregătită cu pixuri şi cu declaraţii pe proprie răspundere.
"Când am ajuns, am observat că din secţie ieşeau în general oameni trecuţi de 30 de ani, însă când am intrat am văzut aproximativ 20-30 de studenţi. În prima sală era coadă, aşa că am mers la cea de-a doua, la fel ca în primul tur. Am cerut o declaraţie, nu mi s-a dat pix pentru că nu aveau unul disponibil, aşa că mi l-am scos pe al meu din geantă. A trebuit să semnez declaraţia de faţă cu ei şi să pun data. În primul tur erau mai mulţi studenţi şi era aceeaşi problemă cu pixurile“, spune studenta.
Şi majoritatea studenţilor din campusul Tudor Vladimirescu al Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi au plecat acasă.
Deşi reprezentanţii universităţii spun că aproape jumătate din cei aproape 9.000 de studenţi cazaţi în campus au rămas în Iaşi, studenţii susţin că, de fapt, în fiecare cămin sunt cel mult 50-60 de oameni.
Andrei Gazea, student la Facultate de Construcţii şi Instalaţii de la Universitatea "Asachi", spune că la primul tur a mers să voteze alături de un grup de 40 de persoane, în timp ce acum, la ora 15.00, erau doar zece studenţi adunaţi.
"Până la urmă, votezi cu cine vrei şi cu cine te lasă conştiinţa, dar mergi la vot, e dreptul tău, şi dacă o faci după aceea poţi să te plângi. Dacă stai în casă şi nu votezi nu ai voie apoi să te plângi că ai burse mici sau că nu îţi merge bine”, spune Andrei.
Studenţii de la Universitatea "Asachi" pot vota în două zone. Prima dintre acestea este mai apropiată de campus, la parterul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, iar cealaltă este într-o sală de sport în drum spre cartierul Metalurgia, la cinci minute de mers pe jos din campus.
Andrei povesteşte că în primul tur, ca şi acum, a votat în sala de sport, iar organizarea a fost foarte bună.
"Am stat cel mult 20 de minute, eram grup mare, era plin acolo de studenţi. Da, înţeleg de ce spun unii că dacă au plecat studenţii acasă nu mai există aceeaşi mobilizare, dar noi n-am remarcat. Cei care am rămas am vorbit şi am ieşit la vot“, spune Andrei Gazea.
Unul dintre observatorii de la o secţie unde pot vota şi studenţi spune că nu mai sunt la fel de mulţi studenţi ca în primul tur.
"Au fost oameni încă de la prima oră a dimineţii şi vin continuu. Sunt mult mai mulţi ca în primul tur, dar nu la fel de mulţi studenţi. Cred că au plecat acasă şi poate votează acolo. Aş spune că au venit cam jumătate din studenţii pe care i-am văzut până la ora 13.00 în primul tur”, spune unul dintre observatori, care stă, alături de doi poliţişti, la intrarea în sala de sport.
La Iaşi, învaţă aproximativ 58.000 de studenţi, cei mai mulţi fiind înscrişi la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", existând, pe lângă aceasta, încă patru instituţii de învăţământ superior de stat.
Şi la Galaţi, studenţii de la Universitatea ”Dunărea de Jos” profită din plin de zilele libere date de Guvern, foarte puţini dintre cei cazaţi în campusul instituţiei de învăţământ mai putând fi văzuţi, duminică, prin cămine, iar la secţiile de votare din imediata apropiere sunt prezenţi în special gălăţenii arondanţi acestora.
În căminele din campusul ”Alexandru Ioan Cuza” din Galaţi au mai rămas doar câţiva studenţi din Republica Moldova şi câţiva din alte judeţe ale ţării, care fie au fost nevoiţi să rămână la Galaţi întrucât nu şi-au putut lua liber de la locul de muncă, fie locuiesc în oraşe aflate la distanţe mari.
Iulia, o tânără din Republica Moldova, studentă în anul al doilea la Facultatea de Medicină şi Farmacie, spune că aproape toţi colegii ei din România au plecat încă de vineri acasă, iar camerele de cămin au rămas aproape goale.
”Este foarte calmă atmosfera în cămine la această oră, este linişte, aproape toţi au plecat acasă, au profitat de zilele libere”, afirma aceasta.
Lângă căminul D, un student care scoate din portbagajul maşinii două genţi mari spune că a fost nevoit să se întoarcă la cămin, de la Tulcea, deoarece şi-a găsit un loc de muncă în Galaţi, iar luni trebuie să ajungă nepărat la serviciu.
”Serviciul m-a obligat să revin astăzi, dar cei mai mulţi dintre colegii mei au plecat acasă. S-a dat liber cu votarea şi au plecat. Voi merge şi eu la vot, dar mai spre seară”, a spus Eduard Ciulei, student în anul al doilea la master la Facultatea de Mecanică.
Valentina Mihai, din Vaslui, a rămas la Galaţi pentru că spune că ar fi pierdut mult timp pe drum cu trenul şi ar fi însemnat şi o cheltuială în plus.
”Eu am fost la vot pentru că vreau să avem o ţară mai bună, să avem locuri de muncă pentru tineri, pentru studenţi, dar şi pentru toţi absolvenţii, în general. Vrem o ţară mai bună, cu alţi preşedinţi, care să ne ajute pe toţi, nu doar pe cei tineri. Cei mai mulţi colegi au plecat acasă, probabil că sa voteze acolo şi cred că este singura sanşă ca să avem o ţară mai bună. Eu am rămas pentru că dura mai mult să ajung la Vaslui, dar şi din cauza banilor”, spune Valentina, studentă în anul al treilea la Facultatea de Industrie Alimentară.
Nici la cele două secţii de votare de la Grupul Şcolar ”Elena Doamnă”, aflate la câţiva paşi de campus, nu erau studenţi. Cei mai mulţi dintre cei care călcau pragul acestor secţii de votare erau oameni în vârstă.
Vicepreşedintele Secţiei de votare nr. 39 spune că dacă în urmă cu două săptămâni au fost mulţi studenţi, acum numărul lor s-a redus de aproape trei ori.
”La primul tur de scrutin am avut pe lista suplimentară în jur de 170 de studenţi, iar acum doar în jur de 40. Până diseară, în ritmul acesta nu vom depăşi 100 pe lista suplimentară”, afirmă Gheorghe Biculescu, vicepreşedintele acestei secţii de votare.
Potrivit reprezentanţilor campusului studenţesc, în acest week-end au mai rămas în căminele Univesităţii ”Dunărea de Jos” cam 10% din cei 2.100 de studenţi cazaţi aici.
La Galaţi învaţă aproximativ 12.000 de studenţi.
Şi studenţii din Timişoara au ales să profite de zilele libere oferite de Guvern, astfel că străzile din Complexul Studenţesc sunt aproape pustii. Câte un tânăr poate fi văzut trecând grăbit spre una dintre cele două secţii de votare din apropiere.
La secţia de votare numărul 111 de la Colegiul Naţional de Artă "Ion Vidu" aşteptau aproximativ 50 de studenţi să intre în secţia de votare. Au format o coadă pe unul dintre holurile unităţii de învăţământ.
Violeta Raţiu are 21 de ani şi este din Brad, judeţul Hunedoara. Este studentă la Timişoara şi spune că a stat aproximativ 30 de minute până în momentul în care a ajuns în faţa comisiei din secţia de votare.
"Am foarte mulţi colegi care sunt plecaţi acasă în minivacanţă. Eu nu m-am mai dus. Am fost acasă la primul tur de scrutin, atunci am votat acasă. Azi am ales să votez aici, alături de alţi colegi de-ai mei care au rămas în Timişoara", a declarat Violeta Raţiu.
O altă studentă, Georgiana Ivan, spune că ea a votat şi la primul tur de scrutin tot la această secţie de votare, dar că este dispusă să aştepte oricât până la momentul votului.
"Nu mă deranjează să stau la coadă. Aştept să votez cu multă răbdare. Cred că este foarte important acest vot", a declarat tânăra.
Studenţii care votează aici pot completa declaraţiile pe proprie răspundere încă înainte de a intra să voteze. Li s-au pus la dispoziţie două mese, mai multe scaune şi pixuri.
Preşedintele acestei secţii de votare a declarat corespondentului MEDIAFAX că la acest tur de scrutin au fost suplimentate preventiv buletinele de vot, cu 1.400, faţă de primul tur de scrutin, având în vedere numărul mare de studenţi care votează pe listele suplimentare.
La secţia de votare nr 113 de la Casa Tineretului, aflată, de asemenea, în apropierea Complexului Studenţesc, în jurul orei 15.00 se aflau aproximativ 20 de studenţi care aşteptau la coadă să voteze.
Pentru ei nu s-au amenajat mese şi scaune pentru completarea, în afara secţiei de votare a declaraţiilor pe propria răspundere. Tinerii completează aceste declaraţii în timp ce le sprijină pe pereţii clădirii.
Pentru că aici sunt mai puţini cei care stau la coadă, totul merge mai repede. Se stă cel mult zece minute şi se intră unul câte unul, cel mult două persoane în acelaşi timp.
Mihaela Ionescu, o studentă în Timişoara, spune că nu i se pare ceva ieşit din comun să stea la coadă şi că i se pare foarte important să voteze.
La această secţie de votare au fost suplimentate buletinele de vot cu 500, faţă de primul tur de scrutin, de asemenea, din cauza studenţilor care votează pe listele suplimentare.
La fel ca în primul tur de scrutin, la Timişoara studenţii au ieşit la vot abia după orele prânzului.
În jurul orei 15.00, la secţiile de votare din apropierea Complexului Studenţesc din Timişoara votaseră pe listele suplimentare în jur de 200 de studenţi.
La Timişoara învaţă aproximativ 40.000 de studenţi.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Studenţii vor avea zile libere vineri şi luni, pentru a putea vota în localitatea de domiciliu. Reacţia ANOSR
Citește și: ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 - ACL cere Guvernului emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru prelungirea programului de votare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe