România are pregătită infrastructura pentru eCall, dispozitivul din maşină care sună singur la 112 în caz de accident

România este prima ţară din Europa care, prin Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), a pregătit infrastructura pentru serviciul de urgenţă eCall, prin care, cu ajutorul unui dispozitiv instalat în maşină, se apelează automat, în caz de accident, la 112, informează STS.

Urmărește
547 afișări
Imaginea articolului România are pregătită infrastructura pentru eCall, dispozitivul din maşină care sună singur la 112 în caz de accident

România are pregătită infrastructura pentru eCall, dispozitivul din maşină care sună singur la 112 (Imagine: Shutterstock)

STS, care administrează Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, a modernizat infrastructura acestuia pentru operarea eCall - noul serviciu pan-european de urgenţă din vehicule. Astfel, eCall este funcţional din ianuarie 2013, în toată ţara, fiind necesară instalarea unui dispozitiv pe maşină.

În cazul unui accident auto, dispozitivul eCall va apela automat dispeceratul 112 şi va transmite informaţii relevante privind locul accidentului şi date tehnice ale vehiculelor implicate. Serviciile de urgenţă vor interveni cu mai mare rapiditate, inclusiv în situaţia în care pasagerii nu mai pot vorbi, arată reprezentanţii STS.

Rezultatele noului serviciu pan-european de urgenţă din vehicule - eCall vor fi prezentate oficial la Bucureşti, în cadrul unei conferinţe internaţionale, joi şi vineri, anunţă Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), care gestionează Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.

La conferinţă vor participa, alături de partenerii de proiect din 18 ţări şi peste 200 de specialişti din industria auto, ai operatorilor de telecomunicaţii şi organismelor de standardizare, de la companii de asigurări din 40 de ţări din Europa, America de Nord şi Asia, oficiali ai Parlamentului European, ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor româneşti cu responsabilităţi în domeniu.

"Discuţiile sunt axate pe stadiul implementării serviciului eCall în ţările partenerilor proiectului, asupra modului de interoperabilitate între echipamentele ce urmează a fi instalate pe autovehicule şi diferite centre de preluare a apelurilor de urgenţă şi stadiul revizuirii standardelor europene în domeniu", precizează STS.

Totodată, inginerii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale vor prezenta, în direct, întregul flux al sistemului de urgenţă eCall, apelurile fiind generate din Bucureşti şi din ţară, cu ajutorul câtorva maşini aflate în trafic şi echipate cu dispozitive eCall în cadrul unei demonstraţii practice.

"Participanţii vor putea vedea modul de implementare al serviciului de apel de urgenţă din vehicule în România, recepţionarea şi operarea apelurilor, poziţionarea automată pe hartă a datelor despre accident, împreună cu întregul fluxul de alarmare şi intervenţie a serviciilor de urgenţă", se mai arată în comunicatul STS.

În septembrie 2011, Comisia Europeană anunţa că sistemul eCall trebuie să fie instalat şi pe deplin funcţional, până în 2015, în toată Uniunea Europeană, dar şi în Croaţia, Islanda, Norvegia şi Elveţia, estimând că instalarea dispozitivului în fiecare automobil nou costă mai puţin de o sută de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici