România începe azi implementarea Sistemului Garanţie-Returnare. Orice cumpărător va plăti o garanţie de 50 de bani atunci când va achiziţiona o băutură îmbuteliată pe care o va recupera la returanarea ambalajului
România începe de astăzi să implementeze Sistemul Garanţie-Returnare, un proiect amplu care are ca scop impulsionarea colectării deşeurilor de ambalaje şi reciclarea lor. Modul în care vom cumpăra băuturi – apă, răcoritoare sau alcoolice – se va schimba odată cu introducerea unei garanţii de 50 de bani la achiziţionarea fiecărui recipient.
România începe azi implementarea Sistemului Garanţie-Returnare
„De multe ori în ultimii ani mi-am imaginat cum va fi să introduc primul PET într-un aparat şi să obţin un voucher la schimb. Am făcut asta în alte ţări şi am crezut mereu că şi România poate face asta. SGR este o moştenire pe care o lăsăm copiilor noştri. Este ca un copil pe care, în primul an, îl vom învăţa să meargă, probabil că la început va mai şchiopăta, dar vom reuşi”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la evenimentul care a marcat lansarea SGR în România. Conferinţa de presă a avut loc în incinta magazinului La Cocoş din zona Vitan din Bucureşti.
Ministrul a subliniat că România generează 6 milioane de tone de deşeuri anual, iar gradul de colectare separată nu depăşeşte 12-13%.
„Ne batem pe ultimul sau penultimul loc din Uniunea Europeană la acest capitol. Odată cu Sistemul Garanţie-Returnare însă, ne propunem o ţintă de reciclare de 80% pentru 2025, iar începând cu 2026 speranţa noastră este ca SGR să genereze o rată de colectare de peste 90%, cu ajutorul celor 80.000 de magazine din România unde vom putea aduce aceste ambalaje”, a mai spus Mircea Fechet.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Concret, după implementarea Sistemului Garanţie-Returnare, orice cumpărător va plăti o garanţie de 50 de bani atunci când va achiziţiona o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant.
Ulterior, după golire, el poate merge cu recipientul în orice magazin care vinde băuturi în ambalaje de unică folosinţă din plastic, sticlă sau metal sau la orice alt punct de returnare, îl poate returna şi va primi astfel valoarea garanţiei plătite. În acest scop, nu este nevoie de prezentarea bonului fiscal, ambalajele băuturilor urmând să fie inscripţionate cu un cod care garantează înscrierea lor în SGR. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri inclusiv.
„Va fi foarte uşor pentru fiecare cetăţean al României să recicleze de acum înainte. Vom replica în România succesele înregistrate în alte state”, a spus Gemma Webb, CEO-ul RetuRO, compania desemnată administratorul SGR în România.
Sistemul Garanţie-Returnare s-a dovedit de succes în alte state în care a fost deja implementat, atingând performanţe de colectare de 80-90% în mai multe ţări europene. Ţintele sunt ambiţioase şi pentru România, scopul fiind realizarea unei rate de colectare de 90% din ambalajele de băuturi în al treilea an de funcţionare a SGR.
SGR va funcţiona cu 17 centre logistice, distribuite în toată ţara. În vederea operaţionalizării acestora şi a dotării cu echipamentele necesare, RetuRO a obţinut o finanţare în valoare de 426 de milioane de lei de la ING Bank, care a devenit astfel unicul finanţator al SGR. Din cele 17 centre, în care vor lucra în total 500 de angajaţi, şase vor fi de mari dimensiuni, iar unsprezece mai mici.
RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A., administratorul SGR, a fost creat de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump