Românul acuzat de implicare în uciderea fiului preşedintelui Republicii Ciad rămâne în arest
Craioveanul Marin Cioroianu, acuzat de implicare în asasinarea, la Paris, a fiului preşedintelui Republicii Ciad, rămâne în arest, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) respingând, luni, cererea acestuia de eliberare.
Românul acuzat de implicare în uciderea fiului preşedintelui Republicii Ciad rămâne în arest
Instanţa supremă a dezbătut, luni, contestaţia craioveanului Marin Cioroianu faţă de decizia Curţii de Apel Târgu Mureş, care în 23 decembrie i-a prelungit mandatul de arestare cu 30 de zile.
Biroul Interpol urmează să îl extrădeze pe Marin Cioroianu în Franţa, pentru a fi judecat în legătură cu asasinarea lui Brahim Deby, fiul preşedintelui Republicii Ciad.
Avocatul lui Marin Cioroianu, Adrian Georgescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că după ce a susţinut la ICCJ pledoaria în favoarea clientului său, a fost la Parchetul instanţei supreme pentru a depune un autodenunţ pe care Cioroianu l-a făcut în legătură cu pistolul care a fost găsit asupra lui în momentul reţinerii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Potrivit avocatului, acest autodenunţ nu va fi cercetat de Parchetul instanţei supreme, ci de Parchetului Tribunalului Harghita, locul unde s-a săvârşit infracţiunea.
Întrebat dacă Cioroianu avea drept de deţinere şi folosire a respectivului pistol, avocatul a arătat că, din informaţiile lui, clientul său avea permis de port armă valabil doar pe teritoriul Franţei.
Potrivit sursei citate, autorităţile române ar trebui să facă o anchetă care să stabilească modul în care Cioroianu a introdus în ţară respectiva armă şi dacă se face vinovat de încălcarea unei legi.
În opinia avocatului, Marin Cioroianu nu ar trebui extrădat în Franţa până la finalizarea acestei anchete.
Avocatul Adrian Georgescu declara, duminică, pentru MEDIAFAX, că Marin Cioroianu nu a fost extrădat în Franţa, deşi există o decizie definitivă în acest sens, pentru că "partea franceză a comunicat Biroului Interpol din România că nu are fonduri pentru biletele de avion necesare agenţilor şi lui Cioroianu", motiv pentru care instanţa română a prelungit mandatul de arest a acuzatului.
"Au zis (autorităţile franceze-n.r.) că nu au bani de avion să vină în România şi că Interpolul nu a ştiut de decizia instanţei supreme. Asta scria în cererea de prelungire. Biroul Interpol din România a anunţat Parchetul Curţii de Apel Târgu Mureş că nu a ştiut absolut nimic de Cioroianu şi că atunci când i-a contactat pe colegii francezi, aceştia au zis că este perioada sărbătorilor, că ei nu au bani de bilete şi că trebuie cerută prelungirea. Asta scrie în cererea din dosarul de prelungire a mandatului de la Curtea de Apel Târgu Mureş", explica Adrian Georgescu.
În 23 decembrie, Curtea de Apel Târgu Mureş a prelungit, la cererea procurorilor, mandatul de arestare preventivă emis pe numele lui Marin Cioroianu, cu 30 de zile, respectiv până la data de 21 ianuarie 2009 inclusiv, în vederea predării autorităţilor franceze.
Această decizie a fost contestată de Marin Cioroianu la instanţa supremă, care luni a respins solicitarea lui de eliberare din arest.
În 17 decembrie, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis ca Marin Cioroianu să fie extrădat autorităţilor franceze, care încearcă să elucideze împrejurările în care fiul preşedintelui Republicii Ciad a fost ucis, în iulie 2007, la Paris, la locul crimei fiind găsit un ceas şi o amprentă care ar aparţine lui Cioroianu.
Totodată, instanţa a dispus ca, în cazul în care acesta va fi condamnat la închisoare, să îşi ispăşească pedeapsa în România.
Decizia instanţei supreme a fost luată în baza articolului 87 alineatul 2 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.
În 29 noiembrie, Marin Cioroianu a fost prins în judeţul Harghita, informa Ministerul Internelor. La solicitarea autorităţilor franceze, autorităţile române - Parchetul, Poliţia, cu implicarea directă şi cu sprijinul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă - l-au identificat pe Marin Cioroianu.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: