- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.02.2019, 16:59)
- Daniela Timofti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SCANDALUL apei potabile | Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş: Apa brută se încadra în prevederile stabilite prin lege/ Ministrul Sănătăţii anunţă că analizele sunt în limita normală
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, luni, că rezultatele analizelor Direcţiei de Sănătate Publică privind apa de la robinet demonstrează că valorile compuşilor sunt în limită, precizând însă că unii dintre aceştia, cum ar fi trihalometan, este trecut de jumătate din limita admisă.
Urmărește
392 afișări
SCANDALUL apei potabile | Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş: Apa brută se încadra în prevederile stabilite prin lege/ Ministrul Sănătăţii anunţă că analizele sunt în limita normală
„Valorile sunt aproape de limita maximă, sunt în limită. (...) Vorbim de elementul de trihalometan care are o valoare maximă de 100 prin lege, iar valoarea determinată este de 60,4, peste 50%. Trihalometanii sunt compuşi cu risc cancerigen, de aceea joi am recomandat precauţie”, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
De asemenea, Pintea a mai spus că ministrul Apelor şi Pădurilor a precizat luni, într-o conferinţă de presă, că amoniul a fost în limitele normale, însă acest aspect i-a ridicat semne de întrebare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
„Ministrul Apelor a avut azi o conferinţă de presă în care a explicat că valorile de amoniu erau în limitele norla,e că s-a suplimentat debitul de apă în urma unei sesizări a furnizorului de apă potabilă. Lucru care ne-a riicat multe semne de întrebare. Dacă amoniul era în limitele normale, atunci de ce s-a făcut hiperclorinarea? Specialiştii spun că există posibilitatea ca apa să fi avut o încărcătură bacteriologică foarte mare, cu alte riscuri, dar nu aveam această dovadă”, a adăugat Sorina Pintea.
Totodată, Sorina Pintea a declarat că, începând de luni, între Direcţia de Sănătate de Sănătate Publică şi furnizorii de apă nu mai există un protocol privind comunicarea cu presa.
Ministrul Sorina Pintea a anunţat încă de săptămâna trecută că a cerut o anchetă despre modul în care Apa Nova a comunicat cetăţenilor privind calitatea apei, în condiţiile în care DSP a informat la acel moment că patru probe de apă luate din Capitală demonstrează că nivelul de clor este mai mare de cinci ori faţă de limita admisă.
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, anunţă că analizele efectuate în data de 28 ianuarie de la staţia Crivina arată că amoniu în apă era de 0,796 mg/l, ceea ce înseamnă că se încadrează în limitele legii, precizând că Apa Nova trebuia să anunţe în scris acest lucru, dar au anunţat telefonic.
„Deşi am transmis două comunicate clarificatoare referitor la calitatea apei brute furnizate de Administraţia Bazinală Argeş Vedea către Apa Nova în care se arăta foarte clar că apa brută se încadra în prevederile stabilite prin lege, în speţă hotărârea de Guvern 100/2002, în spaţiul public, anumite persoane continuă să acuze nefondat Apele Române şi munca unor oameni care-şi fac datoria cu responsabilitate”, a declarat, luni, ministrul Apelor, Ioan Deneş.
De asemenea, Deneş susţine că analizele de laborator au arătat că la indicatorul de amoniu are valoarea de 0,796 miligrame/litru. De asemenea, el a precizat că Apa Nova trebuia să anunţe, în scris, ministerul, în data de 28 ianaurie, despre rezultatele apei, ceea ce nu s-a întâmplat. Daneş spune că a fost informat telefonic.
„În conformitate cu prevederile hotărârii de Guvern 100/2002 privind normele de calitate pentru apa de suprafaţă utilizată pentru potabilizare, limita recomandată este de un miligram pe litru, iar limita maximă admisă e de 1,5 miligrame/litru. Ambele valori înregistrate, atât cea comunicată de Apa Nova - comunicat telefonic - de 1,3 miligrame/litru, cât şi cea înregistrată de Administraţia Bazinală Argeş Vedea sunt sub limita maximă admisă conform acestei hotărâri de Guvern”, a explicat Ioan Daneş.
Totodată, ministrul Apelor spune că a trimis două comunicate în data de 30 şi 31 ianuarie în care informează despre situaţia apei.
„Acele persoane au continuat să arunce cu noroi în munca şi responsabilitatea pe care o au oamenii din Apele Române. Au fost date suficiente pentru a clarifica. Am văzut că se continuă această, ştiu eu, arătat cu degetul acolo unde nu trebuie să se arate cu degetul, iar în urma acestor arătări repetate cu degetul către Apele Române am consierat că trebuie sa intervin personal”, a spus Ioan Deneş.
Ioan Deneş spune că amoniu în apă de află în limitele recomandate.
„Poate exista pe un fenomen de topire a zăpezii în care zăpada de pe un anumit areal intrând în contact cu anumite elemente să crească o concentraţie de amoniu dintr-un curs de apă. După analizele făcute, nu e cazul să discutăm de o depăşire a limitei recomandate, nu maxime admisă. E sub limita recomandată. Legea ne spune foarte clar care e concentraţia de amoniu recomandată - de 1, iar cea maximă de 1,5 mg/litru”, a explicat ministrul Apelor.
Precizările vin după ce Apa Nova a informat joi dimineaţă că rezultatele analizelor efectuate reconfirmă şi atestă potabilitatea apei distribuită de companie consumatorilor. Distribuitorul de apă mai menţionează că a crescut concentraţia de clor din cauza topirii zăpezii şi a gheţii, însă valorile sunt în limitele normale.
În acest context, Ministerul Sănătăţii a recomandat bucureştenilor să nu folosească apa din reţeaua publică pentru băut, prepararea hranei.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: ACCIDENT grav: Copil rănit pe trotuar, în urma unui accident produs de un şofer băut şi fără permis
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe