Secretarul general adjunct al MEN Gabriel Ispas ar fi implicat în proiectul POSDRU vizat de DNA

Secretarul general adjunct al Ministerului Educaţiei, Gabriel Ispas, ar fi implicat în proiectul POSDRU în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au ridicat documente de la MEN, potrivit unor surse judiciare.

Urmărește
1396 afișări
Imaginea articolului Secretarul general adjunct al MEN Gabriel Ispas ar fi implicat în proiectul POSDRU vizat de DNA

Gabriel Ispas (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că din echipa de management a proiectului POSDRU "Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I. Programe integrate pentru creşterea accesului la educaţie şi a nivelului educaţional al copiilor din comunităţi defavorizate, cu precădere romi, în anul 2008 - 2009", derulat de Ministerul Educaţiei, au făcut parte 11 persoane, existând şi indicii cu privire la "implicarea secretarului general Gabriel Ispas".

Anchetatorii au început urmărirea penală in rem, până în prezent nicio persoană nefiind pusă sub învinuire.

În acest caz, procurorii DNA au ridicat, luni, documente privind acest proiect, din sediul Ministerului Educaţiei şi din birourile Unităţii de Management a Proiectelor cu Finanţare Externă şi Organismului Intermediar - Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic din Bucureşti. De asemenea, procurorii au luat calculatoarele pe care sunt documentele aferente proiectului, precum şi alte mijloace de stocare a datelor, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, anchetatori au indicii că, în cadrul acestui proiect, a fost depusă o singură cerere de rambursare, fără a exista însă documente justificative pentru cheltuielile făcute şi pentru cererea de rambursare depusă. Mai mult, procurorii ar avea indicii că în prezent ar fi refăcute documentele aferente proiectului, existând în acest sens chiar şi presiuni, susţin sursele citate.

Iniţial, manager al acestui proiect a fost Gheorghe Sarău, acesta declarând, pentru MEDIAFAX, că el a scris proiectul, dar că în 16 septembrie 2009 şi-a dat demisia, din motive medicale. Sarău a precizat că demisia i-a fost aprobată în 1 noiembrie 2009, când încă nu începuse derularea proiectului. El a mai spus că nu a semnat niciun document şi că nu i s-au cerut niciodată documente din acest proiect.

Proiectul POSDRU a fost derulat de Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Fundaţia Ruhama, şi a avut ca obiectiv general prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii în rândul copiilor cu vârste între cinci şi opt ani din 420 de comunităţi dezavantajate (câte zece din fiecare judeţ), cu pondere ridicată de romi, cu precădere în localităţile rurale şi urbane mici, prin implementarea de alternative educaţionale pentru preşcolari şi părinţii acestora.

Printre obiectivele specifice ale proiectului au fost: creşterea accesului la educaţie preşcolară şi şcolară pentru 8.000 de copii din comunităţi defavorizate, cu precădere romi, prin participarea la programe de educaţie de tipul "Gradiniţa estivală" şi "Şcoala după şcoală"; diminuarea riscului de părăsire timpurie a şcolii de către copiii din grupul ţintă prin derularea de activităţi de informare şi consiliere adresate părinţilor acestora - "Şcoala părinţilor"; analiza consecinţelor implementarii de forme flexibile de educaţie pentru copiii din grupul ţintă şi părinţii acestora prin realizarea unui studiu sistematic al rezultatelor obţinute.

Proiectul face parte din cadrul Axei prioritare 2 Învăţare pe tot parcursul vieţii - Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii. Asistenţa financiară nerambursabilă a acestui proiect este de 15.929.018 lei, iar valoarea totală este de 18,5 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici