Şef Direcţia Investiţii la CJ Cluj, după audieri la DNA: M-au întrebat despre o investiţie la Aeroportul "Avram Iancu"

Directorul Direcţiei de Dezvoltare şi Investiţii din CJ Cluj, Mariana Raţiu, a fost audiată, miercuri, la DNA Cluj, spunând, la ieşire, că a fost întrebată despre o investiţie finanţată de Aeroportul "Avram Iancu", în valoare de 15 milioane de lei, şi că a pus la dispoziţia anchetatorilor documente.

Urmărește
216 afișări
Imaginea articolului Şef Direcţia Investiţii la CJ Cluj, după audieri la DNA: M-au întrebat despre o investiţie la Aeroportul "Avram Iancu"

Şef Direcţia Investiţii la CJ Cluj, după audieri la DNA: M-au întrebat despre o investiţie la Aeroportul "Avram Iancu" (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Directorul Direcţiei de Dezvoltare şi Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, Mariana Raţiu, a fost audiată la DNA timp de aproximativ o oră şi jumătate, după care procurorii anticorupţie au însoţit-o la sediul CJ pentru a le pune la dispoziţie mai multe documente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mariana Raţiu le-a declarat jurnaliştilor, la intrarea în sediul CJ Cluj, că a fost întrebată de anchetatori despre o investiţie finanţată de Aeroportul "Avram Iancu", în valoare de 15 milioane de lei.

"Am fost solicitaţi pentru ridicarea de înscrisuri care avizau nişte obiective de investiţii de la aeroport, o platformă de îmbarcare/debarcare în cadrul Apron 4 şi parkingul construit de firma UTI la aeroport. Am fost la audieri în această dimineaţă la DNA. Au fost ridicate doar documente. De dimineaţă a fost sigiliat biroul meu şi al domnului arhitect şef al judeţului, Claudiu Salanţă. Procurorii m-au întrebat ce ştiu despre Apron 4. Din păcate, este o investiţie finanţată de aeroport. Noi am aprobat în decembrie un studiu de fezabilitate în cadrul comisiei tehnico-economice pentru Apron 4, care avea o valoare de peste 4,9 milioane de lei, iar investiţia care a fost făcută la aeroport a fost, din câte am înţeles, contractul a fost încheiat la o valoare de 15 milioane de lei", a spus Raţiu.

La rândul său, arhitectul şef al judeţului Cluj, Claudiu Salanţă, a spus că anchetatorii DNA au ridicat documente, dar că el nu a fost audiat.

"În anchetă s-au ridicat documente de autorizare de la Apron 4, de la pistă, am o implicare că stau în biroul de unde s-au ridicat documentele. Nu am fost chemat nicăieri la audieri. Erau autorizaţii din 2011, din 2013, erau la mine în birou. Sunt în Consiliul Judeţean Cluj de şase luni. Doar au ridicat documente", a spus Salanţă, care a menţionat că s-a întâlnit în cursul dimineţii cu preşedintele CJ Cluj, dar nu a vorbit cu acesta.

Directorul Aeroportului Internaţional "Avram Iancu", David Ciceo, nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestei ştiri.

Miercuri după-amiază, la sediul DNA Cluj a fost dus pentru audieri şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, după ce în cursul zilei la instituţie şi la locuinţa lui Uioreanu au avut loc percheziţii ale procurorilor anticorupţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă, că procurorii Serviciul Teritorial Cluj fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în perioada 2013-2014, de către persoane cu funcţie de conducere de la nivelul autorităţilor locale.

Potrivit DNA, în această cauză au fost făcute, miercuri, percheziţii la 11 adrese din Cluj-Napoca, la domiciliile unor persoane, la sediile unor societăţi comerciale şi la instituţii publice, între care sediul Consiliului Judeţean Cluj, Aeroportul Cluj, Facultatea de Construcţii, locuinţa şefului CJ Cluj, Horea Uioreanu, a şefei Direcţiei de Dezvoltare şi Investiţii de la Consiliul Judeţean Cluj, Mariana Raţiu, şi a consilierului judeţean Ioan Petran, preşedinte al PNL Cluj-Napoca şi conferenţiar la Facultatea de Construcţii a Universităţii Tehnice din Cluj.

În dosarul în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie (dare şi luare de mită), care ar fi fost comise în perioada 2013-2014, de către persoane din conducerea Consiliului Judeţean Cluj, sunt vizaţi Horea Uioreanu, fosta sa soţie Elena Uioreanu, deputat, şefa Direcţiei de Dezvoltare şi Investiţii de la Consiliul Judeţean Cluj, Mariana Raţiu, omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Construcţii SA, firma care care a construit noua pistă a Aeroportului din Cluj, şi consilierul judeţean Ioan Petran.

CJ Cluj a aprobat, în 27 mai 2013, un proiect de hotărâre privind un studiu de fezabilitate din proiectul de construire a pistei de decolare-aterizare de 3.500 de metri, etapa I, la Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" din Cluj-Napoca. Proiectul conţinea mai multe lucrări, printre care "construirea unei platforme Apron 4 - pentru o poziţie de staţionare a aeronavelor de referinţă categoria C".

Lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au început în septembrie 2011, în prima etapă pista având 2.100 de metri, costurile proiectului fiind estimate la circa 78 de milioane de euro.

Lucrările la prima etapă, cea de construire a pistei de 2.100 de metri, au fost întârziate din cauza unor probleme tehnice descoperite pe parcurs, care au necesitat noi soluţii din partea constructorilor. De asemenea, finanţarea unor lucrări de regularizare şi deviere a pârâului Murători din zonă a fost întârziată, sumele fiind deblocate abia în luna martie 2013 de la Administraţia Naţională Apele Române.

Lucrările au fost realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL.

Pista a fost inaugurată în 26 octombrie 2013, la ceremonie participând preşedintele PNL, Crin Antonescu, ministrul Transporturilor de atunci, Ramona Mănescu, vicepremierul Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

În octombrie anul trecut, vicepremierul Liviu Dragnea declara că autorităţile centrale caută soluţii de finanţare europeană pentru prelungirea pistei până la 3.500 de metri, după ce prima etapă - de 2.100 de metri - a fost finalizată.

Consiliul Judeţean Cluj a cheltuit până în prezent peste 22 de milioane de lei pentru exproprierea terenurilor necesare noii piste de 2.100 de metri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici