Şeful Parchetului Judecătoriei Sibiu, trimis în judecată pentru zeci de infracţiuni
DNA l-a trimis în judecată pe Florin Apostu, prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Sibiu, care a dispus într-un număr de 56 de dosare penale soluţii de netrimitere în judecată în numele unor procurori din subordinea sa, fără ca aceştia să aibă cunoştinţă despre aceste aspecte.
Şeful Parchetului Judecătoriei Sibiu, trimis în judecată pentru zeci de infracţiuni (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
Apostu Florin Nicuşor - fost coleg, la Sibiu, al actualului procuror general al României, Codruţa Kovesi - a primit de la Ilie Carabulea contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4.000 lei, în schimbul căreia ar fi trebuit să-l ajute în promovarea unui recurs în interesul legii, în sensul că va interveni pe lângă şeful Ministerului Public.
Ilie Carabulea este administrator la SC Star Motors SRL Sibiu şi SC Atlassib SRL Sibiu, iar Parchetul Judecătoriei Sibiu, condus de Florin Apostu, avea în lucru 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor.
Zeci de infracţiuni, în dosarul de trimitere în judecată a lui Florin Apostu
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Direcţia Naţională Anticorupţie l-a trimis în judecată pe Florin Nicuşor Apostu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în stare de arest preventiv, pentru şapte infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de trafic de influenţă, o infracţiune de fals material în înscrisuri oficiale şi o infracţiune de uz de fals în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, reţinere sau distrugere de înscrisuri, două infracţiuni de favorizare a infractorului, patru infracţiuni de fals în declaraţii, 56 infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale şi 56 infracţiuni de uz de fals.
Totodată a fost deferit justiţiei Tiberiu Narcis Popescu, în stare de arest preventiv, ofiţer activ în cadrul Direcţiei Judeţene de Informaţii Sibiu, pentru trei infracţiuni de dare de mită, complicitate la infracţiunea de favorizare a infractorului, complicitate la infracţiunea de reţinere sau distrugere de înscrisuri, complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de uz de fals.
Ilie Carabulea - asociat şi administrator al societăţilor comerciale din cadrul Atlassib Holding Sibiu, va fi judecată, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, alături de Sebastian Dumitru Cârstea - director la Liceul Carol I din Sibiu şi Mihaela Izabela Cârstea, acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la infracţiunea de dare de mită, şi de Nicolae Boţa, acuzat de dare de mită.
Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii septembrie 2010, inculpatul Apostu Florin Nicuşor a primit de la inculpatul Carabulea Ilie contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4.000 lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra procurorului general al României. Revizia a fost facturată între SC Star Motors SRL Sibiu şi SC Atlassib SRL Sibiu, ambele fiind firmele inculpatului Carabulea Ilie.
În perioada 2006 - octombrie 2010, Apostu Florin Nicuşor a folosit în mod exclusiv şi consecutiv două autoturisme marca Audi A8 şi VW Passat achiziţionate în baza unui contract de leasing financiar între SC Atlassib Leasing IFN SA Sibiu şi SC Intermedia SRL Sibiu, ambele societăţi fiind membre ale holdingului Atlassib condus de Carabulea Ilie. Cele două societăţi comerciale au achitat, pentru Apostu Florin Nicuşor, TVA aferentă acestora şi contravaloarea avansului auto, în condiţiile în care, la nivelul anului 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a avut în instrumentare un număr de 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Carabulea Ilie. În aceste dosare, Apostu Florin Nicuşor a dat soluţii şi a verificat soluţiile date de procurorii subordonaţi.
În cursul anilor 2006, 2007, 2008 şi 2009, pentru a crea o aparenţă de legalitate a utilizării acestor autoturisme, Apostu Florin Nicuşor a consemnat în declaraţiile de avere că le utilizează în baza unor contracte de leasing.
În 5 august 2010, Apostu Florin Nicuşor, în calitatea sa de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, a primit de la inculpatul Popescu Tiberiu Narcis un plic conţinând suma de 400 euro şi ulterior suma de 1.500 lei în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal referitor la cercetarea unei persoane pentru mai multe infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.
În acest sens, Apostu Florin Nicuşor a sustras din dosar două declaraţii, le-a remis lui Popescu Tiberiu Narcis pentru a fi distruse. iar ulterior a ataşat la dosar alte două declaraţii scrise de soţii Cârstea Sebastian Dumitru şi Mihaela Izabela după dictarea inculpatului Popescu Tiberiu Narcis şi potrivit îndrumărilor lui Apostu Florin Nicuşor. În plus, Apostu a menţionat în fals pe cele două declaraţii că au fost date în luna ianuarie 2010 în faţa unui agent de poliţie, aplicând ştampila parchetului pe care îl conducea. De asemenea, soţii Cârstea s-au implicat şi în procurarea sumelor de bani remise lui Apostu.
În 27 septembrie 2010, Apostu a acceptat să primească de la Popescu o sumă de bani pentru a soluţiona favorabil un dosar penal în care o persoană era cercetată pentru ucidere din culpă. Cuantumul sumei de bani urma a fi comunicat după studierea dosarului respectiv.
În perioada septembrie - octombrie 2010, Apostu, în calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în înţelegere cu Popescu, a stabilit să întocmească unei persoane un dosar penal, în mod fictiv, în scopul de a o determina să achite unui prieten al ambilor inculpaţi o datorie recunoscută printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, dar care nu fusese supusă executării silite. Cei doi inculpaţi au stabilit ca, după plata datoriei, să primească de la prietenul lor echivalentul a 20 la sută din valoarea sumei recuperate.
De asemenea, în perioada august - septembrie 2010, Apostu a primit de la două persoane produse alimentare şi a solicitat de la o altă persoană suma de 2.000 de euro pentru a soluţiona favorabil două dosare penale privind infracţiuni rutiere. În aceeaşi perioadă, inculpatul a primit băuturi alcoolice de la o persoană pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Judecătoriei Sibiu în scopul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti favorabile acestei persoane într-un dosar civil.
În data de 30 septembrie 2010, în timp ce se afla în biroul său, Apostu i-a indicat unei persoane declaraţiile şi apărările pe care trebuia să le susţină la Poliţia Sibiu pentru a scăpa de orice sancţiuni penale, în condiţiile în care era cercetat pentru conducerea unui autovehicul având în sânge o alcoolemie peste limita legală.
În plus, în cursul lunii octombrie 2010, Apostu a primit de la inculpatul Boţa Nicolae o sumă de bani în valută, lăsându-l să creadă că va soluţiona în mod favorabil un dosar penal în care soţia lui Boţa Nicolae era cercetată pentru infracţiunea de înşelăciune. În acest sens, i-a cerut poliţistului care instrumenta dosarul să-i înainteze dosarul cu o propunere de netrimitere în judecată.
De asemenea, Apostu, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, a dispus într-un număr de 56 de dosare penale soluţii de netrimitere în judecată în numele unor procurori din subordinea sa, fără ca aceştia să aibă cunoştinţă despre aceste aspecte. În unele cazuri, acesta a falsificat prin imitaţie semnăturile unor procurori, iar în alte cazuri a aplicat semnătura sa în locul lor. În plus, Apostu Florin Nicuşor a respins şi plângerile formulate de părţi împotriva soluţiilor dispuse tot de el în unele din aceste dosare.
În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor sume bani şi aparţinând inculpaţilor Apostu Florin Nicuşor, Popescu Tiberiu Narcis, Carabulea Ilie, Cârstea Sebastian Dumitru şi Crâstea Mihaela Izabela.
În zilele de 20 şi 21 octombrie 2010, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, în conformitate cu prevederile legale, măsura reţinerii şi, respectiv, arestării magistratului procuror.
Prin încheierea din data de 27 octombrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală a dispus arestarea preventivă pentru o durată de 30 de zile a inculpaţilor Apostu Florin Nicuşor şi Popescu Tiberiu Narcis, măsură ce a fost prelungită.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Constanţa întrucât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desemnat această instanţă ca instanţă competentă să judece cauza în fond şi egală în grad Curţii de Apel Alba Iulia, la solicitarea Serviciului Teritorial Alba Iulia al DNA.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO