- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sindicatele din educaţie fac grevă generală de o zi pe 22 aprilie
Federaţiile sindicale din învăţământ au reanalizat problemele din sistem, privind sumele insuficiente pentru cheltuielile de personal, ordonanţa de reducere a posturilor, legea educaţiei, şi vor organiza o grevă în 22 aprilie şi recomandă profesorilor să nu participe la examenele naţionale.
Sindicatele din educaţie fac grevă generală de o zi pe 22 aprilie (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei "Spiru Haret", Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţiei "Alma Mater" s-au întâlnit, miercuri, pentru a reanaliza situaţia învăţământului românesc şi problemele cu care se confruntă salariaţii din sistem, se arată într-un comunicat comun al celor patru federaţii.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi pentru că sumele destinate cheltuielilor de personal stabilite pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar nu sunt suficiente pentru întreg anul 2010, OG nr. 114/2009 prevede reducerea a aproximativ 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar începând cu data de 1 septembrie 2010, după ce în anul 2009 s-au mai redus în jur de 18.000 de posturi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Sistarea de către Guvern a acordării fondurilor necesare continuării investiţiilor începute în anii anteriori este o altă nemulţumire a cadrelor didactice.
"Conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) continuă să ignore existenţa şi valabilitatea Legii nr. 221/2008 până în luna decembrie 2009, instigând ordonatorii de credite la nepunerea în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, precum şi la nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (2) din Legea-cadru nr. 330/2009, care garantează salariaţilor menţinerea salariului brut începând cu luna ianuarie 2010, la nivelul lunii decembrie 2009", se arată în comunicat.
Sindicaliştii critică şi apariţia de discriminări în ceea ce priveşte încadrarea şi salarizarea unor categorii de cadre didactice din învăţământul preşcolar şi primar, din momentul intrării în vigoare a Legii nr. 387/2009 şi a Ordinului MECTS nr. 3235/2010 privind încadrarea profesorilor din învăţământul preşcolar şi primar.
Veniturile salariale, în special cele ale personalul didactic auxiliar şi nedidactic s-au diminuat din cauza sistării, începând cu luna ianuarie 2010, a plăţii unor sporuri existente în contractele colective de muncă, acordate în condiţii legale.
Refuzul constant al conducerii MECTS de a purta un dialog social real şi constructiv cu partenerii de dialog social, precum şi politizarea excesivă a actului decizional, la toate nivelurile, îi nemulţumeşte, de asemenea, pe sindicalişti.
În primele trei luni ale anului 2010 nu s-a plătit sporul de lucru în condiţii periculoase sau vătămătoare şi sporul pentru condiţii grele de muncă, reglementate de Legea-cadru nr. 330/2009.
Posturile didactice şi nedidactice au fost blocate, precum şi concursurile de promovare în învăţământul superior, ceea ce va conduce la imposibilitatea desfăşurării în condiţii optime a procesului educaţional, din cauza îmbătrânirii accentuate a corpului didactic, pensionării şi lipsei cadrelor didactice cu grad universitar obligatoriu (conferenţiar sau profesor) pentru desfăşurarea cursurilor de masterat şi de doctorat, se arată în comunicat.
Totodată, sindicaliştii au analizat rezultatele întâlnirilor avute cu reprezentanţii MECTS şi ai Guvernului referitoare la prevederile proiectului legii educaţiei şi la salarizarea din sistem.
"Proiectul Legii Educaţiei Naţionale propus de MECTS Guvernului României, însuşit de acesta şi transmis spre adoptare Parlamentului, conţine prevederi care afectează direct salariaţii din învăţământ, respectiv desfiinţarea titularizării în sistem, componenţa Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ, dispariţia unor drepturi garantate de ani de zile în legislaţie (cum ar fi reducerea cu două ore a normei didactice pentru personalul didactic cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I), imposibilitatea negocierii de drepturi (altele decât cele salariale) prin contractele colective de muncă", potrivit sursei citate.
Cele patru federaţii din educaţie continuă acţiunile de protest
Conducerile celor patru federaţii au hotărât continuarea acţiunilor de protest conform calendarului stabilit de comun acord, întrucât niciuna din revendicările lor nu au fost soluţionate.
Astfel, sindicaliştii recomandă membrilor de sindicat să nu participe la examenele naţionale care vor începe pe 19 aprilie cu testarea competenţelor digitale, să nu treacă notele în documentele şcolare oficiale.
Toate cele patru federaţii din învăţământ vor organiza o grevă generală cu durata de o zi, cu încetarea activităţii în toate unităţile şi instituţiile de învăţământ, în data de 22 aprilie.
De asemenea, în perioada imediat următoare federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ vor organiza întâlniri la nivel local şi naţional cu reprezentanţi ai elevilor, studenţilor şi părinţilor, pentru a le expune motivele declanşării protestelor şi a le solicita sprijinul în soluţionarea problemelor cu care se confruntă sistemul educaţional.
La începutul lunii mai 2010, o delegaţie formată din reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ vor depune o plângere la forurile internaţionale pentru încălcarea constantă de către guvernanţi a regulilor şi dispoziţiilor naţionale şi internaţionale privind dialogul social şi pentru neexecutarea sentinţelor judecătoreşti.
În cazul în care problemele cu care se confruntă salariaţii din învăţământ vor fi tratate, în continuare, cu indiferenţă de Guvern şi de către reprezentanţii MECTS, sindicaliştii avertizează că nu vor încheia situaţia şcolară, nu vor desfăşura examenele cu verificare pe parcurs din universităţi şi vor declanşa greva generală în prima decadă a lunii iunie 2010.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul