Sondaj: Investitorii se tem mai mult de inflaţie decât de un conflict internaţional

Sondaj eToro: Investitorii se tem mai mult de inflaţie decât de un conflict internaţional. Tehnologia, energia şi spaţiul crypto - printre principalele sectoare de interes.

Urmărește
200 afișări
Imaginea articolului Sondaj: Investitorii se tem mai mult de inflaţie decât de un conflict internaţional

Piaţa americană, puternic concentrată pe tehnologie, a înregistrat pierderi săptămâna trecută din cauza temerilor legate de măsurile antiinflaţioniste ale Fed. Indicele NASDAQ a suferit o corecţie de 10%, în timp ce pieţele internaţionale mai ciclice au avut performanţe superioare. Randamentul obligaţiunilor americane pe 10 ani a atins pentru scurt timp 1,9%, iar preţul petrolului Brent s-a apropiat de 90 de dolari. Investitorii sunt îngrijoraţi că inflaţia va duce la creşterea ratelor dobânzilor, la încetinirea economiilor şi la scăderea profiturilor companiilor, explică Bogdan Maioreanu, analist al platformei de tranzacţionare eToro, citat de ZF.

Conform sondajului eToro Retail Investor Beat, pentru investitorii români, inflaţia rămâne cea mai mare îngrijorare şi cel mai mare risc extern în următoarele 3 luni - 53% (faţă de 51% în T3), urmată de economia românească (45%) şi economia globală (40%).

În ciuda intensificării ameninţărilor din regiune, mai puţini investitori români se tem de un conflict internaţional, 24% în ultimul sondaj, faţă de 26% cu un trimestru înainte – o tendinţă contrară celei prezente în regiune. Investitorii polonezi se tem mai mult de război, de la 19% în trimestrul al treilea din 2021 la 32% în ultimul trimestru al anului trecut. Temerile cehilor privind un posibil conflict au crescut de la 19% la 26%.

Acelaşi nivel de îngrijorare ca în cazul unui conflict internaţional îl manifestă investitorii români şi pentru posibilitatea creşterii taxelor (24%).

În ceea ce priveşte economia românească, 81% dintre investitori au declarat că sunt foarte încrezători în siguranţa locului de muncă, iar 77% sunt încrezători cu privire la venituri şi nivelul de trai. Cu toate acestea, 74% dintre români nu au încredere în evoluţia viitoare a economiei locale.

Legat de măsurile antiinflaţioniste, 70% dintre respondenţi cred că Banca Naţională a României va majora în continuare dobânzile în 2022. Pentru a se pregăti pentru acest lucru, 28% au declarat că au rambursat datorii, 22% au economisit mai mult şi 19% au cumpărat mai multe active criptografice. 22% nu au luat nicio măsură pentru a se proteja de un astfel de eveniment.

Ce investiţii îşi propun românii să facă 

În 2022, 39% intenţionează să investească mai mult, în timp ce 37% vor investi aceeaşi sumă ca în 2021. Domeniul în care mai mulţi români plănuiesc să investească în acest an este cel al crypto-activelor, 51% declarând că intenţionează să aibă un asemenea instrument în portofoliu, faţă de 49% cu un trimestru înainte. Două treimi din investitorii români (66%) consideră că Bitcoin va fi cea mai bună opţiune de cumpărare de investiţii în următoarele 3 luni, urmată de Ethereum (40%) şi Litecoin (23%).

Toate celelalte alocări de instrumente sunt în scădere. Mai puţini investitori intenţionează să aibă acţiuni străine 24% faţă de 27% cu un trimestru înainte şi acţiuni locale 29% faţă de 31% în urmă cu trei luni.

Tehnologia rămâne cel mai interesant sector (43%), urmat de energie (39%), sănătate (35%) şi imobiliare (31%).

Românilor le plac acţiunile din zona de tehnologie, anul trecut, cele mai deţinute 5 acţiuni fiind Nio, UiPath, Tesla Motors, Apple şi GameStop.

Transformarea digitală, activele virtuale şi plăţile digitale sunt temele de investiţii pe termen lung preferate de români, urmate de tehnologia nepoluantă, robotică şi automatizare. Paradoxal, cea mai puţin preferată temă de investiţii, într-o ţară în care vârsta medie este de 43 de ani şi populaţia este în scădere, este cea legată de investiţiile în industria dedicată fenomenului reprezentat de îmbătrânirea populaţiei, doar 18% dintre respondenţi declarându-se interesaţi de subiect.

Cercetarea a fost realizată de Opinium în perioada 30 noiembrie 2021- 14 decembrie 2021 pe un eşantion de 9.000 de investitori individuali din 12 ţări - câte 1000 în: Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa, şi 500 de investitori individuali în Italia, Spania, Olanda, Danemarca, Australia, Polonia, România şi Republica Cehă. Investitorii individuali au fost definiţi ca fiind persoane care se administrează singure sau care beneficiază de consiliere şi care deţin cel puţin un produs de investiţii, inclusiv acţiuni, obligaţiuni, fonduri, un ISA (cont individual de economii) pentru investiţii sau echivalent. Nu a fost necesar ca aceştia să fie utilizatori eToro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici