- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Staţiile de metrou, în categoria construcţiilor dotate obligatoriu cu adăposturi de protecţie civilă
Guvernul a adoptat, miercuri, o Hotărâre, care specifică suprafeţele necesare pentru fiecare categorie de clădiri noi care trebuie prevăzute cu adăposturi de protecţie civilă şi introduce categorii noi de clădiri cu subsol la care amenajarea adăposturilor de protecţie civilă este obligatorie.
Reglementările în materie de protecţie civilă au fost completate astăzi printr-o hotărâre de guvern care detaliază categoriile de construcţii la care este obligatorie amenajarea adăposturilor şi a punctelor de comandă de protecţie civilă.
Potrivit unui comunicat de presă, actul normativ elimină astfel impedimentele sesizate în timp în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 560/2005, în care aceste categorii de construcţii erau enumerate la modul general, individualizarea lor practică fiind anevoioasă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
”Staţiile de metrou sunt acum menţionate expres în categoria construcţiilor la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecţie civilă. Acest aspect nu era clar prevăzut în actualele reglementări, motiv pentru care nu toate staţiile de metrou construite după intrarea în vigoare a HG nr. 560/2005 au fost realizate cu adăposturi de protecţie civilă, ceea ce a dus la imposibilitatea valorificării acestor spaţii subterane din punct de vedere al protecţiei civile şi la necesitatea elaborării unei noi hotărâri a Guvernului, în temeiul art. 45 alin. (4) din Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilă, republicată”, informează Executivul.
Noul act normativ specifică suprafeţele necesare pentru fiecare categorie de clădiri noi care trebuie prevăzute cu adăposturi de protecţie civilă şi introduce categorii noi de clădiri cu subsol la care amenajarea adăposturilor de protecţie civilă este obligatorie, între care, lăcaşurile de cult şi spaţiile de cazare aferente cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 600 mp şi amenajările sportive închise cu un număr maxim de 400 de locuri pe scaune, indiferent de aria desfăşurată.
Conform sursei citate, nu pot fi amenajate adăposturi de protecţie civilă în extinderile de clădiri cu destinaţie pentru cultură clasificate, potrivit legii, ca monumente istorice.
”În plus, Guvernul a eliminat obligativitatea amenajării unor astfel de spaţii pentru clădirile proiectate cu subsol cu o suprafaţă mai mică de 600 mp, din cauza costurilor mari pe care le implică proiectarea, executarea şi dotarea lor în condiţii optime de construcţie şi juste din punct de vedere al costurilor. În luarea acestei decizii s-a ţinut cont de faptul că o suprafaţă mai mică de 600 mp implică clădiri mici utilizate în special de întreprinderile mici şi mijlocii. Eliminarea obligativităţii amenajării adăposturilor de protecţie civilă pentru clădirile cu subsol cu o suprafaţă mai mică de 600 mp nu afectează asigurarea necesarului de adăposturi de protecţie civilă, deoarece fondul astfel constituit pe timp de pace se completează în alte două etape prevăzute în caz de o eventuală situaţie de conflict armat, conform concepţiei naţionale de protecţie civilă stabilită prin Hotărârea CSAT nr. 107/2015”, mai precizează guvernul.
În ceea ce priveşte punctele de comandă de protecţie civilă, actul normativ aprobat de guvern prevede amenajarea acestora în sedii ale autorităţilor administraţiei publice centrale, sedii ale prefecturilor/consiliilor judeţene şi ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, precum şi în sedii ale consiliilor locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ şi ale consiliilor locale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti. Dacă amplasamentul acestora nu permite îndeplinirea acestei obligaţii, punctele de comandă pentru protecţie civilă pot fi amenajate în subsolul altor construcţii aflate în administrarea autorităţii respective.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele