- Home
- Social
- ALBA IULIA, (02.05.2016, 13:22)
- , Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
”Statu` la vase în lunea Paştelui”, un obicei vechi care sărbătoreşte cuplurile proaspăt căsătorite
”Statu` la vase în lunea Paştelui”, un obicei unic şi străvechi în judeţul Alba, ce are loc în a doua zi de Paşte, în comuna Şugag din Munţii Sebeşului, adună, în fiecare an, în curtea bisericii din centrul de comună, toate cuplurile căsătorite în anul dinaintea Paştelui.
Urmărește
1293 afișări
”Statu` la vase în lunea Paştelui”, un obicei vechi care sărbătoreşte cuplurile proaspăt căsătorite (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)
Cuplurile servesc sătenii şi invitaţii cu bucate tradiţionale şi primesc, în schimb, daruri de trebuinţă în gospodărie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În 2016, la străvechiul obicei închinat vieţii de familie, denumit ”Statu` la vase în lunea Paştelui”, ce are loc în comuna Şugag, sunt cinstite cinci perechi de tineri, care s-au căsătorit în anul pascal 2015-2016, potrivit Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba. În 2015, au fost cinstite şapte cupluri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Indicele ROBOR continuă să crească: cotaţia indicelui la 3 luni a atins marţi 5,87%
-
51% dintre americani se opun sprijinului militar pentru Ucraina, arată un sondaj
-
Paleologu: Călin Georgescu este opera lui Iohannis, este un demagog desăvârşit, cu ton de guru
Conform tradiţiei, sărbătoriţii servesc sătenii şi invitaţii cu bucate tradiţionale, iar naşii şi cei apropiaţi le fac daruri de trebuinţă în gospodărie, obiceiul având loc, în fiecare an, în Curtea Bisericii Ortodoxe Române din Şugag.
Evenimentul începe la ora 11.00 şi se termină la ora 20.00.
După slujba religioasă, cei zece tineri îmbrăcaţi în costume tradiţionale aşteaptă în curtea bisericii, cu o masă frumos împodobită, să iasă oaspeţii de la slujbă pentru a-i servi cu bunătăţi tradiţionale precum cozonaci, ouă roşii, prăjituri, colăcei, vin şi ţuică. La rândul lor, tinerii primesc de la naşi, rude şi prieteni felurite vase pentru gospodărie.
La sfârşitul slujbei, întreaga comunitate merge în curtea bisericii, unde tinerii primesc binecuvântarea preoţilor. Cu acest prilej sunt sfinţite mesele îmbelşugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoţi pentru naşi de a le fi sprijin tinerilor căsătoriţi, de a-i îndruma şi sfătui la fiecare impas din viaţa lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viaţă lungă, fericită şi prosperă.
Directorul Centrului de Cultură Augustin Bena, Daniela Floroian, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că şi în acest la obicei participă circa 500 de persoane, tradiţia respectându-se ad litteram, mirii primind ciubere din partea oficialităţilor şi alte obiecte tradiţionale.
”În acest an participă aproximativ 500 de persoane, între care foarte mulţi turişti. Pentru prima dată am auzit, vorbindu-se aici, atât de multe limbi străine. Obiceiul propriu-zis se încheie în jurul orei 13.00, dar spectacolul folcloric continuă până la ora 20.00”, a spus Floroian.
Pregătirile pentru “Statu’ la vase în lunea Paştelui” au început odată cu intrarea în Săptămâna Mare, când oamenii satului îşi curăţă casele, îşi purifică şi îşi pregătesc veşmintele şi sufletele pentru a întâmpina cum se cuvine Învierea Domnului.
Potrivit sătenilor, costumele cu care mirii şi miresele urmează a se îmbrăca în lunea Paştelui sunt scoase din lada de zestre, curăţate şi pregătite încă de la începutul Săptămânii Mari, de luni sau marţi.
Tot pentru acest obicei, în Miercurea Mare, familiile mirilor care s-au căsătorit în anul Pascal ce a trecut duc la biserică daruri de mulţumire către Dumnezeu pentru o viaţă lungă şi fericită a mirilor.
Obiceiul, care îşi are originile în negura timpului şi nici măcar nu se cunoaşte cu exactitate când a apărut, a fost reluat în anul 2008, după o pauză de 18 ani.
Potrivit etnografilor, în trecut vasele folosite în ceremonialul acesta erau confecţionate din lemn şi lut. În prezent, vasele sunt cumpărate de la vânzătorii ambulanţi care, cu prilejul acestei sărbători, umplu uliţele din vatra satului, mai ales cele mai apropiate de biserică.
Şugagul, comună situată la 30 de kilometri de Sebeş, este una dintre cele mai mari şi mai bogate localităţi de pe Valea Sebeşului, localnicii fiind cunoscuţi pentru turmele mari de oi. Comuna Şugag este atestată documentar încă din anul 1575 şi îşi trage numele de la apele tumultoase care se scurg de pe versanţii munţilor, denumite în limbajul popular şugăgi.
Zona Văii Sebeşului, pe care Mihail Sadoveanu o denumea Valea Frumoasei, cuprinde în arealul Şugagului rezervaţia naturală de la Luncile Prigoanei şi Porţile Raiului.
Comuna are o suprafaţă de peste 250 de kilometri pătraţi şi peste 2.700 de locuitori.
Citeşte şi: IGSU:Pompierii au intervenit în peste o mie de situaţii în noaptea de Înviere, mai puţine ca în 2015
Citeşte şi: Cum trebuie să mâncăm de Paşti pentru a evita indigestiile: "Medicamentele nu sunt soluţia care te scapă de la o colică biliară sau de o pancreatită"
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj. Suveranism. Stimati oamenii de afaceri, onorabili CEO, profesori de finanţe, analişti economici, experţi in macroeconomie, bancheri, avocaţi de M&A, lobbişti, ce părere aveţi voi despre suveranism?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Cine e omul care i-a adus succesul lui Călin Georgescu. Câte milioane de euro a băgat în promovare
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe