- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.10.2019, 10:32)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STS informează că aplicaţiile de la alegerile prezidenţiale vor respecta prevederile legale
Prin-adjunctul STS, Ionel-Sorin Bălan, informează că la alegerile prezidenţiale din noiembrie, instituţia va clarifica şi răspunde la toate întrebările legate de funcţionarea aplicaţiilor pentru a fi evitate neînţelegerile, subliniind toate serviciile vor respecta prevederile legale.
Urmărește
168 afișări
STS informează că aplicaţiile de la alegerile prezidenţiale vor respecta prevederile legale
Conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 631/2019 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru preşedintele României din anul 2019, art. 5, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale tranmite, printr-un comunicat de presă, că instituţia asigură:
- aplicaţii informatice conform cerinţelor operaţionale furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, şi anume Aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), în cadrul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), precum şi Aplicaţia de centralizare a proceselor verbale, în cadrul Sistemului informatic de de centralizare a proceselor-verbale (SICPV);
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
- echipamente informatice şi de comunicaţii pentru implementarea şi funcţionarea sistemelor informatice şi asistenţa tehnică necesară acestora;
- terminalele informatice pentru secţiile de votare din ţară şi străinătate în vederea:
- asigurării funcţionării SIMPV;
- înregistrării video-audio a operaţiunilor efectuate de membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru numărarea voturilor;
- fotografierii proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării şi transmiterea acestora în SICPV.
- servicii de telefonie specială şi de comunicaţii de voce şi date necesare birourilor electorale din ţară.
„Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal asigură verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot. SIMPV semnalează tentativele de vot ilegal, asigură unicitatea înscrierii în listele electorale şi agregă date statistice privind prezenţa alegătorilor la vot. Nu există nicio implicare a SIMPV în procesul de numărare a voturilor”, se arată într-un comunicat al STS.
Datele sunt obţinute prin numărarea efectivă şi centralizarea voturilor în secţiile de votare, sunt consemnate în procese verbale şi asumate prin consens şi semnături de către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi membrii acestora.
Aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), din cadrul SIMPV, asigură preluarea datelor de identificare ale alegătorilor de către operatorii de calculator şi compararea acestora cu datele deja înregistrate în SIMPV, pe baza listelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, mai informează STS.
De asemenea, STS asigură funcţionarea Centrului de suport tehnic prin care furnizează asistenţă pentru operatorii de calculator din secţii.
În cadrul Centrului de suport tehnic funcţionează:
- Centrul de preluare a apelurilor, de tip Call Center;
- Centrele de intervenţie operativă pentru remedierea eventualelor disfuncţionalităţi ale SIMPV, organizate la nivel naţional;
- Dispeceratele tehnice.
„Totodată, în perioada premergătoare alegerilor, specialiştii STS şi AEP asigură evaluarea şi instruirea operatorilor de calculator din ţară şi din străinătate. La instruirea membrilor-operatori din secţiile de votare din străinătate participă şi MAE. Pentru a îndeplini funcţia de operator, cetăţenii români fac o solicitare în acest sens către AEP, conform Hotărârii AEP nr. 36/2019”, mai precizează STS.
Reprezentanţii STS mai informează că operatorii de calculator se înscriu pe o platformă disponibilă în Internet, unde au la dispoziţie materiale de instruire (îndrumar, instrucţiuni şi proceduri de lucru), prevederile legislative şi filme de prezentare cu activităţile pe care trebuie să le desfăşoare pe timpul procesului electoral.
Ca urmare a participării la sesiunile de evaluare şi instruire, desfăşurate în locaţiile din ţară stabilite de AEP, dar şi în sistem videoconferinţă cu membrii-operatori din străinătate, operatorii susţin o testare, iar AEP îi desemnează în secţiile de votare.
„În perioada de pregătire a procesului electoral, specialiştii STS au derulat măsuri de asigurare a serviciilor de comunicaţii de voce şi date în locaţiile în care vor funcţiona secţii de votare în ţară şi au desfăşurat activităţi de selecţie şi instruire a operatorilor de calculator”, se mai arată în sursa citată.
Prim-adjunctul directorului STS, general de brigadă ing. Ionel-Sorin Bălan, a transmis, prin acelaşi comunicat de presă, că pentru o informare corectă transparentă privind rolul Serviciului, dar şi pentru a fi „evitate neînţelegerile”, vor transmite informări periodice.
“Dorim să arătăm toată deschiderea noastră pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de funcţionalităţile sistemelor şi aplicaţiilor informatice care ne-au fost solicitate să fie proiectate şi implementate de către Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central. Ne exprimăm disponibilitatea de a răspunde concret la întrebările care ţin de activităţile desfăşurate de instituţia noastră pentru furnizarea serviciilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei prevăzute prin legislaţie. Vă asigurăm că aplicaţiile şi serviciile dezvoltate şi furnizate vor respecta, ca şi până acum, prevederile legale aplicabile şi vor fi realizate cu utilizarea unor tehnologii moderne, în condiţiile existenţei unor măsuri de rezilienţă şi securitate cibernetică adecvate”, mai explică Ionel-Sorin Bălan.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Horia Georgescu, fostul şef al ANI, după achitarea definitivă: Poate au fost obligaţi să fabrice dosarul fără probe, îi invit să spună ce s-a întâmplat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:47
-
astăzi, 07:43
„Momentul adevărului” pentru primul tratat mondial privind poluarea cu plastic