Studiu: Când aşteptăm cu nerăbdare o vacanţă sau o sărbătoare, timpul pare să treacă mai repede

  • Entuziasmul şi anticiparea pozitivă a unei vacanţe creează o distorsiune în percepţia timpului, reiese dintr-un studiu.
  • Cu alte cuvinte, când aşteptăm cu nerăbdare o vacanţă sau o sărbătoare, timpul pare să treacă mai repede.
Urmărește
169 afișări
Imaginea articolului Studiu: Când aşteptăm cu nerăbdare o vacanţă sau o sărbătoare, timpul pare să treacă mai repede

Studiu: Când aşteptăm cu nerăbdare o vacanţă sau o sărbătoare, timpul pare să treacă mai repede

Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Liverpool John Moores din Marea Britanie şi Universitatea Imam Ja'afar Al-Sadiq din Irak a chestionat peste 1.600 de persoane din Marea Britanie şi Irak despre percepţia asupra timpului în relaţie cu două sărbători majore: Crăciunul şi Ramadanul.

În Marea Britanie, 76% dintre participanţi au raportat că simt cum Crăciunul vine mai repede în fiecare an. În mod similar, în Irak, 70% dintre respondenţi au avut aceeaşi senzaţie în legătură cu Ramadanul. Acest fenomen a fost mai pronunţat în rândul persoanelor care s-au bucurat de sărbători în anul precedent.

Cercetătorii au descoperit că entuziasmul şi anticiparea pozitivă a acestor evenimente creează o distorsiune în percepţia noastră asupra timpului.

Percepţia accelerată a timpului nu este influenţată de vârstă, contrar credinţelor populare. În schimb, ea este strâns legată de experienţele pozitive anterioare şi de aşteptările pentru viitorul eveniment.

Studiul a mai relevat că distorsiunea temporală este adesea însoţită de ceea ce specialiştii numesc „erori de memorie prospectivă". Aceasta înseamnă că, în entuziasmul lor pentru evenimentul aşteptat, oamenii tind să uite să îndeplinească anumite sarcini planificate.

Experţii sugerează că acest fenomen poate fi explicat prin faptul că, atunci când suntem entuziasmaţi pentru o vacanţă viitoare, acordăm mai multă atenţie trecerii timpului, dar paradoxal, devenim şi mai distraţi sau uitaţi în ceea ce priveşte sarcinile zilnice.

Studiul a fost publicat pe journals.plos.org.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici