Studiu: există o metodă care ajută muşchii să crească mai mult

Muşchii cresc în volum odată cu antrenamentul, dar o tehnică (uşoară) în sală ar părea să faciliteze acest proces.

Urmărește
3259 afișări
Imaginea articolului Studiu: există o metodă care ajută muşchii să crească mai mult

Există o tehnică de haltere recunoscută universal ca fiind corectă? Răspunsul este un nu prudent, dar ştiinţa face progrese. La sfârşitul anului 2023, un studiu intitulat Optimizing Resistance Training Technique to Maximize Hypertrophy a apărut în Journal of Functional Morphology and Kinesiology.

Unul dintre autori, Jeff Nippard, expert în antrenament, a explicat că studiul şi-a propus să găsească o „definiţie universal acceptată a ceea ce constituie tehnica adecvată” în antrenamentul de forţă. Pe scurt, definirea unei modalităţi mai eficiente de a antrena muşchii şi de a-i face să crească.

Cercetătorii au analizat o serie de variabile, inclusiv timpul de repetiţie, intervalul de mişcare şi cinematica exerciţiului. Deşi acest ultim aspect nu a fost investigat temeinic, studiul a concluzionat că cei care vizează hipertrofia musculară ar trebui să se concentreze pe exerciţii care angajează muşchii mai lent. Şi fiecare repetare ar trebui să dureze câteva secunde. Câte? Ne spune studiul amintit.

Fiecare exerciţiu cu greutăţi sau rezistenţă include două faze, concentrice şi excentrice. În faza concentrică, muşchiul se contractă şi ridică greutatea. În faza excentrică, însă, muşchiul se alungeşte, controlând şi coborând sarcina.

Confruntat cu incertitudinea cu privire la faza (concentrică sau excentrică sau o combinaţie a acestora) este cea mai eficientă pentru creşterea musculară, studiul afirmă că câştigurile musculare sunt semnificative atunci când repetările durează între 2 şi 8 secunde, mai ales în a doua parte a repetiţiei.

Faza concentrica se poate face exploziv şi rapid pentru hipertrofie, faza excentrică ar trebui facută mai încet. Pentru a vă asigura că muşchiul suportă greutatea, în loc să lase gravitaţia să facă treaba grea.

„Timpul de repetare excentric şi concentric poate varia în funcţie de preferinţă, atât timp cât durata totală a unei repetiţii este între 2 şi 8 secunde”, scriu cercetătorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici