- Home
- Social
- (24.10.2022, 07:12)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sue Black, femeia ştiinţă-detectiv care recunoaşte pedofilii după forma mâinilor
Antropologul criminalist conduce un proiect european de creare a unui sistem de recunoaştere care foloseşte inteligenţa artificială, avertizând că „infractorii trebuie să ştie că ştiinţa este pe urmele lor”.
Urmărește
4773 afișări
În 2006, o fată din Marea Britanie a anunţat că a fost abuzată de tatăl ei. I-a mărturisit asta mamei sale, fără a fi crezută. Apoi, a luat o cameră şi a pus-o într-un colţ al camerei sale. A lăsat-o toată noaptea, pentru a relua ororile provocate de părinte. Cu acel filmuleţ, tânăra a apelat la Poliţie, numai că în imagini se vedeau doar mâinile atacatorului.
Poliţia ştia însă pe cine să contacteze, pentru a-l identifica pe bărbat. Au sunat-o pe Sue Black, un antropolog criminalist care s-a specializat în identificarea cadavrelor şi a întrebat-o: „Poţi identifica subiectul videoclipului doar analizându-i mâinile?”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Black şi echipa sa au analizat imaginile, s-au concentrat pe venele mâinii, pe degete, pe pistrui şi pe cicatrici şi au ajuns să confirme abuzurile tatălui asupra fetei. Analiza antropologului a fost admisă pentru prima dată într-un tribunal din Marea Britanie şi a schimbat istoria. „Vrem să lămurim clar că corpul uman este într-adevăr doar straturi peste straturi de memorie şi amintiri gravate de-a lungul timpului”, a spus savantul, avertizând că „infractorii trebuie să ştie că ştiinţa este pe urmele lor”.
Revenind la cazul din 2006, părintele a fost găsit „nevinovat”. Când Black, uluită, a întrebat motivul acelui verdict, răspunsul a fost că „juriul nu a crezut-o pe fată pentru că în timpul mărturisirii tânăra nu a plâns”. Dar, în ciuda acestui fapt, criminalistica s-a schimbat de atunci şi tot mai multe analize ale lui Black şi ale echipei sale au fost admise în instanţe.
După cum a explicat expertul într-un interviu acordat El Pais, „există tot mai multe crime virtuale, escrocherii şi abuzuri sexuale. Nimeni nu ar visa să se filmeze cu o cameră în timp ce jefuieşte o bancă”, dar nu şi pedofilii care, în schimb, „fac fotografii şi înregistrează, pentru că vor să-şi împărtăşească crimele în reţea şi să câştige din acele videoclipuri. Cei mai mulţi dintre ei sunt recunoscuţi după dosul mâinii cu care ating victimele”.
A zburat cu două capete umane în bagaje
Sue a mărturisit că, în 2018, a fost abuzată în copilărie, dar a declarat că acel episod i-a afectat alegerea carierei. „Când am început să identific mâinile pedofililor în 2006, cariera mea era deja bine stabilită”, a spus Black. De fapt, a moştenit fascinaţia pentru anatomie de la tatăl său, un vânător scoţian cu care şi-a petrecut copilăria jupuind iepuri şi smulgând fazani ucişi. La doar 12 ani, Black a început să lucreze într-o măcelărie, iar la universitate s-a înscris la Biologie fără ezitare, dar şi fără să aibă o idee clară despre ce vrea să devină. Până în al doilea an, când i s-a cerut ajutor în rezolvarea unui caz.
După ce a studiat Anatomia la Universitatea din Aberdeen, Black a fost chemată de trei ori în Kosovo, pentru a identifica rămăşiţele umane ale victimelor crimelor de război, a putut recunoaşte oamenii ucişi în tsunami-ul din 2004 şi este poate singura persoană din lume care a zburat de la Verona la Glasgow cu două capete umane în bagajul de mână. Carabinierii italieni i-au cerut ajutorul pentru identificarea a două victime ale lui Gianfranco Stevanin, criminalul în serie cunoscut sub numele de Monstrul Terrazzo. A spus că o parte a anchetei ar putea fi finalizată doar la baza ei din Scoţia: „Am decis să punem fiecare cap într-o pungă albă sigilată şi să le cărăm în două genţi de designer, pentru ca nimeni să nu bănuiască nimic”.
Portretul său, la National Gallery
Echipa lui Black a primit un grant prestigios de la Uniunea Europeană pentru a dezvolta un sistem de identificare a mâinilor folosind inteligenţa artificială.
„Ne-am dori ca şi computerele să poată face ceea ce noi experţii deja facem: să vedem o mână şi să o identificăm după vene sau riduri”. În acest fel, a adăugat Black, „prin încărcarea tuturor acestor informaţii într-o bază de date, de la amprente până la riduri şi vene, şansa ca un individ să poată fi confundat cu altul este de una la un milion”, a explicat savantul.
Galeria Naţională a Scoţiei, o galerie de artă din Edinburgh, găzduieşte un portret al lui Sue: pictura este intitulată „Omul neidentificat”, referindu-se la munca ei de identificare a persoanelor din rămăşiţele lor. Antropologul a spus că şi-a donat corpul departamentului de anatomie al Universităţii Lancaster, astfel încât studenţii să poată exersa disecţia lui. „În acest fel, pot continua să predau pentru tot restul zilelor mele”.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe