Timmermans, scrisoare către Dăncilă: E o dezamăgire că problema ordonanţelor nu a fost ridicată | DOCUMENT

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis, pe 22 februarie, premierului Viorica Dăncilă o scrisoare prin care îşi exprimă ”dezamăgirea” că problerma ordonanţelor de urgenţă nu a fost ridicată în întâlnirea pe care cei doi au avut-o pe 7 februarie, la Bruxelles.

Urmărește
1854 afișări
Imaginea articolului Timmermans, scrisoare către Dăncilă: E o dezamăgire că problema ordonanţelor nu a fost ridicată | DOCUMENT

Timmermans, scrisoare către Dăncilă: E o dezamăgire că problema ordonanţelor nu a fost ridicată | DOCUMENT

"Dragă prim-ministru, vă scriu pentru clarificări despre cele două ordonanţe guvernamentale de urgenţă privind procedurile în cazul desemnării de către ţări a procurorilor Biroului procurorului european şi privind legile justiţiei în general şi în special pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Când ne-am întâlnit pe 7 februarie, am subliniat că dialogul deschis este calea pentru a progresa referitor la problemele privind statul de drept în general şi MCV, în particular. Prin urmare, este o surpriză şi oarecum o dezamăgire că nu a fost ridicată problema noilor ordonanţe guvernamentale de urgenţă", se arată în scrisoarea transmisă de Frans Timmermans premierului Viorica Dăncilă, intrată în posesia MEDIAFAX.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene susţine că aceste probleme au o relevanţă directă în contextul preocupărilor care durează de mult timp, evidenţiate în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Timmermans reaminteşte că în raport au fost expirmate preocupări referitor la Secţia pentru investigare a infracţiunilor din justiţie.

"Prima recomandare, în raportul din ianuarie 2017, a fost «să fie creat un sistem solid şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente, în conformitate cu asistenţa oferită de Comisia de la Veneţia». De asemenea, Comisia a recomandat revizuirea Legilor justiţiei în conformitate cu recomandările formulate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi de către Comisia de la Veneţia şi de Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO). În plus, raportul a evidenţiat preocupări legate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, din punctul de vedere al independenţei justiţiei. Prin urmare, ordonanţele par să intre direct în contradicţie cu substanţa raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi din punctul de vedere al lipsei consultărilor şi al modului rapid de adoptare", potrivit sursei citate.

Frans Timmermans cere ca autorităţile române să se abţină de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinut de ţara noastră de-a lungul anilor.

"Acum, devine chiar urgent pentru România să reia procesul de reforme. Acest lucru înseamnă un parcurs înainte, nu înapoi, şi abţinerea de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinute de-a lungul anilor. Cel mai bun punct de început rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, apelul de oprire a schimbărilor şi un nou început pe baza consultărilor adecvate şi a expertizei din străinătate. Prin contrast, actuala situaţie generează noi preocupări", a încheiat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 6-7 februarie 2019, în cadrul căreia a avut o întrevedere bilaterală şi cu prim-vicepreşedintele Comisei Europene, Frans Timmermans.

Scrisoarea trimisă de Timme... by on Scribd

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici