Tinerii în vârstă de până la 35 ani care deţin o garsonieră ar putea accesa programul "Prima Casă"

Premierul Emil Boc a cerut ministrului Finanţelor să discute cu băncile ca prin programul "Prima Casă" să poată cumpăra locuinţe şi tinerii în vârstă de până la 35 ani care deţin o garsonieră, dar vor un confort sporit, susţinând că doreşte astfel să menţină scopul social al programului, ideea finanţării persoanelor care vor să se mute într-o locuinţă de clasă superioară fiind însă propusă chiar de bănci primului-ministru, în discuţia avută marţi.

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului Tinerii în vârstă de până la 35 ani care deţin o garsonieră ar putea accesa programul "Prima Casă"

Tinerii în vârstă de până la 35 ani care deţin o garsonieră ar putea accesa programul "Prima Casă" (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

Solicitarea a fost adresată ministrului în şedinţa de miercuri a Guvernului, după ce jurnaliştii au fost lăsaţi să intre în sala de şedinţă pentru câteva minute.

Premierul a arătat că ar fi normal ca în acest program să fie incluşi şi tinerii în vârstă de până la 35 ani care deţin o garsonieră, dar a căror situaţie familială, generată inclusiv de naşterea unui copil, necesită un spaţiu locativ mai mare.

El a cerut ministrului să discute cu băncile această variantă şi să îi prezinte concluziile săptămâna viitoare.

Varianta ca în programul "Prima Casă" să fie incluse şi persoanele care au cumpărat deja o locuinţă, dar vor un confort sporit a fost însă propusă de către reprezentanţii băncilor, în discuţia avută, marţi, cu premierul Emil Boc.

Surse bancare au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX că printre propunerile venite din partea băncilor a fost şi posibilitatea finanţării clienţilor care au achiziţionat deja un apartament, dar vor să se mute într-o locuinţă de clasă superioară.

Premierul Emil Boc a anunţat, marţi, că Guvernul discută cu băncile varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul "Prima Casă", astfel încât suma de 750 milioane euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise, să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi.

Pe de altă parte, nivelul dobânzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele plătite deja Fondului de Garantare şi constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de bănci în cazul în care o astfel de măsură ar fi acceptată.

Guvernul a decis, în ianuarie, ca programul Prima Casă să continue şi în acest an, cu acelaşi nivel al cuantumului garanţiei de stat, în limita unui plafon total de garanţii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat în luna iulie pentru a doua parte a anului. Acest plafon a fost deja epuizat în proporţie de 50%.

Plafonul garanţiilor care pot fi emise în 2011, de 200 milioane euro, reprezintă diferenţa neutilizată la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casă" în anii 2009-2010.

Plafonul de 200 de milioane de lei a fost împărţit în proporţie de 80% de cinci bănci, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Românească şi Alpha Bank.

Creditele prin "Prima Casă" au o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici