Trei inculpaţi în dosarul evaziunii de 50 milioane euro, arestaţi preventiv într-un alt dosar

Liderul grupării din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, Moubarak Mahmoud Sleiman, şi alte două persoane au fost arestaţi preventiv într-un alt dosar instrumentat de DNA Ploieşti, în care prejudiciul este estimat la 90 de milioane de lei.

Urmărește
593 afișări
Imaginea articolului Trei inculpaţi în dosarul evaziunii de 50 milioane euro, arestaţi preventiv într-un alt dosar

Trei inculpaţi în dosarul evaziunii de 50 milioane euro, arestaţi preventiv într-un alt dosar (Imagine: Shutterstock)

Potrivit portalului instanţelor de judecată din România, Tribunalul Prahova a emis mandate de arestare pe o perioadă de 28 de zile pe numele lui Rami Ghaziri, ca administrator şi director general al SC Avicola Crevedia SA, al lui Abdul Mounim Alzaid şi al lui Moubarak Mahmoud Sleiman, mandate valabile începând cu 31 octombrie, până în data de 27 noiembrie.

Toţi cei trei pe numele cărora au fost emise mandate de arestare preventivă se află, conform sentinţei Tribunalului Prahova, în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova.

Ei erau deja arestaţi preventiv, printr-o decizie luată de instanţa supremă, în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro în care aceeaşi măsură preventivă a fost luată faţă de alte 13 persoane, între care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, şi funcţionarul ANAF Antonio Burlacu.

În acelaşi dosar, magistraţii de la Tribunalul Prahova au dispus disjungerea cauzei pentru un al patrulea inculpat, respectiv pentru Hussein Zayed, pe numele căruia s-a format un dosar separat.

Cei patru fuseseră prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă de către DNA Serviciul Teritorial Ploieşti, dosar în care anchetatorii au stabilit un prejudiciu estimat la aproape 90 de milioane de lei.

Moubarak Mahmoud Sleiman este acuzat că, împreună cu de administratorul şi directorul general al SC Avicola Crevedia SA, Ghaziri Rami, cu Abdul Mounim Al Zaid şi cu Zayed Hussein au înfiinţat un grup infracţional organizat profilat pe evaziune fiscală, spălare de bani în modalitatea transferului de bunuri cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri şi al deducerii ilegale a TVA.

Potrivit DNA, în calitate de administrator şi director general al SC Avicola Crevedia SA, respectiv administrator al SC Avicola Tărtăşeşti SA, Ghaziri Rami a evidenţiat în actele contabile ale celor două societăţi operaţiuni fictive privind livrări intracomunitare de mărfuri către societăţi comerciale de tip fantomă din Bulgaria, Ungaria şi Cipru, în realitate mărfurile fiind comercializate pe teritoriul României, prin folosirea unui circuit economic având ca beneficiari finali ai mărfii societăţile comerciale reprezentate de învinuit (furnizori iniţiali ai produselor), membre ale holdingului Agroli (SC Avicola Crevedia SA, SC Synergy Invest SRL, SC Avicola Tărtăşeşti şi SC Agroli Grup SRL).

"În acest fel, s-a cauzat un prejudiciu la bugetul statului în sumă de 89.988.299 lei (din care 75.828.694 lei în cazul SC Avicola Crevedia SA şi 14.159.605 lei în cazul SC Avicola Tărătşeşti SA) reprezentând TVA dedus ilegal, se arată într-un comunicat dat publicităţii miercuri de DNA.

De asemenea, Ghaziri Rami a solicitat şi obţinut, fără drept, de la bugetul general consolidat, suma totală de 80.378.868 lei (din care 72.063.601 lei în cazul SC Avicola Crevedia SA şi 8.315.267 lei în cazul SC Aavicola Tărtăşeşti SA) cu titlu de rambursare şi/sau compensare de TVA, urmare a livrărilor intracomunitare fictive declarate de cele două societăţi", arată DNA.

În aceeaşi perioadă, susţin procurorii, Ghaziri Rami a transferat fondurile provenite din evaziune fiscală în conturile din Liban deschise pe numele unor cetăţeni de origine libaneză, membri ai familiei sau societăţi comerciale pe care le controlează în ţara respectivă, după care sumele de bani au fost redirecţionate către conturi din România, fiind destinate acordării unor împrumuturi/investiţii firmelor româneşti deţinute de acesta.

Ulterior, arată DNA, o parte din aceste fonduri s-au reîntors în Liban având o aparenţă de legalitate conferită de interpunerea unor operaţiuni justificate din punct de vedere economic şi comercial cum ar fi "rambursări împrumuturi", plăţi aferente unor operaţiuni de comerţ exterior etc.

Moubarak Mahmoud Sleiman, Abdul Mounim Al Zaid, Rami Ghaziri sunt deja în arest, printr-o decizie luată de instanţa supremă, în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, în care aceeaşi măsură preventivă a fost luată faţă de alte 13 persoane, între care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, şi funcţionarul ANAF Antonio Burlacu.

În dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, Zayed Hussein a primit interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici