Turiştii străini au cheltuit cu aproape 40% mai mult în România, în această vară, decât în 2021

Turiştii străini au cheltuit cu aproape 40% mai mult în România, în această vară, decât în 2021. Turiştii străini care au cheltuit cei mai mulţi bani în România au fost britanicii. Staţiunile montane, Transilvania şi Apusenii au fost cele mai populare destinaţii de vacanţă.

Urmărește
196 afișări
Imaginea articolului Turiştii străini au cheltuit cu aproape 40% mai mult în România, în această vară, decât în 2021

Turiştii străini au cheltuit cu aproape 40% mai mult în România, în această vară, decât în 2021

Global Payments a realizat o analiză a sumelor de bani tranzacţionate cu cardul în lunile iulie-august 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, din care a reieşit că în cele două luni de vară s-au cheltuit în România 168,8 milioane de lei, faţă de 155,2 de milioane, în 2021.

În total, turiştii români şi străini au cheltuit cu 13,6 milioane de lei mai mulţi bani pe produse şi servicii decât în vara trecută, reprezentând o creştere de 8,8% a plăţilor făcute cu cardul. Aproape jumătate din acest surplus de capital a fost generat de turiştii străini. În lunile iulie-august 2022, aceştia au cheltuit în ţara noastră 20,5 milioane de lei, faţă de 14,8 milioane de lei în perioada similară din 2021, cu 5,7 milioane de lei mai mult (creştere de 38,5%).

Turiştii străini care au cheltuit cei mai mulţi bani în România au fost britanicii, care au tranzacţionat 3,8 milioane de lei în cele două luni de vară, cu aproape 700 de mii de lei mai mult decât în 2021. Germanii au lăsat şi ei 2,1 milioane de lei, cu o jumătate de milion mai mult decât vara trecută, iar italienii au cheltuit 1,8 milioane de lei, cu peste 400 de mii de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2021.

“Deşi nu putem vorbi, neapărat, de turism, în topul cheltuielilor făcute de cetăţenii străini în România se află şi ucrainenii, care au cheltuit în cele două luni de vară de nouă ori mai mulţi bani decât anul trecut, adică peste 1,2 milioane de lei, faţă de 133 de mii de lei, în 2021”, a declarat Cătălin Moise, Country Manager Global Payments, România.

În schimb, cetăţenii ruşi nu au mai călătorit aproape deloc în România, în vara aceasta. Au existat doar trei tranzacţii efectuate de aceştia, cu o valoare totală de 45 de lei. În 2021, în cele două luni de vară se înregistrau 1600 de tranzacţii realizate de cetăţeni ruşi, în valoare de peste 35 de mii de lei.

Printre turiştii care au realizat tranzacţii ocazionale cu cardul, în România, se numără cei din Uganda, Malawi, Bolivia, Tanzania, Paraguay, Myanmar, Senegal sau Tadjikistan. Cea mai mică plată cu cardul a fost efectuată de un cetăţean din Antigua şi Barbuda, în valoare de 1,6 lei.

Volumul cheltuielilor realizate în judeţul Constanţa a scăzut doar cu aproximativ 100 de mii de lei - de la 16,93 milioane de lei la 16,82 milioane de lei - în luna iulie a acestui an, comparativ cu aceeaşi lună din 2021. Comparaţia este realizată cu o lună din perioada pandemiei, dar în staţiunile româneşti s-au făcut, totuşi, mai multe tranzacţii decât anul trecut. În Mamaia s-au cheltuit cu 176 de mii de lei mai mulţi bani decât în luna iulie 2021, în Costineşti, cu 82 de mii de lei mai mult, iar în Eforie Sud cu 43 de mii de lei mai mult. În Vama Veche şi Eforie Nord turiştii au fost mai reţinuţi la plăţile cu cardul, cheltuind cu 212 mii de lei şi, respectiv, cu 130 de mii de lei mai puţin anul acesta.

Delta Dunării, în schimb, avut un „debit mărit” la cheltuieli, înregistrându-se plăţi cu cardul mai mari cu 150 de mii de lei decât în vara anului trecut.

Staţiunile de pe Valea Prahovei s-au bucurat de prezenţa unui număr mare de turişti generoşi, care au cheltuit sume record, anul acesta. În Sinaia s-au tranzacţionat 587 de mii de lei în luna iulie, cu peste 170 de mii de lei mai mult decât anul trecut, iar Buşteni a înregistrat o creştere fabuloasă de 7 ori mai mare a sumei de bani cheltuite de turişti în această staţiune, de la 65 de mii de lei în iulie 2021, la aproape o jumătate de milion de lei, în iulie 2022.

În schimb, judeţul Braşov a rămas pe “un platou” al manifestării de consum a turiştilor. În luna iulie s-au cheltuit cu 78 de mii de lei mai puţin decât în aceeaşi lună din 2021.Tranzacţiile cu cardul au înregistrat o scădere de la 6,95 milioane de lei la 6,87 milioane de lei, anul acesta. Totuşi, Poiana Braşov a reuşit să impresioneze turiştii şi să-i convingă să lase aici de două ori mai mulţi bani decât anul trecut, de la 229 de mii de lei în luna iulie 2021, la 484 de mii de lei, în luna iulie 2022.

Nordul Transilvaniei şi Munţii Apuseni au fost printre regiunile unde s-au cheltuit cei mai mulţi bani, în luna iulie, în România. În judeţul Cluj s-au cheltuit cu 2,6 milioane de lei mai mult decât în luna iulie 2022, în Sighişoara, cu 318 mii de lei mai mult, iar în Târgu-Mureş şi Bistriţa cu aproximativ 350 de mii de lei mai mult, în fiecare oraş, în timp ce în regiunea Munţilor Apuseni (judeţele Bihor, Alba, Salaj), turiştii au tranzacţionat cu 1,1 milioane de lei mai mulţi bani anul acesta.

Moldova şi Bucovina au rămas şi ele destinaţii populare de vacanţă, judeţul Suceava înregistrând o creştere cu aproximativ 700 de mii de lei a plăţilor cu cardul.

Capitala, însă, a ieşit pe minus în această lună de vară, înregistrând cheltuieli cu aproape un milion de lei mai mici în luna iulie, de la 45,32 milioane de lei în 2021, la 44,36 milioane de lei, în 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici