Udrea: Sperăm ca într-o lună să putem introduce certificatele energetice

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat vineri că speră ca într-o lună să poată fi introduse certificatele energetice, ca urmare a implementării unor programe mai rapide de calcul a eficienţei energetice şi creşterii numărului de absolvenţi ai cursurilor de auditori.

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului Udrea: Sperăm ca într-o lună să putem introduce certificatele energetice

Udrea: Sperăm ca într-o lună să putem introduce certificatele energetice (Imagine: Mediafax Foto)

"Încercăm să implementăm nişte programe care să calculeze eficienţa energetică a clădirilor într-un timp foarte scurt, chiar pe loc. Sperăm ca într-un termen scurt, o lună, să putem introduce certificatele", a declarat, vineri, Udrea, după conferinţa "România după 20 de ani: schimbări şi probleme sociale. Calitatea vieţii încotro?".

Ea a adăugat că se lucrează la lista de auditori, arătând că există mulţi tineri absolvenţi care vor termina în curând cursurile de certificare.

Surse oficiale au declarat săptămâna trecută agenţiei MEDIAFAX că Guvernul a amânat discuţia legată de reintroducerea certificatului energetic la vânzarea sau achiziţia de locuinţe, considerând că procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare, iar numărul de auditori energetici este încă insuficient.

Potrivit acestora, este posibil ca Guvernul să solicite Comisiei Europene o derogare de la aplicarea directivei în domeniu a UE şi o amânare cu până la trei luni a termenului de la care să fie introdus certificatul energetic, în cazul în care dificultăţile administrative nu vor fi depăşite în timp util. Înainte unei eventuale asemenea solicitări, la nivelul Guvernului vor mai fi însă iniţiate discuţii privind reintroducerea certificatului.

Amânarea reintroducerii certificatului energetic a fost confirmată ulterior de către ministrul Mediului şi purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Legea 372/2005 prevede că la încheierea oricărui contract de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din blocurile de locuinţe va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanţă energetică al clădirii.

Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A- eficienţă energetică ridicată, la clasa G- eficienţă energetică scăzută), funcţie de consumul total anual specific de energie.

Legea urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis în luna decembrie să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amânarea a fost decisă după ce Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a avertizat că certificatul va majora preţul caselor vechi cu 5-10% şi va bloca tranzacţiile.

Ulterior însă s-a constatat că România trebuie să preia recomandările Parlamentului European stabilite prin Directiva privind performanţa energetică a clădirilor, prin introducerea acestui certificat, de la 1 martie.

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici