UGIR-1903: Dacă memorandumul nu e adoptat, Acordul cu FMI se întrerupe temporar

Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a declarat marţi că, în cazul în care memorandumul nu va fi adoptat de Parlament şi ulterior de board-ul FMI, se va întrerupe temporar Acordul cu Fondul, fiind probabil ca România să rămână fără pensii şi salarii din luna iunie.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului UGIR-1903: Dacă memorandumul nu e adoptat, Acordul cu FMI se întrerupe temporar

UGIR-1903: Dacă memorandumul nu e adoptat, Acordul cu FMI se întrerupe temporar (Imagine: Razvan_Chirita/Mediafax Foto)

Cezar Corâci a spus că, dacă acest memorandum nu va fi aporbat de Parlament şi de FMI, acordul va fi întrerupt temporar şi România nu va mai avea bani de pensii şi salarii.

"Nu se întâmplă nimic, deocamdată. Dacă scrisoarea de intenţie nu va fi aprobată de Guvern şi de Parlament şi aprobată ulterior de FMI, contractul cu Fondul într-adevăr va fi întrerupt temporar şi probabil că România nu va avea în luna următoare bani pentru pensii şi salarii", a susţinut Corâci.

El a subliniat că nu crede că "problema modificării pe fond a conţinutului memorandumului este o discuţie posibilă".

"Eu nu vă pot spune decât ceea ce ştim noi de la discuţia directă dintre patronate şi FMI. Lucrurile au fost extraordinar de clare, acel deficit suplimentar de 3% trebuie compensat începând din luna următoare, deci Fondul nu ne-a dat nicio şansă. Nu discutăm de planuri de restructurare care să mai poată să-şi permită să aştepte o lună-două-trei-cinci. Ni s-a cerut ca măsurile pe care le luăm să fie măsuri cu impact imediat şi cu aplicabilitate imediată şi acest lucru înseamnă că, practic, în termenii decisivi, memorandumul, scrisoarea aceea de intenţie, nu poate fi modificată", a spus reprezentantul patronatelor.

Întrebat dacă în discuţiile cu preşedintele Băsescu s-a cerut modificarea memorandumului, Corâci a răspuns: "Evident că sindicatele au cerut acest lucru".

"Problema e următoarea. Noi venim sau eu vin dintr-o lume în care educaţia este de altă natură. Înţeleg şi suntem alături de cetăţenii României în perioada foarte grea prin care trec în acest moment, dar cred că un mimim de solidaritate faţă de proprii noştrii salariaţi este să le asigurăm păstrarea locurilor de muncă. Or, eu cred că situaţia economică a României necesită măsuri extrem de dificile ca cele pe care le-aţi văzut. Aşa arată toate calculele", a mai spus Cezar Corâci.

Întrebat dacă la discuţiile de la CES va participa şi preşedintele Traian Băsescu, Corâci a precizat că preşedintele are numai un observator, acesta participând doar dacă este nevoie de calitatea sa de mediator.

Întrebat ce a spus Traian Băsescu de faptul că opoziţia nu a participat la întâlnire, Cezar Corâci a precizat că pe el aspectul politic îl interesează foarte puţin.

"Singurul lucru care m-ar interesa ar fi ca şi clasa politică să înţeleagă că e un moment de responsabilitate şi de solidaritate şi că trebuie să găsim soluţii comune pentru ieşirea din criză", a spus Corâci.

El a mai spus că "discuţiile au fost tensionate" şi "negative", aşa cum era şi normal având în vedere că situaţia economică şi socială a României în acest moment este complicată.

"Ceea ce cred eu, că se pare că nu s-a înţeles, a fost că de fapt nu există două variante, nu erau două alegeri. Cea de-a doua alegere, cea a scăderii salariilor cu 20% şi a creşterii fiscalităţii ar fi însemnat costuri, inclusiv pentru fiecare dintre cetăţenii României, mult mai mari. Imediat, prin erodarea puterii de cumpărare prin creşterea tuturor preţurilor pensionarii ar fi pierdut şi mai mult, iar economia românească ar fi fost la pământ. Gândiţi-vă că şi aşa investiţiile în România suferă, ce ar fi însemnat să dăm semnalul unei ţări în care creşte fiscalitatea teribil într-un asemenea moment", a spus Corâci.

În plus, Cezar Corâci a subliniat că, din punctul de vedere la patronatelor, "singurul scenariu cu putinţă în acest moment foarte greu este cel anunţat deja".

"Sindicatele au avut un punct de vedere diferit şi, din nefericire, s-a stabilit ca formatul acesta de lucru să nu continue şi discuţiile să fie mutate în plenul CES, urmând ca Guvernul să ţină, probabil, seama de discuţiile din CES. Discuţiile au fost tehnice şi interesante şi ceea ce s-a stabilit este că în afară de conţinutul rigid al câtorva parametri macroeconomici din scrisoarea de intenţie, urmează ca oricare dintre noi, patronate, sindicate, care pot face propuneri, care să ducă atât la creşterea colectării la buget, cât şi la stimularea economiei reale, care nu înseamnă cheltuieli suplimentare, să le facă pentru că ele vor fi acceptate de Guvernul României", a menţionat Corâci.

Cezar Corâci a mai precizat că a constatat cu satisfacţie că "şi Guvernul, şi preşedintele României au înţeles că în acest moment o creştere a fiscalităţii ar duce la continuarea declinului economiei româneşti şi o consideră o soluţie inacceptabilă".

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat marţi că vineri a fost convocat Consiliul Economic şi Social pentru a reanaliza memorandumul dintre Guvern şi FMI şi a propune modificările la acest document.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, întrebat dacă poate fi modificat memorandumul dintre Guvern şi FMI, că "oricând se poate relua negocierea".

Discuţiile cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor au durat trei ore şi jumătate, şeful statului arătând că sindicatele şi patronatele trebuie să discute în CES despre acest acord.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

O misiune FMI s-a aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri Consiliul Director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de aproape 900 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici