- Home
- Social
- ALBA IULIA, (06.09.2016, 15:18)
- Dragos Suciu , Ionut Jifcu
Un abecedar unicat, tipărit în 1792, expus la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia - FOTO
Exponatul lunii septembrie la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia este un abecedar tipărit la Sibiu, în anul 1792, cu ajutorul căruia mai multe generaţii de copii au învăţat să scrie şi să citească, exemplarul fiind unicat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
759 afișări
Un abecedar unicat, tipărit în 1792, expus la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia
„Bucoavna“ - denumirea dată abecedarelor, în secolele anterioare - expusă la muzeul din Alba Iulia, cuprinde litere, grupuri de litere, texte, slujbe religioase şi cele 10 porunci.
Lucrarea este tipărită cu negru şi cuprinde 62 de pagini, lipsind sfârşitul textului, probabil alte 3-4 pagini.
”Cât despre piesa pe care o vedeţi expusă astăzi, ea este o bucoavnă tipărită în 1792 la Sibiu de către Petru Bart, cel care deţinea privilegiul imperial de a tipări cărţi pentru ortodocşii din Transilvania. Cartea nu este întreagă, din păcate, ne lipsesc ultimele pagini, dar păstrează foaia de titlu, care a intrat în numerotarea tipografului (…) Pentru a ne putea imagina cum trebuia să se încheie acest manual noi am reuşit să facem o comparaţie cu o altă bucoavnă tipărită tot la Sibiu, dar în anul 1808, care prezintă exact aceleaşi caracteristici, inclusiv textele sunt identice, doar că la finalul acelui manual mai există o tablă a înmulţirii, ceea ce ne lipseşte nouă, astăzi, în acest exemplar”, a afirmat bibliotecarul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Florin Bogdan.
Acesta a adăugat că exemplarul este unicat, nefiind identificat în bibliografia românească veche, care cuprinde toate cărţile tipărite în spaţiul românesc, între 1508 şi 1830, şi nici măcar în bibliografiile maghiare, care de multe ori oferă informaţii suplimentare cu privire la cărţile tipărite în spaţiul românesc.
În ceea ce priveşte circulaţia exemplarului deţinut de muzeul din Alba Iulia, din notele manuscrise existente pe filele sale reiese că a circulat în arealul judeţului Alba, în zona localităţilor Sălciua de Jos şi Sălciua de Sus.
”Elevii care au folosit acest manual, acum 210-220 de ani, proveneau din localităţile Sălciua de Jos şi Sălciua de Sus, cel puţin asta ne indică însemnările prezente pe filele cărţii. Exemplarul nu e repertoriat în nicio bibliografie cunoscută. Până când vom avea o confirmare din altă parte, putem considera că această carte este unicat la nivel mondial”, a mai spus Florin Bogdan.
Galerie foto
Legătura volumului este realizată din carton îmbrăcat în hârtie, iar cotorul este din piele. Exemplarul a fost restaurat de către specialiştii Centrului Naţional de Conservare şi Restaurare Carte Veche din cadrul din cadrul Muzeului Naţional al Unirii.
Din acest exemplar au învăţat mai multe generaţii de copii de şapte ani, aceasta fiind prima lor carte cu care au luat contact la şcoală. Într-o unitate de învăţământ, existau circa zece astfel de manuale.
Potrivit reprezentanţilor muzeului, bucoavnele tipărite în vechime propuneau spre învăţare alfabetul chirilic, folosit în spaţiul românesc până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Conţinutul manualelor cuprindeau slovele, aşa cum erau numite literele chirilice, grupurile de litere şi o serie de texte, de cele mai multe ori religioase, care ajutau la deprinderea cititului şi a scrisului.
Piesa va fi expusă în perioada 6 septembrie – 2 octombrie 2016.
Citeşte şi: "Fructe în şcoli": Peste 62% dintre elevi vor înlocuirea mărului cu un alt fruct. Citricele şi bananele, în topul preferinţelor
Citeşte şi: Reprezentant al unei şcoli Lumina ce ar fi finanţată de Gulen, opozantul lui Erdogan: Ambasadorului turc îi e teamă să nu fie pedepsit şi el dacă nu execută ordinele - GALERIE FOTO
Citeşte şi: Ambasadorul Turciei: Gruparea din spatele loviturii de stat din Turcia are 11 şcoli în România
Citeşte şi: Primarul general Gabriela Firea: În jur de 500 de şcoli nu au aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă
Citeşte şi: FOCUS: Zeci de elevi din Dolj merg la şcoli cu WC-ul în curte. "Plătim ca la oraş, stăm mai rău ca la ţară” - FOTO
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Desertul preferat al copiilor din comunism, care a reapărut în magazine. Se vinde cu 5 lei în Carrefour
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
LIVE TEXT OEP respinge orice strămutare a palestinienilor / Planul lui Trump de strămutare a palestinienilor din Gaza câştigă susţinere în Israel. Proteste în faţa Casei Albe împotriva planului preşedintelui Trump privind Gaza. Donald Trump spune că SUA va „prelua” şi va „deţine” Fâşia Gaza.
-
astăzi, 14:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1078. Zelenski sugerează că Ucraina ar trebui să obţină arme nucleare dacă aderarea la NATO este amânată / O lovitură cu drone a Ucrainei ar fi provocat un incendiu la un depozit de petrol din Krasnodar Krai / Şeful AIEA avertizează că atacurile Rusiei asupra reţelei energetice a Ucrainei ar putea provoca un accident nuclear