Un antreprenor care şi-a făcut avere cu smartbox-uri vrea să ridice cartiere de locuit doar pentru creştini

Un grup de antreprenori francezi, condus de Pierre-Edouard Stérin - care şi-a făcut avere cu smartbox-uri, a prezentat proiectul „Monasphère”, denumit al oazelor creştine.

Urmărește
4011 afișări
Imaginea articolului Un antreprenor care şi-a făcut avere cu smartbox-uri vrea să ridice cartiere de locuit doar pentru creştini

Un antreprenor care şi-a făcut avere cu smartbox-uri vrea să ridice cartiere de locuit doar pentru creştini

Trei antreprenori francezi construiesc „oaze creştine”, vile cu grădini în afara marilor oraşe, dar aproape de mănăstiri, pentru a oferi „o viaţă privată pe deplin autonomă, apropiere frăţească cu alte familii creştine şi înrădăcinarea într-un teritoriu, într-o adevărată relaţie şi ecologie spirituală”.

Proiectul „Monasphère” a început în ianuarie anul trecut cu Clos Saint-Gabriel, un grup de 17 case cu suprafeţe între 84 şi 180 de metri pătraţi, imaginat ca un cartier care se integrează cu satul Ile-Bouchard, în inima Turainei, la 250 de kilometri sud-vest de Paris. Locul a fost ales pentru că se află la un kilometru de biserica Saint-Gilles, unde, în 1947, s-a arătat Madona la 4 copii.

Site-ul Monasphère explică: Clos Saint-Gabriel întruchipează promisiunea pentru „o viaţă aproape de un loc spiritual important, care prezintă echilibrul potrivit între liniştea familiei şi relaţia frăţească cu vecinii”.

Primele case care urmează să fie construite sunt deja puse în vânzare pentru livrare programată în 2024. Cei trei antreprenori catolici din spatele iniţiativei sunt Damien Thomas, 32 de ani, Charles Wattebles, 29 de ani, şi Pierre-Edouard Stérin, 47 de ani, care a realizat avere din 2003 cu cutiile cadou „Smartbox” şi este finanţatorul proiectului.

Ideea înfiinţării acestor noi cartiere răspunde la două nevoi: pe de o parte, de a merge alături de tendinţa care afectează mulţi francezi şi care s-a accentuat odată cu pandemia, de a părăsi marile oraşe, unde preţurile imobiliare sunt acum inaccesibile, pentru a se apropia de natură şi poate realiza visul unei case cu grădină. Pe de altă parte, oferă catolicilor practicanţi posibilitatea de a trăi conform credinţei lor, într-un mediu protejat, înconjuraţi de alte familii de aceeaşi orientare.

Aici a apărut controversa, pentru că abordarea „cruciadei imobiliare” este în contrast cu politica franceză din ultimele luni, adică hotărârea de a denunţa şi combate „comunitarismul”, tentaţia de a trăi între egali pe baza valorilor.

În special, lupta împotriva comunitarismului este înainte de toate lupta împotriva separatismului islamist, cu o lege dorită de preşedintele Macron, pentru a împiedica marginile radicale ale islamului „să se separe de Republică” şi să trăiască între ei, după regulile dictate de Coran.

Biserica susţine proiectul

Proiectul Monasphère se adresează catolicilor tradiţionalişti. „Urâm comunitarismul când vine de la musulmani, dar îl preţuim când vine de la creştini”, protestează consilierul municipal Guy Jouteux, intervievat de Libération.

Promotorii au identificat deja multe alte locuri, în toată Franţa, unde să-şi construiască „oazele creştine”, întărite şi de sprijinul ideologic al multor oameni ai Bisericii.

De exemplu, Monseniorul Pierre-Antoine Bozo, episcop de Limoges, scrie: „Viaţa monahală a contribuit foarte mult la modelarea culturii europene (…). Este o idee bună să vii să te regăseşti la umbra mănăstirilor. Datorită echipei dinamice a Monasphère (…) cine doreşte poate să trăiască în aceste oaze contemporane şi să profite de schimburile fructuoase pe care le sugerează Duhul Sfânt”.

Confruntaţi cu acuzaţii de comunitarism, promotorii asigură într-un comunicat de presă că „vor evalua toate cererile de cumpărare indiferent de religie”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici