- Home
- Social
- SLATINA, (31.05.2012, 12:10)
- Livia Ispas , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unda de poluare cu ţiţei a ajuns la nivelul lacului de acumulare Drăgăneşti
Unda de poluare cu ţiţei provenind de la o conductă spartă a societăţii Conpet a ajuns la nivelul lacului de acumulare Drăgăneşti, unde echipele de intervenţie montează baraje absorbante şi continuă să împrăştie material absorbant pentru neutralizare, informează, joi, Ministerul Mediului.
Urmărește
198 afișări
Unda de poluare cu ţiţei a ajuns la nivelul lacului de acumulare Drăgăneşti (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Barajul de la Drăgăneşti Olt a fost închis de miercuri pentru ca pata să nu ajungă şi în aval şi să curgă spre Dunăre. Acesta va rămâne închis până când va fi neutralizată total pata de ţiţei.
În zona lacului de acumulare Drăgăneşti sunt echipe de intervenţie de la Serviciul de Gospodărire a Apelor Olt şi Conpet, care pun barajele absorbante şi împrăştie materialul absorbant, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului şi Pădurilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Potrivit sursei citate, ABA Olt a achiziţionat încă 12 tone de material absorbant, după ce miercuri a fost epuizat stocul de 15 tone deţinut de Administraţia Naţională Apele Române, la nivelul administraţiilor bazinale de apă.
Afluxul de poluant de pe Olteţ s-a diminuat considerabil în secţiunea pod DN 64, la Fălcoiu, astfel că operaţiunile sunt concentrate la puntea pietonală de la Cioroiu, unde echipele SGA Olt şi Conpet împrăştie în continuare material absorbant.
În zona unde s-a produs poluarea au fost montate, miercuri, generatoare electrice, astfel încât echipele au continuat acţiunea de depoluare şi pe timpul nopţii.
Lucrătorii de la Apele Române şi pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt intervin continuu, de miercuri dimineaţă, iar echipele se schimbă la fiecare 12 ore. În continuare se construiesc baraje plutitoare şi se aruncă în Olt substanţe biodegradabile absorbante pentru neutralizarea undei de ţiţei.
Citeşte şi:
Pata de ţiţei de pe Olteţ a trecut de al treilea baraj, pete mici de petrol au ajuns deja în Olt
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu, echipele de pompieri au lucrat miercuri noapte fără întrerupere.
"Astăzi de dimineaţă echipajele au fost înlocuite şi acţionăm acum cu 20 de oameni şi două bărci. Urmează să mai împrăştiem astăzi pe cursul Oltului alte 10 tone de materiale biodegradabile absorbante. În total au fost aruncate peste 30 de tone de astfel de substanţe", a declarat Alin Băsăşteanu.
La faţa locului sunt şi reprezentanţi ai Prefecturii Olt, care monitorizează situaţia.
Potrivit subprefectului de Olt Virgil Delureanu, toţi reprezentanţii instituţiilor care intervin în zonă s-au întrunit joi dimineaţă în şedinţă pentru a stabili planul de măsuri pentru ziua în curs.
"S-au construit în această dimineaţă două baraje plutitoare de 500 de metri fiecare, pe Olt, şi au venit două tiruri cu materiale absorbane care vor fi împrăştiate astăzi. Totodată, ne-au sosit două şalupe pe care le folosesc echipele operative. Situaţia este sub control şi vom lucra fără întrerupere până neutralizăm poluarea", a declarat Virgil Delureanu.
În plus, în zonă se acţionaeză cu două vidanje pentru extragerea ţiţeiului revărsat în apă, iar în paralel comisarii Gărzii de Mediu au început să facă o evaluare a pagubelor.
Citeşte şi:
Poluare cu ţiţei pe râul Olteţ, după ce o conductă s-a fisurat. Pata de ţiţei se întinde pe 15 kilometri, pe toată lăţimea râului
"Momentan nu avem o situaţie exactă, se lucrează la ea şi estimăm că după prânz vom avea o evaluare corectă a pagubelor produse ecositemului. Nu am observat până acum peşti sau păsări moarte", a declarat Gheorghe Neacşa, şeful Gărzii de Mediu Olt.
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, declara, miercuri seară, la finalul vizitei făcute în zona localităţii Fălcoiu, din judeţul Olt, că în apele Olteţului s-au scurs aproximativ 50 de tone de ţiţei din conducta Conpet care s-a fisurat, iar pata se întinde pe 15-20 de kilometri.
"Avem de-a face cu un accident ecologic major pentru că a fost distrus ecosistemul pe o lungime de, apreciem noi, 15 kilometri. Sperăm că într-o perioadă relativ scurtă toată această undă de poluare să fie oprită. Apreciem că în momentul de faţă pata de ţiţei se întinde pe o lungime de 15-20 de kilometri şi apreciem că în jur de 50 de tone s-au scurs în Olteţ. Barajul de la Drăgăneşti a fost închis şi sub nicio formă nu va ajunge poluarea în Dunăre", a spus ministrul Rovana Plumb.
Ea a precizat că populaţia din zonă a fost informată să nu ia apă din râu, să nu adape animalele şi să nu pescuiască, pentru că este pericol pentru sănătatea umană.
Olteţul a fost poluat cu ţiţei în dreptul abatorului din oraşul Balş (Olt), după ce o conductă a Conpet s-a fisurat.
Pompierii şi lucrătorii de la Garda de Mediu au montat un prim baraj format din trei părţi, respectiv două porţiuni plutitoare din plastic şi una din burete plutitor, la intrarea în localitatea Fălcoiu. Pata de ţiţei a trecut însă de acest baraj, după ce porţiunile plutitoare din plastic s-au rupt la montare din cauza curenţilor.
De asemenea, alte două baraje au fost amplasate la ieşirea din localitatea Fălcoiu şi în satul Cioroiu, în încercarea de a opri pata să ajungă în Olt, fără niciun rezultat însă.
Potrivit Ministerului Mediului şi Pădurilor, societatea Conpet a fost amendată cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu pentru poluarea cu ţiţei de pe malul stâng al Olteţului, în zona Balş.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe