Unda de poluare cu ţiţei a ajuns la nivelul lacului de acumulare Drăgăneşti

Unda de poluare cu ţiţei provenind de la o conductă spartă a societăţii Conpet a ajuns la nivelul lacului de acumulare Drăgăneşti, unde echipele de intervenţie montează baraje absorbante şi continuă să împrăştie material absorbant pentru neutralizare, informează, joi, Ministerul Mediului.

Urmărește
198 afișări
Imaginea articolului Unda de poluare cu ţiţei a ajuns la nivelul lacului de acumulare Drăgăneşti

Unda de poluare cu ţiţei a ajuns la nivelul lacului de acumulare Drăgăneşti (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Barajul de la Drăgăneşti Olt a fost închis de miercuri pentru ca pata să nu ajungă şi în aval şi să curgă spre Dunăre. Acesta va rămâne închis până când va fi neutralizată total pata de ţiţei.

În zona lacului de acumulare Drăgăneşti sunt echipe de intervenţie de la Serviciul de Gospodărire a Apelor Olt şi Conpet, care pun barajele absorbante şi împrăştie materialul absorbant, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului şi Pădurilor.

Potrivit sursei citate, ABA Olt a achiziţionat încă 12 tone de material absorbant, după ce miercuri a fost epuizat stocul de 15 tone deţinut de Administraţia Naţională Apele Române, la nivelul administraţiilor bazinale de apă.

Afluxul de poluant de pe Olteţ s-a diminuat considerabil în secţiunea pod DN 64, la Fălcoiu, astfel că operaţiunile sunt concentrate la puntea pietonală de la Cioroiu, unde echipele SGA Olt şi Conpet împrăştie în continuare material absorbant.

În zona unde s-a produs poluarea au fost montate, miercuri, generatoare electrice, astfel încât echipele au continuat acţiunea de depoluare şi pe timpul nopţii.

Lucrătorii de la Apele Române şi pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt intervin continuu, de miercuri dimineaţă, iar echipele se schimbă la fiecare 12 ore. În continuare se construiesc baraje plutitoare şi se aruncă în Olt substanţe biodegradabile absorbante pentru neutralizarea undei de ţiţei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu, echipele de pompieri au lucrat miercuri noapte fără întrerupere.

"Astăzi de dimineaţă echipajele au fost înlocuite şi acţionăm acum cu 20 de oameni şi două bărci. Urmează să mai împrăştiem astăzi pe cursul Oltului alte 10 tone de materiale biodegradabile absorbante. În total au fost aruncate peste 30 de tone de astfel de substanţe", a declarat Alin Băsăşteanu.

La faţa locului sunt şi reprezentanţi ai Prefecturii Olt, care monitorizează situaţia.

Potrivit subprefectului de Olt Virgil Delureanu, toţi reprezentanţii instituţiilor care intervin în zonă s-au întrunit joi dimineaţă în şedinţă pentru a stabili planul de măsuri pentru ziua în curs.

"S-au construit în această dimineaţă două baraje plutitoare de 500 de metri fiecare, pe Olt, şi au venit două tiruri cu materiale absorbane care vor fi împrăştiate astăzi. Totodată, ne-au sosit două şalupe pe care le folosesc echipele operative. Situaţia este sub control şi vom lucra fără întrerupere până neutralizăm poluarea", a declarat Virgil Delureanu.

În plus, în zonă se acţionaeză cu două vidanje pentru extragerea ţiţeiului revărsat în apă, iar în paralel comisarii Gărzii de Mediu au început să facă o evaluare a pagubelor.

"Momentan nu avem o situaţie exactă, se lucrează la ea şi estimăm că după prânz vom avea o evaluare corectă a pagubelor produse ecositemului. Nu am observat până acum peşti sau păsări moarte", a declarat Gheorghe Neacşa, şeful Gărzii de Mediu Olt.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, declara, miercuri seară, la finalul vizitei făcute în zona localităţii Fălcoiu, din judeţul Olt, că în apele Olteţului s-au scurs aproximativ 50 de tone de ţiţei din conducta Conpet care s-a fisurat, iar pata se întinde pe 15-20 de kilometri.

"Avem de-a face cu un accident ecologic major pentru că a fost distrus ecosistemul pe o lungime de, apreciem noi, 15 kilometri. Sperăm că într-o perioadă relativ scurtă toată această undă de poluare să fie oprită. Apreciem că în momentul de faţă pata de ţiţei se întinde pe o lungime de 15-20 de kilometri şi apreciem că în jur de 50 de tone s-au scurs în Olteţ. Barajul de la Drăgăneşti a fost închis şi sub nicio formă nu va ajunge poluarea în Dunăre", a spus ministrul Rovana Plumb.

Ea a precizat că populaţia din zonă a fost informată să nu ia apă din râu, să nu adape animalele şi să nu pescuiască, pentru că este pericol pentru sănătatea umană.

Olteţul a fost poluat cu ţiţei în dreptul abatorului din oraşul Balş (Olt), după ce o conductă a Conpet s-a fisurat.

Pompierii şi lucrătorii de la Garda de Mediu au montat un prim baraj format din trei părţi, respectiv două porţiuni plutitoare din plastic şi una din burete plutitor, la intrarea în localitatea Fălcoiu. Pata de ţiţei a trecut însă de acest baraj, după ce porţiunile plutitoare din plastic s-au rupt la montare din cauza curenţilor.

De asemenea, alte două baraje au fost amplasate la ieşirea din localitatea Fălcoiu şi în satul Cioroiu, în încercarea de a opri pata să ajungă în Olt, fără niciun rezultat însă.

Potrivit Ministerului Mediului şi Pădurilor, societatea Conpet a fost amendată cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu pentru poluarea cu ţiţei de pe malul stâng al Olteţului, în zona Balş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici