- Home
- Social
- ALBA IULIA, (13.11.2016, 08:58)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unele lucrări de restaurare a castrului roman de la Alba Iulia, nerealiste, fără suport ştiinţific
O parte din lucrările de restaurare a castrului roman de la Alba Iulia, făcute în ultimii ani, sunt nerealiste, fără suport ştiinţific şi explicaţii clare, iar statuile din bronz ale unor împăraţi romani, deşi de bună calitate, se apropie mai mult de replici medievale, a constatat o comisie LIMES.
Urmărește
215 afișări
Unele lucrări de restaurare a castrului roman de la Alba Iulia, nerealiste, fără suport ştiinţific (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Comisia LIMES are rolul de a monitoriza siturile arheologice constituente ale Frontierei Imperiului Roman – vestigii situate pe teritoriul actual al României, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Lucrările de restaurare şi conservare, efectuate în ultimii ani în Alba Iulia, au avut în vedere următoarele obiective antice: una din porţile castrului - Porta principalis dextra, o mică porţiune din drumul principal al fortificaţiei - Via principalis, împreună cu câteva structuri aferente şi o parte din clădirea comandamentului - Principia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Potrivit declaraţiei Comisiei Naţionale LIMES, publicată pe site-ul Ministerului Culturii, structura originară a monumentelor pare să nu fie afectată, însă nivelul de la care au fost reconstituite zidurile romane nu este reprezentat unitar.
De asemenea, zidurile sunt reconstituite în chip variat, la Via principalis şi Principia utilizându-se blocuri de piatră buciardată, fapt care nu are suport ştiinţific. Aşadar, sunt necesare explicaţii sau diferenţieri clare ale structurilor originale, antice, de cele moderne, sugerează experţii LIMES.
Totodată, specialiştii spun că reconstituirile nu reflectă omogenitatea şi integritatea monumentelor reprezentate, element esenţial pentru design-ul urban şi organizarea spaţială a sitului antic, astfel încât să poată fi încadrate în criteriul nr. II al UNESCO stabilit pentru Frontiers of the Roman Empire.
Potrivit documentului, intrarea prin poarta castrului se făcea prin două culoare, fiind reconstituite parţial două arcade, din nou într-o tehnică de construcţie diferită faţă de cea originală, aspect care trebuie explicat clar. Totodată, în zona drumului Via principalis sunt refăcute zidurile unor structuri diferite, poate chiar din faze distincte, dar fără explicaţii clare.
”În zona clădirii comandamentului (Principia), intrarea laterală în basilica, situată în faţa încăperilor acoperite cu o structura modernă, este nerealistă, fiind executată din nou fără suport ştiinţific. Statuile de bronz ale unor împăraţi romani, deşi de bună calitate, se apropie mai mult de replici medievale. Or, nici poziţia acestora nu reflectă realitatea arheologică, cu atât mai puţin pe cea istorică, ci dimpotrivă induc publicului o impresie nefundamentată pe argumente ştiinţifice, chiar dacă poate fi înţeles până la un punct scopul educativ pentru care acestea vor fi fost amplasate”, potrivit declaraţiei.
Lapidariul roman organizat în aer liber este impresionant prin valoarea ştiinţifică a materialului epigrafic, însă se degradează din cauza vremii.
”Atragem atenţia că piesele sunt supuse unui proces accentuat de degradare din cauza schimbărilor climatice şi prin urmare este recomandabilă protejarea cât mai urgentă a acestora, preferabil într-un spaţiu închis, sau expunerea unor replici”, transmite Comisia Naţională LIMES.
Totodată, experţii comisiei sugerează ca pentru viitoarele proiecte de punere în valoare a monumentelor să fie implicaţi în mod nemijlocit specialiştii în domeniu, arheologii experţi cu specializare pentru arheologie clasică, în primul rând cei ai Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, ţinându-se cont de standardele internaţionale privind restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a monumentelor, adoptate şi de România.
Directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că, în principiu, experţii LIMES au dreptate, iar lucrările castrului roman au nevoie de explicaţii amănunţite pentru a fi pe înţelesul turiştilor şi localnicilor.
”În principiu, din ce am văzut în declaraţie, au dreptate. Este nevoie de o explicaţie pe măsură, cu poze vechi, cum au săpat, ce am găsit şi ce s-a restaurat. Pentru mine, ca specialist, îmi este clar ce e nou şi ce e vechi, dar unui nespecialist nu îi este clar. În Principia, spre exemplu, avem şi ziduri medievale şi nu e explicat niciunde. Doar un specialist îşi dă seama”, a spus Gabriel Rustoiu.
Întrebat despre statuile din bronz ale unor împăraţi romani, despre care comisia LIMES a spus că se apropie mai mult de replici medievale, Rustoiu a declarat: ”au dreptate, au arme medievale. În principiu au dreptate, v-am spus”.
Siturile romane de la Alba Iulia (Apulum), cuprinzând mai multe aşezări civile şi o fortificaţie construită şi ocupată de legiunea a XIII-a Gemina, reprezintă cele mai importante vestigii arheologice ale fostei provincii romane Dacia, făcând parte probabil din sistemul graniţei romane de vest, situate pe drumul imperial care străbătea provincia de la Sud la Nord.
Citeşte şi: REPORTAJ: Locuitorii din Alba Iulia aleargă pentru reabilitarea stadionului, odinioară simbol al municipiului - GALERIE FOTO, VIDEO
Citeşte şi: REPORTAJ: Pâine de Sântimbru după o reţetă de 300 de ani, făcută în cuptor pe vatră din cărămidă de ţigan - GALERIE FOTO
Citeşte şi: REPORTAJ Frig în casele, şcolile şi spitalele din Drobeta Turnu Severin. Autorităţile se contrazic pe tema furnizării căldurii
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian
-
astăzi, 21:55