Vasile Turcu, audiat de procurorii DNA în dosarul Opera

Vasile Turcu - vicepreşedintele Clubului Dinamo şi acţionar totodată - s-a prezentat, luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un dosar legat de o afacere pe care acesta a făcut-o cu foşti manageri ai Operei Naţionale.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Vasile Turcu, audiat de procurorii DNA în dosarul Opera

Vasile Turcu, audiat de procurorii DNA în dosarul Opera (Imagine: Mediafax Foto)

Nereguli ale unui contract între Turcu şi Opera Naţională au fost semnalate de preşedintele Grupului de Investigaţie Politică (GIP), Mugur Ciuvică, în 2005.

Potrivit GIP, firma lui Vasile Turcu ar fi încheiat, în anul 2001, cu Opera Naţională un contract de reparaţii curente, în sumă de 509,34 de milioane lei pentru care Ministerul Culturii ar fi plătit de fapt 146,42 miliarde de lei.

În urma acestei afaceri, şeful Operei Române, Ludovic Spiess, a fost demis, artistul decedând între timp.

Potrivit unor surse judiciare, Romconstruct Holding Grup SA se obliga să execute la Opera Naţională din Bucureşti o serie de lucrări de reparaţii curente, respectiv zugrăveli, mochetare, schimbare obiecte sanitare din cabinele artiştilor, a oglinzilor, repararea mobilierului şi a tâmplăriei din cabine. Din partea beneficiarului, contractul a fost semnat de Ludovic Spiess, la acea vreme directorul general al Operei.

Contractul a fost făcut cu încredinţare directă, mulţumită valorii, astfel că nu a fost necesară organizarea unei licitaţii. Ulterior, contractul a fost prelungit prin 16 acte adiţionale, astfel că, în final, reparaţiile au costat peste 146 de miliarde de lei vechi.

Luni, la ieşirea din sediul DNA, Vasile Turcu a declarat că procurorii l-au chemat pentru a dat o declaraţie în dosarul - pe care el îl consideră politic - care vizează contractul dintre societatea Romconstruct deţinută de el şi Opera Română.

"M-au chemat ca să se vadă că instituţia funcţionează. Eu sunt corect, cinstit", a declarat Turcu.

Întrebat ce probe au împotriva sa procurorii, Turcu a răspuns: "Împotriva mea - nimic, că nu aveau de unde să aibă pentru că eu sunt acţionar şi nu au de unde să găsească probe".

"Doamna Mona Muscă (fost ministru al Culturii-n.r.) avea ceva, ceva cu conducerea PSD şi am înţeles că şi cu nu ştiu ce ministru, că eu nu cunosc. În timpul ăsta, director al Operei Române era Ludovic Spiess. Nu avea nevoie de bani pentru că a avut o casă pe care a vândut-o - a luat pe ea un milion şi jumătate de dolari, la vremea aia şi şi-a luat apartament la Televiziune cu vreo 200 de mii (de dolari - n.r.). Deci, nu avea nevoie nici de bani, nici de mită sau nu ştiu c", a explicat Turcu.

Totuşi, Turcu a adăugat că procurorii cercetează contractul de reparaţii derulat între firma sa şi Opera Română.

"Când s-a început lucrurarea a fost o selecţie de oferte pentru trei camere. Puţea acolo, domnule. Conducerea mea executivă are un dosar cu poze, astfel ca să se vadă în ce hal era acolo. Au fost deştepţi ei. Întrebaţi cum se lucra înainte acolo şi cum e acum acolo. Ai mei au semnat apoi pentru încă cinci camere la aceeaşi bani", a mai spus Turcu.

Întrebat care ar fi legătura dintre el şi acest caz, Turcu a spus că nu ştie.

"Eu nu sunt specialist acolo. Nu am participat la negocieri. Eu sunt acţionar. Consiliul de administraţie gestionează o societate. Pe mine mă acuză că sunt persoană publică, că am mai deranjat pe undeva, pe ici pe colo. Eu vreau să ştiu un prejudiciu concret, clar, iar ei : « Nu, că aţi semnat şi dumnevoastră contractul ăla». Păi, dacă mi l-au pus în faţă, pe masă, şi eu întreb domnilor administratori, jurişti, e corect? Da. Şi am semnat. I-am întrebat încă o dată, e pe lege. Da. Am semnat", a explicat acţionarul clubului Dinamo.

Turcu a mai susţinut că până în prezent ar fi trecut pe la DNA "mai toţi funcţionarii din Opera Română".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici