- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Verificări ale ANRMAP la CJ Buzău peivind licitaţiile pentru "Drumul Vinului"
O echipă de audit a Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a început, joi, verificări la Consiliul Judeţean Buzău privind modul de organizare a licitaţiilor pentru "Drumul Vinului", menţionat în raportul CE, alături de proiecte din alte trei judeţe.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, echipa de control a sosit în cursul zilei de joi, verificările vizând actele în baza cărora s-au organizat licitaţiile pentru lucrările la "Drumul Vinului", proiect menţionat într-un raport preliminar al Comisiei Europene.
Mocanu a spus că echipa de audit a cerut toate documentele referitoare la licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean pentru derularea proiectului denumit "Drumul Vinului", proiect care a avut o finanţare de aproape o sută de milioane de lei.
Conform sursei citate, problema pentru care proiectul de la Buzău a fost menţionat în raportul Comisiei Europene se referă la o licitaţie pentru desemnarea unei firme care a asigurat auditul proiectului. Serviciile de audit au costat 70.000 de lei, iar firma care a câştigat contractul a venit cu o ofertă de preţ mai mare decât o alta participantă. Pornind de la aspectele semnalate, Comisia Europeană ar fi propus şi retragerea unei sume în cazul în care se confirmă că la licitaţia respectivă nu s-au respectat procedurile.
"Am primit informaţia de la Ministerul Dezvoltării că s-a tradus raportul de la Comunitatea Europeană şi că Buzăul ar fi nominalizat cu o greşeală minoră privind licitaţia la adjudecarea auditului de proiect. Noi am acordat această licitaţie unei firme care nu a avut preţul cel mai mic. Noi am motivat, atunci, că acea firmă avea hibe în ofertă, firma a contestat, noi am câştigat, firma a înţeles şi s-a retras. În baza acestei probleme pe care au reţinut-o auditorii comunităţii europene ar propune Ministerului Dezvoltării să retragă suma de 28 de milioane de lei vechi, o chestiune minoră, dar noi nu o lăsăm aşa, noi spunem că avem dreptate, nu dorim ca aceşti bani să se retragă", a declarat preşedintele CJ Buzău.
Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR) -Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport-, din cauza deficienţelor constatate, şi a cerut autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii Axei 2.
Comisia Europeană a comunicat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Raportul preliminar al misiunii de audit efectuată în România în perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, având obiect verificarea mai multor proiecte finanţate în cadrul Axei 2 a POR, respectiv reabilitarea DJ 701 limita jud. Dâmboviţa-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slăveşti-Ciolăneşti-Zambreasca-Dobroteşti, beneficiar CJ Teleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa, beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, şi modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu poţential demonstrat ale judeţului Buzău, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzău- UAT Comuna Mereni.
"În Raport, Comisia Europeană vorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare", se arată într-un comunicat al MDRT.
Ca urmare a deficienţelor constatate, Comisia Europeană a transmis MDRT decizia de întrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2 până la îndeplinirea măsurilor cerute.
Banii pentru plăţile din Axa 2 a POR "nu sunt pierduţi în acest moment", fiind vorba despre o sistare temporară a plăţilor până când Comisia Europeană primeşte de la autorităţile române "răspunsurile soclicitate", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, un purtător de cuvânt al Executivului UE.
"Comisia Europeană a acordat României un termen de două luni pentru a oferi informaţii despre aceste fonduri şi despre managementul acestor fonduri, iar la sfârşitul acestei perioade, în funcţie de concluziile trase pe baza răspunsurilor oferite de partea română, Comisia va decide ceea ce se va întâmpla în continuare. Acest lucru înseamnă că banii nu sunt pierduţi în acest moment. Este vorba despre o sistare temporară a plăţilor până când Comisia primeşte răspunsurile soclicitate", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Ton Van Lierop, purtător de cuvânt al CE.
Van Lierop a ţinut să sublinieze că în acest moment nu se poate spune că România a pierdut banii respectivi, insistând asupra faptului că o decizie finală va fi luată în termen de două luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO