Oprescu: Dacă specialiştii spun să cumpărăm instalaţie de ventilaţie la Arena Naţională, aşa vom face

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat, marţi, că dacă specialiştii vor spune că trebuie achiziţionată o instalaţie pentru microclimatul de la nivelul solului la Arena Naţională, Primăria o va cumpăra, dar deocamdată trebuie văzut cum va fi gazonul nou care va ajunge marţi noaptea la Bucureşti.

Urmărește
236 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Dacă specialiştii spun să cumpărăm instalaţie de ventilaţie la Arena Naţională, aşa vom face

Oprescu: Dacă specialiştii spun să cumpărăm instalaţie de ventilaţie la Naţional Arena, aşa vom face (Imagine: Constantin Vladescu/Mediafax Foto)

"Astea sunt poveşti cu cocoşul roşu. Gazonul s-a scos, astăzi (n.r. marţi) au apărut personajele noi, sper ca la noapte să apară şi gazonul şi sper ca până vineri să îl termine de pus. Dacă o să ne spună specialiştii că trebuie să cumpărăm (n.r. instalaţie pentru microclimatul de la nivelul solului), o să o cumpărăm, dar nu cumpărăm sanie acum şi aşteptăm iarna. Om vedea. Deocamdată nu s-a cheltuit niciun ban. Fără instalaţia asta, ce? Să vedem cum se comportă acest gazon", a precizat Oprescu.

Cu privire la contractul de management al stadionului, Oprescu a precizat că acesta a fost refăcut de două ori şi va fi introdus pe ordinea de zi la primul Consiliu General, cu o formă nouă, "pentru că este clar că trebuie un contract de management privat".

"Contractul era mai mult de principiu, urma apoi să se desfăşoare toate fazele legale atribuirii unui contract de management, nu rămâneau cele 15 procente de care Primăria ar fi beneficiat. Proiectul reprezintă baza de pornire într-o licitaţie aşa cum se face, transparent cu caiet de sarcini", a spus primarul general.

Arhitectura Arenei Naţionale nu permite ventilaţia şi iluminatul propice creşterii plantelor, astfel că, cel mai probabil, pentru a revitaliza gazonul şi pentru a-l păstra şi folosi într-un ritm normal beneficiarul va trebui să mai cheltuie 900.000 de euro pe un sistem complex, susţine Adrian Oprişan, patronul firmei Gama Verde, care a pus iniţial gazonul pe Arena Naţională, gazon care a cedat după prima jumătate de oră a meciului România-Franţa, desfăşurat în urmă cu o săptămână.

Într-o declaraţie acordată luni după-amiază agenţiei MEDIAFAX, omul de afaceri vrâncean, care deţine mai multe firme specializate în aplicarea de gazon pe terenuri de sport, a precizat că principala problemă a Arenei Naţionale "a fost, este şi va fi" microclimatul de la nivelul solului.

"Avem exemplul terenului din Frankfurt, care este frate geamăn al arenei din Bucureşti. Ba chiar al nostru este mai deficitar din acest punct de vedere, al ventilaţiei şi microclimatului de la nivelul solului. Ei au ajuns la concluzia că fără acest sistem nu au cum să aibă un gazon performant, aşa că şi-au cumpărat unul", a spus Oprişan.

Potrivit acestuia, "sistemul de microclimat" constă într-o reţea de instalaţii care să ajute iarba să facă fotosinteză. Un astfel de sistem costă între 350.000 şi 800.000 de euro, în funcţie de numărul aparatelor folosite, a declarat omul de afaceri vrâncean.

"Acestora li se adaugă costul unor ventilatoare performante, astfel că întreg sistemul ajunge să coste în jur de 900.000 de euro dacă vor să-l cumpere şi o sută de mii de euro dacă îl închiriază de undeva. E musai să dea banii ăştia, altfel beneficiarul nu poate să rezolve cum trebuie problema gazonului", a declarat omul de afaceri.

Raportul remis UEFA cu privire la starea gazonului Arenei Naţionale estimează că peluza stadionului din Bucureşti va avea nevoie de o reînnoire majoră în primăvară şi recomandă ca terenul să nu găzduiască meciuri cu 10-12 săptămâni înaintea disputării finalei Ligii Europa, programată la 9 mai 2012.

Potrivit www.sport.ro, care prezintă un facsmil al raportului întocmit de STRI, firma britanică agreată de UEFA în probleme legate de suprafeţele de joc, distrugerea terenului Arenei Naţionale după primul meci a fost cauzată de alegerea nepotrivită a tipului de gazon şi a suportului pe care a fost montat, de microclimat, dar şi de întreţinerea acestuia. Ca rezultat, gazonul a fost instabil şi nesigur, iar STRI a recomandat înlocuirea sa imediată şi amânarea meciului de joi, Steaua - Schalke 04, din Liga Europa, pentru data de 21 septembrie.

Ţinând cont de apropierea iernii, specialistul la care a apelat UEFA a mai recomandat achiziţionarea unei instalaţii de iluminare artificială a gazonului care să combată lipsa luminii naturale, amplificată şi de arhitectura închisă a arenei bucureştene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici