Propuneri controversate de modificare a Statutului FRF

Prima Adunare Generală a FRF de la câştigarea alegerilor de către Răzvan Burleanu, care va avea loc sâmbătă, are pe ordinea de zi modificarea statutului, unele propuneri, considerate drept "dubioase şi controversate", având scopul de a spori autoritatea preşedintelui şi secretarului general.

Urmărește
331 afișări
Imaginea articolului Propuneri controversate de modificare a Statutului FRF

Propuneri controversate de modificare a Statutului FRF (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Reprezentanţi ai unor cluburi se plâng de faptul că modificările care ar urma să fie făcute le-au fost transmise fără a fi evidenţiate textele abrogate. "Documentele privind modificarea statutului au fost trasmise membrilor fără a se evidenţia textele noi care sunt propuse spre aprobare şi care sunt textele ce urmează a fi abrogate. De aceea va fi extrem de greu să se analizeze care sunt modificările propuse, acesta fiind probabil chiar scopul urmărit", a declarat, pentru MEDIAFAX, sub protecţia anonimatului, oficialul unui club afiliat.

În cazul în care modificările vor fi aprobate de Adunarea Generală, secretarul general al FRF ar urma să stabilească membrii comisiilor federaţiei, iar statutul ar cuprinde şi sancţiuni cu munca în folosul comunităţii fotbalistice pentru încălcarea unor prevederi.

Una dintre cele mai controversate propuneri de modificare a Statutului FRF se referă la cvorumul Adunării Generale, a precizat sursa citată. Articolul 36 propus reproduce actualul articol 29 din Statutul FRF, dar omite voit ultima prevedere a alineatului 2, făcând posibile luarea unor decizii care să afecteze interesele federaţiei de către o minoritate, susţine oficialul.

Potrivit articolului 29 din statutul actual, dacă nu se întruneşte cvorumul de două treimi din numărul delegaţilor cu drept de vot în termen de două ore, Adunarea Generală va avea loc în ziua următoare, în acelaşi loc şi la aceeaşi oră, şi va putea lua decizii valabile indiferent de numărul delegaţilor cu drept de vot. În noua variantă s-a omis ultima parte care menţiona "cu excepţia situaţiilor în care pe ordinea de zi se află unul din următoarele puncte: a) modificarea sau completarea statutului, b) alegerea sau revocarea preşedintelui, c) excluderea unui membru afiliat, d) dizolvarea FRF".

Secretarul general al FRF (n.r. - Gheorghe Chivorchian în acest moment) primeşte puteri sporite, dacă propunerile de modificare a Statutului vor fi validate de AG. Astfel, potrivit articolului 57.3 modificat, componenţa comisiilor federaţiei ar trebui să fie aprobată de secretarul general şi nu de Comitetul Executiv, după îndeplinirea condiţiilor, aşa cum prevede actualul statut.

O altă propunere a actualei conduceri a FRF menţionează, la articolul 33.1, că "ordinea de zi a Adunării Generale se stabileşte de către secretarul general pe baza propunerilor Comitetului Executiv şi ale membrilor afiliaţi", ceea ce nu prevede nici actualul statut, dar nici cele ale UEFA şi FIFA. Acum, ordinea de zi a Adunării Generale este stabilită de către Comitetul Executiv pe baza propunerilor făcute de către membrii afiliaţi, secretarul general având doar rol administrativ.

În ceea ce îi priveşte pe membrii Comitetului Executiv, acestora ar urma să le înceteze mandatul potrivit articolului 44.11, în cazul în care absentează de la două şedinţe într-un an calendaristic, fără motive temeinice sau refuză să semneze hotărârile. Conform actualului statut, Adunarea Generală are puterea de a revoca individual sau colectiv mandatele membrilor Comitetului Executiv, în cazul în care faptele acestora pun în pericol interesele federaţiei.

Un alt aspect controversat este legat de numărul de mandate pe care ar urma să-l deţină un preşedinte şi de limita de vârstă a candidaţilor la şefia FRF. Astfel, deşi în campania dinaintea alegerilor, actualul preşedinte Răzvan Burleanu (30 de ani) spunea că ar limita numărul mandatelor unei persoane la două, acum numărul acestora a crescut la trei, conform articolului 50.1. Articolul 50, referitor la alegerea preşedintelui, stipulează că acesta trebuie să nu fi depăşit vârsta de 65 de ani, limitare ce nu se regăseşte la FIFA şi UEFA.

Articolul 74 din noul statut ar urma să cuprindă sancţiuni cu "munca în folosul comunităţii fotbalistice". Această sancţiune este împrumutată din legea penală, dar nu este prevăzută nici măcar în Legea Sportului nr. 69/2000.

O propunere de modificare a Statutului se referă la preşedintele şi membrii de onoare şi la participarea acestora la AG. Articolul 29.2 din noul statut prevede că aceştia ar urma să participle la Adunarea Generală doar "la invitaţia" preşedintelui executiv. Actualul statut prevede la articolul 22 că preşedintele de onoare şi membrii de onoare ai FRF pot lua parte la dezbateri, dar nu au drept de vot.

Sâmbătă, Adunarea Generală va lua în discuţie la punctul 9 al ordinii de zi validarea contractului de rentă viageră încheiat între FRF şi preşedintele de onoare Mircea Sandu. De asemenea va fi supusă votului şi schimbarea lui Mircea Sandu din funcţia de adminstrator al CNAF Mogoşoaia, care ar urma să fie preluată de Răzvan Burleanu, conform articolului 51 din Statut, dar acesta poate delega atribuţiile unei alte persoane.

Adunarea Generală extraordinară a Federaţiei Române de Fotbal este programată, sâmbătă, de la ora 10.00, la Casa Fotbalului şi va fi urmată de o întrunire a Comitetului Executiv, de la ora 14.00.

Pe ordinea de zi a Adunării Generale figurează următoarele puncte:

1. Constatarea întrunirii cvorumului;

2. Aprobarea ordinii de zi;

3. Alocuţiunea preşedintelui FRF;

4. Informare cu privire la numirea domnului Gheorghe Chivorchian în funcţia de secretar general al FRF;

5. Nominalizarea scrutatorilor;

6. Desemnarea a trei persoane pentru întocmirea procesului verbal oficial sau verificarea acestuia în cazul în care a fost făcut prin stenogramă;

7. Aprobarea componenţei nominale a Comisiei de cenzori;

8. Schimbarea administratorului CNAF Mogoşoaia SRL;

9. Dezbaterea şi validarea contractului de rentă viageră încheiat între FRF şi Mircea Sandu;

10. Prezentarea situaţiei clubului SC Poiltehnica Timişoara SA;

11. Afilierea CS U Craiova SA;

12. Aprobarea statutului FRF - ediţia 2014;

13. Adoptarea Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a FRF din 28 iunie 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici