A fost descoperit cel mai vechi cârlig de pescuit din lume

Arheologii australieni au descoperit în Timorul oriental cel mai vechi cârlig de pescuit din lume, dar şi câteva fosile care dovedesc faptul că oamenii preistorici stăpâneau tehnica pescuitului în ape adânci, potrivit unui studiu publicat vineri în revista Science.

Urmărește
1436 afișări
Imaginea articolului A fost descoperit cel mai vechi cârlig de pescuit din lume

Cel mai vechi cârlig de pescuit din lume, descoperit în Timorul oriental (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Confecţionat dintr-o cochilie, în urmă cu 16.000-23.000 de ani, cârligul "atestă faptul că strămoşii noştri erau buni artizani şi buni pescari", afirmă profesorul Sue O'Connor, de la Australian National University.

El nu pare însă a fi fost conceput pentru pescuitul marin, iar metodele folosite în Paleolitic pentru prinderea peştilor din apele adânci rămân necunoscute.

În afară de recurgerea la firul de undiţă, "este posibil ca şi alte cârlige, de un tip diferit, să fi fost fabricate în aceeaşi epocă", a explicat Sue O'Connor.

Cârligul a fost descoperit în peştera Jerimalai din Timorul oriental, alături de peste 38.000 de oase provenind de la 2.843 de peşti - prinşi cu undiţa -, care au o vechime de 42.000 de ani.

Printre peştii descoperiţi figurează specii care trăiau în apele de adâncime. Potrivit profesoarei australiene, "situl ne arată că primii oameni moderni de pe această insulă din Asia de Sud-Est posedau cunoştinţe maritime foarte avansate".

"Stăpâneau arta de a captura prăzi foarte dificile, chiar şi în zilele noastre, precum tonul", a adăugat O'Connor.

Peştera Jerimalai reprezintă dovada care atestă cea mai veche prezenţă umană în insulele din acea regiune, situată pe ruta migraţiilor nord-sud, urmată de primii oameni care au populat Australia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici