- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (31.10.2014, 16:05)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Academicianul Gleb Drăgan a murit la 94 de ani
Profesorul inginer Gleb Drăgan, membru titular al Academiei Române şi preşedintele Secţiei de Ştiinţe Tehnice al forului academici, a murit pe 24 octombrie, la vârsta de 94 de ani, informează instituţia.
Urmărește
787 afișări
Gleb Drăgan (Imagine: www.academiaromana.ro)
"Cu stingerea din viaţă a academicianului Gleb Drăgan, Academia Română pierde pe unul dintre cei mai distinşi dintre membri săi, un cercetător remarcabil, un profesor de vocaţie, un om de o aleasă structură intelectuală şi morală. Opera sa rămâne pentru totdeauna în istoria ştiinţei, după cum va rămâne însoţit de respect şi recunoştinţă în sufletele discipolilor şi colaboratorilor săi", spune Academia Română.
Gleb Drăgan s-a născut în anul 1920, la Tătar Copceac - Cahul, în prezent în Republica Moldova. După studiile liceale la Comrat şi Tighina, Gleb Drăgan a urmat cursurile Facultăţii de Electromecanică - Şcoala Politehnică din Timişoara, pe care le-a absolvit cu menţiunea "magna cum laude".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Între anii 1941-1943 s-a înscris la cursurile secţiei de matematică a Facultăţii din Cluj şi, în 1958, şi-a luat doctoratul în specialitatea tehnica tensiunilor înalte, în care s-a consacrat cu excelenţă. După absolvire, a lucrat rând pe rând, la Societatea "Astra Română" din Câmpina, Societatea de gaz şi Electricitate, Centrala Industrială a Energiei Electrice, Institutul de Studii şi Proiectări Energetice şi Ministerul Energiei Electrice.
Începând cu anul 1958, a intrat în învăţământul tehnic superior, urmând toate treptele ierarhiei universitare, până la decan al Facultăţii de Energetică.
Între 1951-1967 şi-a desfăşurat activitatea la Institutul de Energetică al Academiei Române. A creat o adevărată şcoală a tensiunilor înalte în ţara noastră, înfiinţând la Institutul Politehnic un laborator de specialitate, unul dintre cele mai modern utilate din această parte a Europei.
Activitatea sa de cercetare s-a finalizat în contribuţii notabile în domeniile electrostatică, descărcarea corona, trăsnet, supratensiuni atmosferice şi de comutaţie. Toate sunt prezentate pe larg în paginile celor 12 cărţi şi peste 230 de lucrări publicate, dintre care 80 în străinătate. A fost coautor la lucrarea "Tehnica tensiunilor înalte", primul tratat de acest pe plan internaţional.
Recunoscut pe plan mondial, Gleb Drăgan a fost membru al unor societăţi ştiinţifice, al unor cunoscute reviste de specialitate şi a fost invitat să susţină cursuri de specialitate la Universităţi de peste hotare.
Cu un interes deosebit pentru istoria şi filosofia ştiinţei şi tehnicii, Gleb Drăgan s-a implicat activ în activitatea Diviziei de Istoria Ştiinţei a Comitetului Român pentru Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii, al cărei preşedinte a fost.
Între numeroasele titluri primite de Gleb Drăgan se numără cel de doctor honoris causa al Universităţii Tehnice din Moldova şi al Universităţii din Oradea. În 1991 a fost decorat cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler.
În acelaşi an a publicat şi cartea autobiografică "Deportaţii. Tragedii basarabene". Totodată, 1991 a fost anul în care Gleb Drăgan a fost ales membru corespondent al Academiei Române. În 2004 a fost ales membru titular al Academiei Române.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 19:03
Bărbat biciuit într-o moschee din Malaysia pentru că a stat cu o femeie care nu îi este rudă