- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (21.10.2023, 22:32)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ameninţarea ascunsă a furtunilor solare: Cum vremea spaţială poate deteriora infrastructura noastră şi cum să ne pregătim pentru următoarea catastrofă globală
- Furtunile solare pot afecta reţelele electrice şi infrastructura.
- Economiştii: o furtună severă ar costa miliarde sau trilioane $.
- WSJ explorează cum se pregătesc oamenii de ştiinţă.
Urmărește
1083 afișări
Ce s-ar întâmpla dacă o furtună solară ar lovi Pământul? Acest scenariu nu este doar o fantezie ştiinţifică, ci o posibilitate reală care ar putea avea consecinţe devastatoare pentru civilizaţia modernă. O furtună solară este o erupţie masivă de plasmă de la suprafaţa Soarelui, care poate perturba sateliţii, astronauţii şi reţelele electrice de pe Terra.
Ar începe cu o explozie. O uriaşă plasmă care se scurge de la suprafaţa Soarelui. Acestea sunt erupţii gigantice care pot trimite echivalentul a 10,000 de uragane de categoria 5, care trec prin spaţiu într-o direcţie oarecare, uneori lovesc Pământul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, George Simion 13,8%
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 50% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Particulele energetice ar putea lovi în sateliţi, perturbând GPS-ul. Astronauţii ar putea fi loviţi de o doză mare de radiaţii. Perturbaţiile geomagnetice ar putea distruge reţelele electrice. Într-un caz sever, ar putea dura ore, zile sau chiar săptămâni în unele locuri.
Economiştii au estimat că dezastrul ar putea costa economia SUA zeci de miliarde de dolari pe zi.
O furtună solară de amploare ar putea avea un impact negativ asupra infrastructurii şi economiei mondiale, care depind de tehnologia electronică şi spaţială.
Un exemplu istoric este furtuna solară Carrington din 1859, care a perturbat reţelele de telegrafie şi a provocat incendii şi scurtcircuite.
CHRISTOPHER MIMS, editorialist WSJ Technology, declară: ,,Pentru că ultima furtună solară cu adevărat majoră care a lovit Pământul a fost la sfârşitul anilor 1800, pur şi simplu nu a existat toată această infrastructură electronică şi de reţea şi spaţială pe care ne bazăm acum. Deci o parte din infrastructură ar putea fi afectată de o mare furtună solară”.
EDWARD OUGHTON, profesor de la George Mason University, spune: ,,Aşa că ştim că, dacă ar exista un eveniment meteorologic spaţial, ar însemna că economia SUA ar vedea undeva între 10 şi 40 de miliarde de dolari din PIB pierduţi zilnic”.
EDWARD OUGHTON, profesor de la George Mason University, mai avertizează: ,,Telecomunicaţii, servicii de transport, servicii de apă, servicii financiare, aceste tipuri de lucruri cu adevărat importante pe care le folosim cu toţii în fiecare zi. Dezbaterea a fost dacă acest lucru ar putea dura luni sau ani pentru a înlocui activele de infrastructură deteriorate în mod critic, cum ar fi transformatoarele de foarte înaltă tensiune. Dar cred că punctul cheie de subliniat este că, odată ce reţelele electrice s-au oprit, nu mai sunt expuse”.
Pentru a evita un astfel de scenariu, este nevoie de monitorizare şi protecţie adecvată a reţelelor electrice.
Pentru a evita cel mai groaznic scenariu, savanţii şi experţii din industrie au lucrat la instrumente de prognoză mai bune şi la sisteme de protecţie.
Avem de fapt acest colţ obscur al guvernului federal numit Centrul de Predicţie a Vremii Spaţiale şi ei ne pot da un avertisment în avans, dar este limitat, deoarece cea mai bună sondă a noastră pentru a evalua dacă o furtună solară se apropie de noi, poate doar să ne dea un preaviz de o oră, poate o jumătate de oră.
Având în vedere un avertisment, operatorii de reţele electrice ar putea desfăşura echipe pentru a se asigura că cele mai critice componente, cum ar fi transformatoarele, funcţionează corect şi să încerce să împiedice supraîncălzirea componentelor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe