- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (16.06.2016, 07:30)
- Alin Motogna
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analizarea celor mai vechi portrete din lume a scos la iveală un lucru surprinzător
O echipă de cercetători din cadrul Northwestern University, Evaston (Illinois) şi University of California, Berkley, au prelevat probe de pigmenţi şi au folosit tehnici de imagistică non-distructive, cu scopul de a afla cum au fost realizate cele mai vechi picturi din lume.
Urmărește
2292 afișări
Analizarea celor mai vechi portrete din lume a scos la iveală un lucru surprinzător
Unele dintre cele mai fascinante descoperiri făcute în interiorul mormintelor egiptenilor antici sunt portretele care îi înfăţişează pe cei trecuţi în viaţa de apoi. Reprezentările de acest tip au fost concepute pe suport de lemn şi au o vechime de circa 2000 de ani, notează Descoperă.
Oamenii de ştiinţă presupun că aceste picturi au influenţat puternic stilurile şi tehnicile de realizare a icoanelor religioase pe întreg cuprinsul Europei.
Portretele au fost descoperite începând cu anul 1899, în zona aşezării antice Tebturnis, astăzi Umm el-Baragat. Picturile sunt 15 la număr, iar alături de ele au mai fost găsite suluri de papirus.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Kamala Harris ține primul discurs după ce a pierdut alegerile în fața lui Donald Trump: „Trebuie să acceptăm rezultatul acestor alegeri”
-
Criză politică în Germania. Coaliţia de guvernare s-a destrămat, iar Olaf Scholz vorbeşte despre alegeri anticipate: „Situaţia este gravă. Există un război în Europa, economia stagnează”
-
Europa se pregăteşte să lucreze din nou cu Trump. Macron a vorbit cu preşedintele ales al SUA despre Ucraina şi Orientul Mijlociu
-
Se închid dosarele penale ale lui Trump, înainte de preluarea funcţiei
O echipă de cercetători din cadrul Northwestern University, Evaston (Illinois) şi University of California, Berkley, au prelevat probe de pigmenţi şi au folosit tehnici de imagistică non-distructive, cu scopul de a afla cum au fost realizate picturile. Mai mult decât atât, specialiştii au demonstrat care au fost etapele conceperii portretelor şi cum au fost executate straturile picturale.
Rezultatele analizelor i-au surprins pe cercetători: pigmenţii folosiţi de artiştii antici erau artificiali. Oamenii de ştiinţă au mai aflat că susbtanţele folosite fuseseră importate din mai multe colţuri ale Europei. Astfel, unii pigmenţi proveniseră din zona Spaniei, iar alţii fuseseră importaţi din Grecia. Mai mult decât atât, lemnul utilizat drept suport era originar din Europa Centrală.
Portretele descoperite fuseseră, într-o primă fază, acoperite cu alte straturi picturale. Cercetătorii au aflat, însă, că înainte de a-şi realiza lucrările, artiştii le-au schiţat pe suportul de lemn cu un pigment extrem de scump la acea vreme, Albastrul egiptean. Echipa de cercetare susţine că, după ce operele de artă erau finalizate, li se aplica un strat de verniu, realizat din ceară folosită iniţial pentru conservarea mumiilor.
Dr. Marc Walton, unul dintre arheologii implicaţi în programul de investigaţie, sugerează că, pentru a achiziţiona pigmenţi atât de scumpi cum sunt cei utilizaţi pentru realizarea portretelor studiate, artiştii erau conectaţi la o reţea comercială complexă, ce se întindea pe întreg cuprinsul Imperiului Roman. Prin intermediul căilor de comerţ au circulat şi influenţele culturale, motiv pentru care artiştii greci au început să se inspire din operele egiptenilor, folosindu-le tehnicile de execuţie pentru a crea ulterior primele reprezentări ale lui Iisus, ale Fecioarei Maria şi ale sfinţilor celebraţi în Creştinism.
Portretele descoperite la Tebturnis sunt considerate unele dintre cele mai bine conservate picturi din perioada secolelor I-III d.Hr. În momentul de faţă, ele alcătuiesc una dintre cele mai valoroase colecţii de artă din întreaga lume.
Citeşte şi: De ce nu este indicat consumul ridicat de carne
Citeşte şi: Oamenii de ştiinţă au descoperit un sistem care să transforme dioxidul de carbon în rocă de construcţie
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Trump a devenit cel de-al 47-lea Președinte al SUA după ce a câștigat Wisconsin
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Citește și: De ce nu este indicat consumul ridicat de carne
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Trump a devenit cel de-al 47-lea Președinte al SUA după ce a câștigat Wisconsin
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Conversație senzațională între Gigi Becali și Tzancă Uraganu: „Băi, să nu pui nasul pe…” Această discuție este EPICĂ, nu ai voie să o ratezi
CANCAN.RO
Trump DEZVĂLUIE de ce Barron, fiul său și al Melaniei, este atât de înalt: „Am spus că va fi jucător de baschet”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe