- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (09.08.2016, 08:25)
- Simona TUDORACHE
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antrenamentele pe timp de caniculă, un pericol pentru sănătate
Vara, antrenamentele intense pot duce la o alterare rapidă a stării de sănătate, pentru că, după un efort intens, o persoană poate avea aceleaşi simptome ca la insolaţie, rezistenţa la căldură depinzând foarte mult de starea noastră de sănătate şi de capacitatea de efort fizic.
Urmărește
1058 afișări
Antrenamentele pe timp de caniculă, un pericol pentru sănătate
Transpiraţia este, în realitate, un mecanism de apărare a organismului în faţa temperaturilor foarte mari, tendinţa corpului nostru fiind de a scădea forţa musculară şi viteza de contracţie a muşchilor pentru a limita producerea suplimentară de căldură. Această reacţie involuntară a creierului face parte din sistemul propriu de apărare, de aceea, la începutul antrenamentelor, este bine să realizăm exerciţii uşoare, de adaptare, scrie Gândul.
Chirurgul ortoped Vlad Predescu, specializat în medicină sportivă, a declarat că cele mai recente studii confirmă faptul că cele 5ºC peste nivelul de confort al fiecărui sportiv scad performanţa sportivă cu până la 3%, o valoare importantă în condiţiile în care multe competiţii importante se desfăşoară în perioade de caniculă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Pentru a ne putea adapta la noile condiţii ambientale, mai exact cele legate de căldură puternică şi, eventual, umiditate mare, corpul uman are nevoie de cel puţin zece zile de antrenamente susţinute pentru a putea creşte capacitatea de transpiraţie. Apa evaporată preia din temperatura corpului şi, astfel, acesta se răceşte.
Din acest motiv, hidratarea este extrem de importantă în zilele caniculare. Cu cât corpul nostru înmagazinează mai multă apă, cu atât poate fi eliminată mai repede căldura produsă de activitatea fizică intensă din zilele de vară. Nu este indicat consumul de apă la temperaturi joase, sub 10ºC, întrucât aceasta poate avea efecte secundare neplăcute, de la vasoconstricţie periferică până la stres digestiv.
Atenţie foarte mare la băturile energizante: cafeina din conţinutul acestor băuturi, chiar dacă oferă un imbold puternic pe moment, este diuretică şi forţează organismul să piardă şi mai multe lichide. Băuturile hipotonice sunt recomandate pentru antrenamentele uzuale, care nu durează mai mult de 60 de minute. Dacă vorbim de antrenamente ceva mai intense, atunci lichidele hidratante trebuie să conţină, obligatoriu, minerale şi carbohidraţi.
Sportivii de performanţă apelează la mici trucuri înainte de întrecerile oficiale, pentru a-şi putea răci temperatura organismului, având, astfel, un randament mult mai bun. Relaxarea în camere răcite cu aer condiţionat, băi în apă cu gheaţă sau stropirea cu apă foarte rece sunt câteva dintre metodele folosite de aceştia.
Citeşte şi: Studiu: Tinerii născuţi în ultimii 20 de ani întreţin mai puţine relaţii intime decât cei dinainte
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe