- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (13.03.2013, 12:22)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ar fi putut exista VIAŢĂ pe MARTE? Curiosity răspunde la această întrebare fundamentală
Condiţiile necesare pentru întreţinerea vieţii au fost întrunite pe Marte în urmă cu mai multe miliarde de ani, au anunţat cercetătorii de la NASA, care consideră că nu există niciun dubiu în această privinţă.
Urmărește
1348 afișări
Ar fi putut exista VIAŢĂ pe MARTE? Curiosity răspunde la această întrebare fundamentală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"O întrebare fundamentală la care misiunea Curiosity trebuia să răspundă era aceea de a afla dacă Marte ar fi putut fi propice vieţii: pe baza lucrurilor pe care le cunoaştem acum, răspunsul la această întrebare este unul afirmativ", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Michael Meyer, principalul coordonator al misiunii Curiosity.
În acest stadiu, nu există însă niciun element care să le dea dreptul oamenilor de ştiinţă să afirme că anumite microorganisme ar fi prosperat într-adevăr pe planeta roşie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Instrumentele de la bordul roverului Curiosity, un robot pe şase roţi, aflat pe Marte de pe 6 august 2012, au analizat primul eşantion prelevat din interiorul unei roci marţiene.
Aceasta se afla la capătul unei foste reţele de râuri sau pe fundul unui lac, un loc ce ar fi putut să furnizeze ingrediente chimice şi să prezinte alte condiţii favorabile pentru viaţa microbiană, au explicat cercetătorii de la NASA.
Roca analizată conţine argilă, minerale precum sulfaţi şi alte substanţe chimice.
"Mineralele argiloase reprezintă cel puţin 20% din compoziţia eşantionului", a precizat David Blake de la NASA, care administrează funcţionarea instrumentului "Chemistry and Mineralogy" (CheMin) de la bordul roverului, care a realizat aceste analize.
Aceste minerale sunt produse prin reacţia în apă dulce cu alte minerale precum olivina, prezentă şi ea în acel sediment analizat.
Prezenţa sulfatului de calciu în argilă i-a făcut pe savanţii americani să afirme că solul marţian din acea zonă era neutru şi uşor alcalin.
Astfel, spre deosebire de alte zone în trecut umede deja observate pe Marte, acea zonă nu era puternic oxidată, acidă sau foarte sărată.
"Am fi putut bea acea apă", a declarat John Grotzinger de la Institutul pentru Tehnologie din California, unul dintre experţii implicaţi în proiectul Curiosity, precizând faptul că instrumentele robotului nu permit detectarea vieţii aşa cum este ea cunoscută.
Curiosity, care se află în craterul Gale de pe ecuatorul lui Marte, în apropiere de muntele Sharp, descoperise deja pietriş şi pietricele provenind din albia unui fost râu, martori ai unui trecut umed pe planeta roşie.
Oamenii de ştiinţă s-au declarat surprinşi să găsească un amestec de ingrediente chimice oxidate, mai puţin oxidate şi deloc oxidate, care furnizează surse de energie variate, pe care o mare varietate de microbi de pe Terra le pot folosi pentru a trăi.
"Evantaiul de substanţe chimice pe care le-am identificat în acest eşantion este impresionant, precum sulfaţi şi sulfiţi, care indică o sursă posibilă de energie chimică pentru microorganisme", a precizat paul Mahaffy de la Centrul pentru zboruri spaţiale Goddard deţinut de NASA, care coordonează funcţionarea unuia dintre instrumentele aflate la bordul lui Curiosity.
"Roverul se află într-un mediu marţian foarte vechi (...) în care condiţiile au fost în trecut favorabile vieţii", a adăugat John Grotzinger, declarându-se foarte optimist alături de echipa de savanţi de la NASA în legătură cu posibilitatea "de a face alte descoperiri şi mai incitante pe Marte în următoarele luni şi în următorii ani".
Experţii de la NASA intenţionează să continue să lucreze împreună cu roverul Curiosity în zona denumită "Yellowknife Bay" pentru încă alte câteva săptămâni, înainte ca roverul să îşi înceapă lungul drum spre Muntele Sharp, aflat la o distanţă de mai mulţi kilometri.
Curiosity, un vehicul de o tonă, cu şase roţi, care a costat 2,5 miliarde de dolari, cel mai greu şi mai sofisticat robot trimis vreodată pe Marte, a coborât în zona ecuatorului marţian în craterul Gale pe 6 august 2012, pentru o misiune de cel puţin doi ani. Principalul obiectiv al misiunii este acela de a determina dacă planeta roşie a permis în trecutul ei existenţa vieţii microbiene.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe