- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (22.04.2013, 12:02)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Biologul François Jacob, laureat al premiului Nobel pentru medicină în 1965, a murit
Biologul şi profesorul francez François Jacob, laureat al premiului Nobel pentru medicină pe anul 1965, a murit vineri la vârsta de 92 de ani, a anunţat, duminică, un prieten de familie.
Urmărește
247 afișări
Biologul François Jacob, laureat al premiului Nobel pentru medicină în 1965, a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cercetările sale din domeniul geneticii bacteriene şi al circuitelor de regularizare i-au adus savantului francez numeroase distincţii ştiinţifice, inclusiv premiul Nobel în 1965, împărţit cu Andre Lwoff şi Jacques Monod.
Profesor titular la catedra de genetică celulară de la Collège de France în perioada 1965-1991, François Jacob a fost membru al Académie des sciences (1977), al Academiei franceze (1996) şi a fost, între anii 2007 şi 2011, cancelar al Ordre de la Libération.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
-
Ciolacu anunţă că o susţine pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
-
MAI, despre documentele declasificate din şedinţa CSAT: A fost un tipar similar la nivelul Ucrainei înainte de a fi agresată de Rusia
-
BREAKING NEWS PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile formează o coaliţie pentru stabilitate şi modernizare. Recomandă românilor ca la prezidenţiale să voteze împotriva extremismulului şi populismului
Născut pe 17 iunie 1920, la Nancy, François Jacob s-a înrolat în iulie 1940 în Forţele franceze libere (FFL). A participat la campaniile din Fezzan (Libia), din Tripoli, din Tunisia şi din Franţa. A fost rănit grav după debarcarea din Normandia a trupelor aliate, pe 1 august 1944, la Utah Beach.
După Al Doilea Război Mondial, şi-a finalizat studiile de medicină, dar a fost nevoit să renunţe la chirurgie, din cauza rănilor suferite în război. A decis să se consacre biologiei.
În 1950, a fost acceptat în serviciul de fiziologie microbiană - coordonat de Andre Lwoff - de la Institutul Pasteur, unde şi-a construit ulterior întreaga carieră.
Lucrările sale ştiinţifice au vizat în principal mecanismele genetice existente la bacterii şi efectele biochimice ale mutaţiilor. A studiat celule de mamifere în cultură şi primele stadii de dezvoltare embrionară, pe şoareci.
În 1992, a fost inclus în Comitetul naţional pentru etică.
François Jacob, mare amator de pictură, este şi autorul multor articole ştiinţifice şi a mai multor cărţi, precum eseul "La Logique du vivant" (1970) care a avut un ecou considerabil în mediile ştiinţifice. A scris şi alte cărţi, precum "Le jeu des possibiles essai sur la diversité du vivant" şi "La souris, la mouche et l'homme".
Rămas văduv după moartea pianistei Lysiane Bloch, cu care se căsătorise în 1947 şi cu care a avut patru copii, François Jacob s-a recăsătorit în 1999. A fost membru în numeroase academii ştiinţifice din străinătate şi a primit titlul de doctor honoris causa din partea mai multor universităţi.
Citește pe alephnews.ro: Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe