Cancer mamar: Influenţa stilului de viaţă rămâne predominantă

Genetica nu justifică decât în mică parte declanşarea cancerului mamar, în timp ce pentru majoritatea femeilor factorii de risc asociaţi cu stilul de viaţă nesănătos rămân predominanţi, potrivit unui studiu publicat în revista medicală The Lancet.

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului Cancer mamar: Influenţa stilului de viaţă rămâne predominantă

Cancer mamar: Influenţa stilului de viaţă rămâne predominantă (Imagine: Catalina Filip/Mediafx Foto)

Tratamentul hormonal la menopauză, consumul exagerat de alcool, sarcina la ani înaintaţi sau absenţa copiilor, dar şi obezitatea fac parte dintre factorii de risc asociaţi cu stilul de viaţă care pot provoca apariţia acestei boli.

Noul studiu a dorit să determine dacă aceşti factori interferează cu activitatea a 12 variaţii genetice frecvente asociate cu o uşoară creştere a riscului de declanşare a cancerului mamar.

Studiul, realizat pe un eşantion de 7.160 de femei care au avut cancer mamar şi 10.196 de femei neafectate de această maladie, a fost coordonat de Ruth Travis de la Universitatea Oxford şi a avut obiectivul de a clarifica diferenţele dintre influenţele genetice (cu risc scăzut) şi cele non-genetice (provenind din stilul de viaţă şi din alte particularităţi, cum ar fi, de exemplu, pubertatea precoce).

La finalul studiului, medicii au ajuns la concluzia că această creştere uşoară a riscului de cancer mamar asociat cu cele 12 variaţii genetice curente nu a fost nici afectată, nici stimulată de către factorii asociaţi stilului de viaţă, cum ar fi tratamentul hormonal substitutiv şi naşterea primului copil la o vârstă înaintată.

Autorii studiului au precizat totuşi că cercetările lor nu au inclus două gene binecunoscute - BRCA1 şi BRCA 2 -, care apar cu o frecvenţă mai rară, dar care comportă un risc crescut de declanşare a cancerului mamar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici