Când vine de fapt SFÂRŞITUL LUMII? Profeţiile maya, contrazise

Calendare care merg până dincolo de anul 4000 sunt reprezentate pe stele din piatră din imperiul maya descoperite în Mexic şi Guatemala, contrazicând astfel predicţiile despre venirea apocalipsei în 2012, atribuite acestei civilizaţii, afirmă un expert mexican.

Urmărește
17229 afișări
Imaginea articolului Când vine de fapt SFÂRŞITUL LUMII? Profeţiile maya, contrazise

Când vine de fapt SFÂRŞITUL LUMII? Profeţiile maya, contrazise (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Lumea de astăzi are o viziune apocaliptică moştenită de la religia iudeo-creştină. Mayaşii nu o aveau, pentru ei nu exista sfârşitul lumii, ei aveau un sistem de numărare infinit al anilor. Putem să dormim liniştiţi, ei evocă date aflata la mai multe mii de ani în faţa noastră", a explicat într-o conferinţă de presă Erik Velasquez, istoric şi expert în descifrarea textelor maya.

În filmul american "2012", inspirat dintr-un bestseller vândut în 10 milioane de exemplare al scriitorului american Steve Alten, dar şi în alte cărţi, se vorbeşte despre o predicţie care spune că sfârşitul lumii va veni în decembrie 2012.

Mayaşii au creat calendare uriaşe pentru a marca datele importante din trecutul şi viitorul lor, iar acestea erau gravate în piatră.

Până în prezent, reamintesc istoricii, o singură piatră gravată descoperită la Tortuguero, în statul mexican Tabasco, indică faptul că în anul 2012 se va încheia era actuală a calendarului maya, întocmit cu 3.144 de ani înainte de calendarul roman.

Pentru mai mulţi istorici mexicani, această dată reprezintă doar sfârşitul unui ciclu şi începutul unei a 14-a perioade a calendarului.

"Acel text semnifică doar încheierea celui de-al 13-lea «baak t'uunes» (ciclu), dar acest lucru nu înseamnă deloc sfârşitul sistemului de numărare din calendarul maya, care este infinit, chiar dacă este divizat în segmente. Un nou ciclu va începe, asta e tot", a declarat acelaşi istoric, reluând tezele mai multor colegi ai săi.

Erik Velasquez a reamintit faptul că o stelă din Palenque, o zonă arheologică din sud-estul Mexicului, citează o dată mult mai îndepărtată în viitor: comemorarea unui conducător din acest oraş, în anul 4.772 din calendarul roman.

Apărută la sfârşitul mileniului al III-lea î.e.n., această civilizaţie precolumbiană s-a dezvoltat din sud-estul Mexicului până în vestul Hondurasului şi Salvadorului, cuprinzând actualele teritorii ocupate de Belize şi Guatemala. Imperiul maya şi-a atins apogeul între secolele al VI-lea şi IX-lea e.n., înainte de a începe să decadă şi să dispară în timpul cuceririi spaniole, în secolul al XVI-lea.

În zilele noastre, 40% din cei 13 milioane de locuitori din Guatemala aparţin comunităţii maya, potrivit estimărilor oficiale, şi aproape 1,5 milioane de mexicani, concentraţi în peninsula Yucatan, sunt moştenitori ai acestei populaţii străvechi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici