- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- COPENHAGA, (17.08.2016, 07:56)
- Oana Bujor
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cea mai longevivă vertebrată de pe Terra are 400 de ani: ''A fost o mare surpriză să o descoperim'' - FOTO
Cercetătorii au descoperit că misteriosul rechin din Groenlanda poate trăi până la 400 de ani în adâncul Oceanului Arctic.
Urmărește
3015 afișări
Cea mai longevivă vertebrată de pe Terra are 400 de ani: ''A fost o mare surpriză să o descoperim'' - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
În perspectivă, acest fapt atestă că rechinii care trăiesc astăzi au trăit şi în perioada în care Mayflower a adus primii pelerini în America sau când Isaac Newton a realizat prima teorie despre gravitaţie.
Potrivit Descoperă, prin analizarea a 28 de femele rechin din Groenlanda s-a dovedit că cel mai bătrân exemplar avea cel puţin 272 de ani şi cel mult 512 ani, fiind unul dintre cele mai longevive animale cu coloană vertebrală cunoscut de omenire. Cercetătorii au prezis că femela avea în jur de 390 de ani atunci când a fost capturată accidental de un vas de cercetare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Înaintea acesteia, cea mai longevivă vertebrată era balena cu capul arcuit, care poate trăi până la 211 ani.
În cadrul noului studiu s-a sugerat că rechinul din Groenlanda poate supravieţui de două ori mai mulţi ani decât balena cu capul arcuit. Cercetările viitoare ar putea dezvălui lumii ştiinţifice secretele încetinirii procesului de îmbătrânire a oamenilor. Rechinul din Groenlanda este un carnivor care trăieşte în apele îngheţate din Oceanul Arctic. Rechinul creşte peste cinci metri în lungime şi înoată lent în adâncul apelor îngheţate, ieşind la suprafaţă doar pentru a se hrăni dintr-un peşte mare sau dintr-un mamifer marin, precum focile.
Aceşti rechini pot trăi o perioadă mai lungă de timp datorită procesului lent de creştere (un centimetru pe an), însă fiind foarte greu de observat, cercetătorii nu au fost niciodată siguri de această teorie.
,,Noi ne-am aşteptat ca rechinii să fie foarte bătrâni'', a declarat principalul cercetător, Julius Nielsen, de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca. ,,Însă nu am ştiut cu mult timp înainte, desigur a fost o mare surpriză să descoperim că este cea mai longevivă vertebrată'', a adăugat el.
Pentru a face această afirmaţie, cercetătorii au analizat 28 de femele rechin din Groenlanda, prinse între anii 2010 şi 2013. Procesul normal de îmbătrânire al rechinilor din Groenlanda nu este acelaşi cu al celorlalte vertebrate doarece aceştia nu au ţesuturi calcifiate în straturile crescute. Nielsen a descoperit o serie de proteine cristalizate în interiorul ochiului, care s-au format în timpul vieţii lor.
Echipa a încercat să nu ofere prea multe cifre, dar au declarat că doi dintre subiecţii mai mari aveau între 335+/- 75 de ani şi 392+/-120 de ani. Ceea ce înseamnă că cea mai vârstnică femelă avea în jur de 272-512 ani.
Descoperirea are aspecte atât pozitive, cât şi negative, aspectul negativ fiind că aceştia ajung la maturitatea sexuală la vârsta de 150 de ani, ceea ce înseamnă că orice rechin omorât de pescari sau de schimbările climatice poate fi foarte greu de înlocuit.
,,Rezultatele noastre au dovedit că rechinul din Groenlanda este cea mai longevivă vertebrată, îngrijorările noastre cresc deoarece specia trebuie conservată'', a concluzionat echipa.
Vestea bună este că prin studierea ciclului de viaţă al acestor specii, cercetătorii le pot conserva mult mai bine în viitor.
Citeşte şi: De ce simt oamenii senzaţia de "rău de maşină"
Citeşte şi: Primul satelit cu cameră capabilă să filmeze la 360 de grade va ajunge în spaţiu anul viitor
Citeşte şi: De ce simt oamenii senzaţia de "rău de maşină"
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: De ce simt oamenii senzaţia de "rău de maşină"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe