Cel mai performant mediu de stocare: Informaţiile depozitate rezistă 13,8 miliarde de ani

Cercetătorii britanici au creat un disc 5D, pe care pot fi stocaţi 360 de terabiţi de informaţie, pentru o perioadă de până la 13,8 miliarde de ani. Mediul de stocare creat de specialiştii Universităţii din Southampton a fost denumit "cristale de memorie Superman", scrie Descoperă.

Urmărește
1512 afișări
Imaginea articolului Cel mai performant mediu de stocare: Informaţiile depozitate rezistă 13,8 miliarde de ani

Cel mai performant mediu de stocare: informaţiile depozitate rezistă 13,8 miliarde de ani

Membrii echipei care au creat acest mediu de stocare susţin că invenţia lor poate fi folosită în mod eficient de instituţii care se ocupă cu prelucrarea unor cantităţi mari de date.

S-a estimat că, în fiecare zi, este produsă o cantitate de informaţie echivalentă cu circa 10 milioane de discuri Blu-ray, principala problemă cu care se confruntă specialiştii din domeniul IT, fiind locul în care se va stoca toată această informaţie.

Cercetătorii britanici au găsit soluţia. Ei au creat un disc 5D, pe care pot fi stocaţi 360 de terabiţi de informaţie, pentru o perioadă de până la 13,8 miliarde de ani. Procesul tehnologic care a fost folosit la producerea acestui dispozitiv se numeşte "scriere cu laser femtosecundă" şi presupune crearea unui disc de sticlă prin folosirea unui laser care generează impulsuri scurte şi intense de lumină. Cu ajutorul acestor impulsuri, sunt stocate date în cele trei straturi de puncte nanostructurate separate la doar 5 micrometri.

Structurarea pe cinci dimensiuni a punctelor se datorează faptului că fiecare dintre aceştia ocupă o poziţie tridimensională în straturile discului, iar celelalte două dimensiuni sunt date de mărimea şi orientarea fiecărui punct. Aceste nanostructuri pot fi citite, folosindu-se un microscop optic şi un polarizator.

Mediul de stocare creat de specialiştii Universităţii din Southampton a fost denumit "cristale de memorie Superman". Acestea nu numai că au o capacitate extrem de avansată de depozitare a informaţiilor, ci şi rezistă la temperaturi foarte mari, de până la 1000 de grade Celsius.

Membrii echipei de cercetare susţin că invenţia lor poate fi folosită în mod eficient de instituţii care se ocupă cu prelucrarea unor cantităţi mari de date, cum sunt bibliotecile, muzeele sau depozitele de documente de arhivă. Mai mult decât atât, discul ar putea fi folosit de marile companii din industria IT, care au nevoie ca informaţiile lor în format digital să fie stocate în condiţii de siguranţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici