Cel mai precis ceas atomic va fi instalat la bordul ISS

Ceasul atomic Pharao va dispune de o precizie de neegalat, după ce va fi instalat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), potrivit unui acord semnat, marţi, între Centre National des Etudes Spatiales (CNES) şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), informează AFP.

Urmărește
195 afișări
Imaginea articolului Cel mai precis ceas atomic va fi instalat la bordul ISS

Un ceas atomic va măsura timpul cu o precizie de neegalat, după ce va fi plasat pe orbita terestră

Pharao, care va pierde o singură secundă la fiecare 300 de milioane de ani, comparativ cu o secundă pierdută la fiecare 50 de milioane de ani pentru ceasurile atomice terestre, va fi plasat în exteriorul laboratorului european Columbus, ataşat ISS, la o distanţă de aproximativ 400 de kilometri de Terra.

Pharao, care utilizează atomi reci de Cesium, reprezintă acronimul pentru "Projet d'Horloge Atomique par Refroidissement d'Atomes en Orbite".

Asociat cu un alt ceas atomic, Spatial Hydriogen Master (SHM), pentru a forma împreună Ansamblul ceasurilor atomice spaţiale (ACES), Pharao va contribui la "precizia şi stabilitatea pe termen lung a scalelor de timp mondiale", potrivit unui comunicat emis de ESA.

ACES va fi lansat în al doilea semestru al anului 2013. Acest ansamblu de ceasuri atomice spaţiale va stimula dezvoltarea unor aplicaţii de măsurare cu mare precizie a formei glubului terestru şi în aplicaţiile de teledetecţie.

El va putea fi folosit, totodată, în "testarea cu precizie a teoriei relativităţii generale, formulată de Einstein", se afirmă în acelaşi comunicat.

La distanţe foarte mari în Univers, timpul nu se scurge în acelaşi fel ca pe Terra. Aceste diferenţe pot fi captate deja la bordul sateliţilor aflaţi pe orbita terestră, la altitudinea de 20.000 de kilometri, unde ceasurile atomice avansează cu 40 de microsecunde (a milioana parte dintr-o secundă) pe zi, comparativ cu aceleaşi dispozitive rămase pe Terra.

Funcţionarea unui ceas atomic se bazează pe capacitatea lui de a stăpâni viteza atomilor, care devin cu atât mai lenţi cu cât sunt mai reci. Viteza lor de deplasare este de asemenea influenţată de greutate. Ceasurile atomice de pe orbită nu se vor mai confrunta cu acest factor (greutatea), deoarece pluti în condiţii de imponderabilitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici