Cimpanzeii, capabili să anticipeze evenimente

Anumite specii de animale, printre care se numără şi cimpanzeii, sunt capabile să anticipeze evenimente viitoare, potrivit unui studiu suedez publicat în Statele Unite, în revista Current Biology.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului Cimpanzeii, capabili să anticipeze evenimente

Cimpanzeii, capabili să anticipeze evenimente

Cercetătorii au monitorizat timp de un deceniu un cimpanzeu mascul care aduna pietre, cu un aer foarte calm, pe care le freca apoi unele de altele, pentru a le da o formă de disc, şi pe care le arunca, ulterior, către vizitatorii grădinii zoologice în care acesta locuia.

Această acumulare de dovezi fără precedent indică, fără niciun dubiu, faptul că cimpanzeii pot, la fel ca şi oamenii, să anticipeze în mod spontan anumite evenimente, au explicat autorii acestui studiu. Principalul autor este Mathias Osvath, de la Universitatea din Lund (Suedia).

"Aceste acţiuni ne sugerează că primatele au nivel foarte ridicat de cunoştinţe, inclusiv capacitatea mintală de simulare a unor posibile evenimente viitoare", a declarat Mathias Osvath.

În opinia specialistului suedez, "aceste animale au, probabil, o lume a lor interioară, la fel ca şi oamenii, care trec în revistă, în minte, episoade din trecut sau se gândesc la zilele viitoare".

Cimpanzeii care trăiesc în libertate adună pietre, anticipând un atac, pe care îl planifică, probabil, cu mult timp înainte. "Cred că ei anticipează cea mai mare parte a comportamentelor lor zilnice", a adăugat Mathias Osvath.

Deşi oamenii de ştiinţă au observat multe comportamente ale cimpanzeilor în captivitate şi în libertate care ar putea să indice capacitatea de anticipare, este dificil de stabilit dacă aceste animale reacţionează la o nevoie imediată sau anticipează un obiectiv îndepărtat din viitor.

De exemplu, atunci când un cimpanzeu rupe o ramură pentru a-şi face un băţ cu care să scoată termitele afară din muşuroi sau atunci când acesta adună pietre pentru a sparge nuci - în aceste cazuri s-ar putea considera că animalul respectiv este motivat de o nevoie imediată şi nu de un obiectiv viitor.

Din acest motiv, cazul unui cimpanzeu care a fost monitorizat zece ani este unul foarte relevant. Comportamentul acestuia nu a fost motivat de o nevoie imediată. Animalul era foarte calm atunci când aduna pietre şi le şlefuia, dar devenea foarte agitat atunci când le arunca către vizitatorii grădinii zoologice.

Specialiştii consideră că cimpanzeii care trăiesc în libertate prezintă aceleaşi capacităţi de anticipare ca şi exemplarul din captivitate care a făcut obiectul acestui studiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici