- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- MOSCOVA, (30.05.2013, 14:04)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Clonarea mamuţilor lânoşi, tot mai aproape de realizare
Cercetătorii ruşi au anunţat, miercuri, că au descoperit sânge lichid în cadavrul unui mamut lânos extras din solul îngheţat al unei insule din Oceanul Arctic şi consideră că această descoperire măreşte şansele pentru clonarea acestui animal preistoric.
Urmărește
1095 afișări
Clonarea mamuţilor lânoşi, tot mai aproape de realizare
O expediţie organizată la începutul acestei luni de Societatea geografică rusă şi specialişti de la Universitatea federală din nord-est (Iakuţk, Siberia orientală) a permis examinarea cadavrului bine conservat al unei femele de mamut lânos, descoperit în august 2012 în permafrostul de pe Insula Mali Liakhovski din Oceanul Arctic.
Semen Grigoriev, şeful expediţiei, a declarat că animalul a murit la vârsta de 60 de ani într-un interval cuprins în urmă cu circa 10.000 - 15.000 de ani şi consideră că descoperirea este una excepţională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
"În Rusia descoperim mamuţi practic în fiecare an. Însă această expediţie a permis descoperirea pentru prima dată a unei femele într-o stare foarte bună de conservare", a declarat el.
Analizarea cadavrului congelat a permis realizarea unei descoperiri excepţionale: cadavrul conţinea încă ţesuturi musculare bine conservate, dar şi sânge lichid.
"Atunci când am străpus gheaţa de sub vintrele animalului, a început să curgă sânge, foarte închis la culoare. Este cel mai uimitor caz pe care l-am văzut în viaţa mea", a adăugat cercetătorul rus.
"Cum a putut sângele să rămână lichid? Cadavrul nu are mai puţin de 10.000 de ani! Iar ţesuturile musculare erau roşii, de culoarea cărnii proaspete", a adăugat el.
Oamenii de ştiinţă ruşi atribuie această descoperire condiţiilor excepţionale în care carcasa femelei de mamut a fost conservată timp de milenii.
"A căzut într-o groapă cu apă sau într-o mlaştină, probabil până la jumătatea umărului. Partea din spate a corpului a îngheţat în apă", a spus savantul rus.
Partea superioară a carcasei a fost parţial devorată de prădătorii din epocă.
Extrasă din acea groapă, carcasa a fost transferată într-un loc potrivit pentru a fi conservată - o cavitate în permafrost - în aşteptarea unei noi expediţii, internaţionale, care va avea loc în vara acestui an.
"Această descoperire ne oferă şanse reale să găsim celule vii care vor putea permite realizarea proiectului de clonare a unui mamut", a declarat omul de ştiinţă rus.
Universitatea din Iakuţk a semnat anul trecut un acord cu coreanul Hwang Woo-Suk, un specialist controversat în tehnica clonării, "părintele" primului câine clonat, în 2005, botezat Snuppy.
În cazul în care va avea succes, nucleele unor celule de mamut vor fi transferate în ovule de elefant denucleate, cu scopul de a produce embrioni cu ADN de mamut, care vor fi apoi implantaţi în uterele unor femele de elefanţi asiatici.
Citeşte şi:
CLONAREA unui MAMUT, aproape de a fi realizată. Celule cu nuclee vii, DESCOPERITE în Siberia
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe