CONFERINŢA MEDIAFAX - Expert: Greutatea mică la naştere şi creşterea în înălţime, influenţate de alimentaţia din sarcină

O conduită alimentară greşită în sarcină duce la o greutate mică la naştere, dar şi la creşterea insuficientă în înălţime, problemă cu care România deja se confruntă, având în vedere că 30 la sută din populaţie nu ajunge la înălţimea normală, a declarat, miercuri, profesorul danez, Aileen Robertson.

Urmărește
357 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Expert: Greutatea mică la naştere şi creşterea în înălţime, influenţate de alimentaţia din sarcină

CONFERINŢA MEDIAFAX - Expert: Greutatea mică la naştere şi creşterea în înălţime, influenţate de alimentaţia din sarcină (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Aileen Robertson, profesor la Metropolitan University Copenhagen, a vorbit miercuri la conferinţa MEDIAFAX, în care au fost prezentate rezultatele studiului "Coşul Naţional de Alimentaţie Sănătoasă", referitoare la importanţa alimentaţiei în timpul sarcinii.

Ea a precizat că nutriţia în sarcină este un element cheie în România.

"Greutatea mică la naştere este cauzată de alimentaţia din sarcină. În ceea ce priveşte rămânerea la o înălţime mică, aceasta e o problemă foarte mare în România pentru că 30 la sută din populaţie nu ajunge la înălţimea normală. Dacă până la doi ani nu ai ajuns la înălţimea potrivită, există un risc mai mare să dezvolţi diabet, boli cardiovaculare, obezitate", a spus expertul danez.

Ea a precizat că e foarte importantă stabilirea unui coş zilnic pentru o alimentaţie sănătoasă, pentru că cele mai mari riscuri rămân cele legate de nutriţie, adică grăsimile saturate, zahărul şi sarea.

"Hipertensiunea nu e cel mai mare risc. Fumatul şi consumul alcool ocupă şi ele locurile patru şi cinci. Cele mai mari riscuri rămân cele legate de alimentaţie. De când am venit, nu am văzut o bucată de carne care să nu aibă foarte multă grăsime", a spus expertul danez.

Aileen Robertson a precizat că femeile din România care sunt bine educate nu au o problemă legată de obezitate, dar aceasta apare în rândul grupurilor vulnerabile, pentru că membrii lor îşi satisfac foamea cu mult zahăr şi grăsime, fără micronutrienţii necesari.

Specialiştii OMS şi ai Centrului Global pentru Nutriţie şi Sănătate au concluzionat că valoarea coşului minim zilnic şi care să şi asigure tot necesarul de nutrienţi pentru o familie de patru persoane ar putea fi în valoare de minim 19,41 lei.

Acest coş zilnic poate include: făină integrală, pâine cu tărâţe, varză, ficat de porc, macrou, telemea, ceapă, morcovi, cartofi, sfeclă, mălai. Componenţa coşului zilnic sănătos este calculată în conformitate cu recomandările privind aportul de nutrienţi şi obiectivele privind alimentaţia formulate de către OMS (OMS 2003; OMS 2004). Coşul zilnic poate fi diversificat la un cost cuprins între 20 şi 26 de lei, în componenţa acestuia mai putând fi introduse merele, orezul, prazul, alte organe animale şi o varietate mai mare de peşte.

Conferinţa în care au fost prezentate rezultatele studiului "Coşul Naţional de Alimentaţie Sănătoasă" a fost organizată de agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici