- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (06.10.2016, 07:19)
- Oana Bujor
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum funcţionează cea mai mare bancă de creier din lume
În cadrul celui mai mare depozit de creier, Harvard Brain Tissue Resource Center (HBTRC), există peste 2.000 de mostre de creier, fiecare organ fiind amplasat într-un tub de plastic sau într-o pungă, urmând să fie congelat sau amplasat în formol, în funcţie de modul în care va fi utilizat.
Urmărește
2657 afișări
Cum funcţionează cea mai mare bancă de creier din lume (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Mostrele sunt utilizate în nenumărate studii, de la cercetări privind boala Alzheimer, schizofrenia sau stresul post traumatic. Pentru a analiza rădăcina acestor boli, HBTRC, parte a Spitalului McLean din Massachusetts, are nevoie atât de creiere sănătoase, cât şi de creiere deteriorate în urma bolilor, pentru a putea fi comparate, notează Descoperă.
Centrul se bazează pe donarea de organe, atunci când donatorul moare, experţii trebuie să conserve creierul cât mai rapid pentru a nu se deteriora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu s-a plimbat în avioanele închiriate de Nordis. Documentele au apărut astăzi în presă
-
Scholz îi spune „nein” lui Zelenski: Germania nu va livra Ucrainei rachete Taurus, în ciuda deciziei SUA
-
Veşti bune pentru şoferi. Se deschide un nou tronson de 31 de kilometri din Autostrada Moldova
-
O ţară din UE interzice mamele surogat. Ce sancţiuni ar putea primi cei care nu se conformează
,,Trebuie să avem întreg creierul intact, deteriorarea trebuie să fie minimă'', a declarat directorul adjunct al secţiei de operaţiuni din cadrul HBTRC, Jorge Tejada.
Tejada lucrează în centru de 15 ani şi a ,,feliat'' sute de creiere umane.
Creierul se deteriorează foarte rapid după ce persoana moare, aşadar Tejada împreună cu colegii săi au la dispoziţie maximum 24 de ore pentru a-l recolta. După ce creierul ajunge la centru, acesta este cântărit şi apoi tăiat în două. O parte este tăiată manual şi îngheţată, aceasta fiind utilizată pentru testele ADN. A doua jumătate este amplasată în formol, deoarece este utilizată pentru analizarea formei ţesutului şi al proteinelor.
De asemenea, echipa din cadrul HBTRC analizează creierul pentru a afla cauza decesului şi pentru a analiza viruşii ce ar putea fi prezenţi, precum HIV sau hepatita.
De aici, mostrele de creier sunt livrate către cercetători din întreaga lume. Prin banca de creiere au trecut peste 9.000 de creiere de când aceasta s-a deschis, în 1987. Tejada a afirmat că hipocampusul este zona creierului cel mai des cerută de către cercetători în ultima perioadă.
Modul în care se face donarea, precum şi procesul de stocare, poate fi urmărit aici: http://bit.ly/2dJe957.
Sursa: http://bit.ly/2dIJL5K.
Citeşte şi: Jean Pierre-Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart şi Bernard L. Feringa - Premiul Nobel Pentru Chimie 2016
Citeşte şi: Transportul viitorului care ar putea transforma profund economia lumii. „Am putea asemăna această experienţă cu teleportarea reală, ceea ce ar fi minunat“ - VIDEO
Citeşte şi: Aplicaţie pe telefonul mobil care deschide uşi şi înlocuieşte cheia, creată de elevi din Turda - GALERIE FOTO
Citeşte şi: Tatiana Onisei (biolog) : În România sunt pe piaţă aproape 20.000 de suplimente alimentare
Citeşte şi: Afecţiunea care nu există în statisticile oficiale ale României. „Este ca un virus la calculator. Omul îşi creează programe emoţionale, capabile să-i facă rău”
Citeşte şi: Căştile audio şi deteriorarea auzului
Citește pe alephnews.ro: Ungaria critică decizia lui Biden de a-i permite Ucrainei să atace Rusia cu arme americane. Szijjártó: „E un ultim atac asupra noii realități”
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin a avertizat că va ataca NATO dacă Ucraina folosește rachete occidentale. Cum este afectată România de decizia Administrației Biden
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul a rămas fără jumătate
CANCAN.RO
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat contracte-mamut la Ministerul Apărării! Imagini în premieră cu descurcărețul rezervist și garajul lui de lux
GANDUL.RO
Marian Vanghelie scapă de condamnarea de 11 ani. Magistrații au amânat procesul pentru 7 februarie 2025. Faptele se prescriu pe 17 decembrie 2024
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe