DESCOPERIRE majoră: Cel mai simplu test care poate să prezică riscul de CANCER mamar şi de prostată

Un test de salivă capabil să prezică riscul de cancer mamar şi de prostată, care va costa doar 5 lire sterline (5,9 euro), va fi lansat pe piaţa britanică în următorii cinci ani.

Urmărește
1311 afișări
Imaginea articolului DESCOPERIRE majoră: Cel mai simplu test care poate să prezică riscul de CANCER mamar şi de prostată

DESCOPERIRE majoră: Cel mai simplu test care poate să prezică riscul de CANCER mamar şi de prostată (Imagine: Shutterstock)

Acest test de salivă, care va putea fi realizat însă şi cu ajutorul unor picături de sânge, este capabil să identifice persoanele predispuse din punct de vedere genetic să dezvolte cancer mamar şi cancer de prostată, informează dailymail.co.uk.

Cercetătorii britanici speră să identifice cu ajutorul noului test persoanele care prezintă cele mai mari riscuri medicale, pentru a putea să le monitorizeze şi să trateze astfel tumorile încă din faze incipiente.

Oamenii de ştiinţă consideră că această descoperire reprezintă "singurul pas major făcut înainte" în cercetările din ultimii ani în domeniul identificării cauzelor genetice ale cancerului.

Testul a fost realizat de o echipă medicală de la Cancer Research UK, coordonată de medicul Harpal Kumar.

În cel mult cinci ani, noul test de salivă, care va costa doar 5 lire sterline, va fi oferit tuturor medicilor din sistemul naţional de sănătate britanic, pentru a-i ajuta pe aceştia să identifice femeile cu cel mai mare risc de cancer mamar şi bărbaţii predispuşi genetic să dezvolte cancer de prostată.

Rezultatele studiului clinic ar putea conduce la obţinerea unui nou medicament contra cancerelor dificil de tratat şi la obţinerea unui alt test, capabil să prezică riscul de cancer ovarian. Aceeaşi tehnică ar putea fi utilizată pentru analizarea riscului de cancer intestinal şi cancer pulmonar.

Pentru fabricarea noului test de salivă, savanţii britanici au avut nevoie de patru ani de analize minuţioase, realizate de peste 1.000 de cercetători, pe un eşantion de peste 200.000 de persoane.

Prin compararea ADN-ului prelevat de la bolnavii de cancer cu cel prelevat de la persoane sănătoase, cercetătorii au reuşit să dubleze numărul genelor cunoscute până în prezent care erau asociate cu cancerul mamar, cancerul ovarian şi cancerul de prostată, identificând peste 150 de gene.

La început, probele recoltate vor fi trimise la un laborator pentru a fi analizate. Într-un viitor apropiat însă, va fi posibil ca o nouă generaţie de teste să ofere rezultate instantaneu, chiar în cabinetul medicilor de familie.

Aproximativ 100.000 de cazuri noi de cancer mamar, cancer de prostată şi cancer ovarian sunt diagnosticate în fiecare an în Marea Britanie. În prezent, mamografiile nu sunt capabile să facă diferenţa între femeile care au un tip potenţial fatal de cancer şi femeile care, deşi au această boală, nu prezintă un risc de deces.

Ca urmare, pentru fiecare viaţă salvată prin realizarea de mamografii, alte trei femei urmează tratamente dure, costisitoare şi care nu sunt necesare. În schimb, noul test de salivă şi de sânge îi va ajuta pe medici să le identifice pe acele femei care prezintă cel mai mare risc de cancer. Aceste paciente vor putea fi monitorizate şi vor putea să primească din timp medicamente care să oprească dezvoltarea cancerului.

Studiul cercetătorilor britanici a fost publicat în Nature Genetics.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici