- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (12.02.2009, 19:07)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Discuţii despre predarea teoriei evoluţioniste în şcoli
Lansarea Anului Darwin în România, joi, la Muzeul de Istorie al Bucureştiului, a fost marcată de discuţii privind scoaterea şi reintroducerea teoriei evoluţioniste în programa şcolară.
Urmărește
724 afișări
Discuţii despre predarea teoriei evoluţioniste în şcoli (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cernea a prezentat rezultatele unui sondaj, comandat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale şi realizat de Metro Media Transilvania în rândul elevilor din clasele a VII-a - a XII-a, în decembrie 2007. Potrivit acestor rezultate, 60% dintre respondenţi cred că religia explică apariţia universului şi a omului, în timp ce 27% au ales ca răspuns ştiinţa. De asemenea, 14% dintre participanţii la sondaj cred că omul provine din maimuţă, faţă de 73% care pun existenţa omului pe seama creaţiei divine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Un alt document prezentat a fost Rezoluţia 1580 (2007) a Consiliului Europei, care atrage atenţia asupra pericolelor reprezentate de creaţionism pentru educaţie. Parlamentul European încurajează statele membre să apere şi să promoveze cunoaşterea ştiinţifică, să se opună ferm predării creaţionismului ca teorie ştiinţifică, pe aceeaşi treaptă cu evoluţionismul, şi, în general, prezentării ideilor creaţioniste în cadrul altei discipline decât religia şi să promoveze predarea evoluţionismului ca teorie ştiinţifică fundamentală.
Cernea a semnalat, totodată, că Biserica anglicană, care acceptă evoluţionismul, sărbătoreşte Anul Darwin, iar Biserica Catolică a început să manifeste şi ea o deschidere faţă de această teorie. Remus Cernea a amintit în acest sens declaraţiile făcute, anul trecut, de papa Benedict al XVI-lea, care a spus că evoluţionismul nu intră în contradicţie cu credinţa în Dumnezeu.
Cristian Lascu a spus că, în România, "printr-un model de învăţământ şi printr-o atitudine a instituţiilor statului, se creează o masă de ignoranţi". "Mă tem că există o bază de masă pentru negarea evoluţionismului", a spus Lascu, adăugând că, la persoanele în vârstă, această reacţie de respingere a evoluţionismului ar putea fi provocată de faptul că lor li s-a predat această teorie în paralel cu materialismul dialectic în filosofie.
"Noi ne mândrim cu nişte mari oameni de ştiinţă pe care i-am avut, Emil Racoviţă, de exemplu. El este fondatorul unei ştiinţe - biospeologia, iar aceasta reprezintă evoluţie pură. La 1920, evoluţionismul era explicit în ştiinţa şi educaţia românească, nu implicit", a spus redactorul-şef al revistei National Geographic, precizând că, în prezent, se spune că evoluţionismul este integrat în materia de biologie.
Mihai Buciuman a vorbit, la rândul său, despre petiţia online pe care a iniţiat-o în urmă cu un an, pentru a cere Ministerului Educaţiei să reintroducă teoria evoluţionistă în programa şcolară. El a precizat că petiţia a fost semnată de circa 800 de persoane.
Buciuman a mai spus şi că pe site-ul www.evolutionism.ro există o secţiune "Întreabă", dedicată persoanelor care nu pot trece peste anumite "blocaje logice", pentru a învăţa cu adevărat despre evoluţionism.
Aceşti oameni, potrivit lui Buciuman, au nevoie să li se răspundă rapid la întrebări diverse, precum "De ce nu mai evoluează şi acum maimuţele în oameni?" sau "Cum a putut apărea omul din maimuţă?", la care teoria evoluţionistă are un răspuns.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe