Eficienţa Tamiflu împotriva complicaţiilor cauzate de gripă nu poate fi dovedită

Nu există dovezi absolute că Tamiflu, antiviralul cel mai folosit împotriva gripei, este cu adevărat eficient pentru a preveni complicaţii, cum ar fi pneumonia, la persoane care nu mai au alte boli, potrivit unei analize realizate de experţi, publicată marţi şi citată de AFP.

Urmărește
265 afișări
Imaginea articolului Eficienţa Tamiflu împotriva complicaţiilor cauzate de gripă nu poate fi dovedită

Eficienţa Tamiflu împotriva complicaţiilor cauzate de gripă nu poate fi dovedită (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O anchetă, condusă de British Medical Journal în colaborare cu postul britanic de televiziune Channel 4, arată că Tamiflu reduce moderat simptomele bolii (prezente de o zi), dar datele privind o eventuală reducere a complicaţiilor rămân insuficiente.

Acest studiu actualizează o anchetă publicată în 2005 pentru baza de date Cochrane.

Echipa, condusă de profesorul Chris Del Mar, de la Universitatea din Bond, Australia, a analizat 20 de teste clinice.

Cercetătorii deplâng "numărul redus de date de calitate", furnizate de autorii testelor sau de laboratorul Roche, care fabrică Tamiflu, ceea ce a dus la excluderea a opt teste ale studiului din 2005, care nu puteau fi verificate în mod independent.

Efectele date de oseltamivir (substanţa prezentă în Tamiflu), pentru a reduce riscul complicaţiilor gripei la adulţii care nu au alte boli, sunt considerate "puţin fiabile".

Pentru profesorul Nick Freemantle şi doctorul Melanie Calvert, de la Universitatea din Birmingham, "oseltamivirul poate reduce riscul de pneumonie la persoane aflate într-o stare bună de sănătate, care ar fi contractat gripa". Totuşi, "beneficiul este redus, iar efectele secundare şi siguranţa folosirii trebuie luate în considerare", afirmă ei.

Pentru cercetători, această reevaluare pune sub semnul întrebării nu doar eficienţa medicamentului Tamiflu, ci "tot sistemul prin care medicamentele sunt evaluate şi controlate şi promovarea care se face pentru ele".

Ei conchid că Tamiflu, având în vedere eficienţa sa moderată, nu ar trebui utilizat în mod obişnuit împotriva gripei sezoniere, chiar dacă dovezile privind apariţia unor efecte secundare grave sunt limitate. Noi teste independente ar urma să fie realizate pe viitor.

În timpul unei conferinţe de presă telefonice, organizată marţi, reprezentanţii laboratorului Roche au "confirmat soliditatea şi integritatea datelor care dovedesc eficacitatea şi siguranţa Tamiflu şi realizarea de teste clinice".

Laboratorul subliniază că, potrivit datelor americane, utilizarea de antivirale este "singura intervenţie care face o diferenţă în evoluţia clinică a pacienţilor spitalizaţi, în cele două zile care urmează apariţiei simptomelor".

Tamiflu este comercializat de zece ani şi a fost utilizat de 68 de milioane de persoane din întreaga lume, aminteşte Roche.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici