Englezul Dave Smith, 72 de ani, a suferit 10 luni de Covid. Cine sunt cei expuşi la Long Covid şi care sunt simptomele

  • Long Covid sau Covid lung înseamnă simptome care durează mai mult de 6 luni, chiar şi după vindecare, adică după ce testul arată rezultat negativ.
  • La Bristol, infecţia cu Sars-Cov-2 a fost înregistrată la un bolnav timp de 10 luni, deci nu a fost vorba despre un caz de Long Covid, ci de Covid în sine.
  • Pacientul Dave Smith a avut nevoie de 290 de zile să se vindece, fiind internat de şapte ori şi riscând să moară de cinci ori!
Urmărește
1235 afișări
Imaginea articolului Englezul Dave Smith, 72 de ani, a suferit 10 luni de Covid. Cine sunt cei expuşi la Long Covid şi care sunt simptomele

Virusul a făcut ravagii în toată lumea

Dacă unele persoane au fost infectate şi recuperate după Covid fără măcar să observe, altele sunt victime ale Long Covid, care este un sindrom post-Covid care durează luni la rând.

Nu intră în categoria Long Covid acei oameni care au nevoie de mai mult timp pentru a deveni negativi. Adesea există confuzie datorită şi expresiei utilizate în limba engleză, care sugerează o „infecţie Covid lungă”.

La Bristol, de exemplu, infecţia cu Sars-Cov-2 a fost înregistrată la o persoană pe o durată de 10 ani, deci nu un caz de Long Covid, ci de Covid în sine care a durat pe toată perioada respectivă. Pacientul se numeşte Dave Smith şi a avut nevoie de 290 de zile ca să se vindece, nefiind asimptomatic.

Englezul a fost internat de şapte ori şi a riscat să moară de cinci ori! În total, a ieşit de 72 de ori pozitiv la teste. Prin urmare, în cazul său, nu vorbim despre Covid lung, ci despre o formă de Covid remisiv-recidivant.

Smith avea un sistem imunitar distrus de bolile anterioare. În cele din urmă, a fost tratat cu un cocktail de doi anticorpi dezvoltat de Regeneron, care este acelaşi cu care Donald Trump a fost vindecat. 

Un consultant de la Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie, Ed Moran, a explicat că este important să avem grijă de tratamentul acestor tipuri de persoane, care, din fericire, sunt destul de rare, deoarece astfel de infecţii lungi riscă să dezvolte noi variante ale virusului. 

Cele mai frecvente simptome ale Covidului lung sunt setul de tulburări şi manifestări clinice care rămân după infecţia cu Covid-19. De fapt, în timp ce majoritatea oamenilor se recuperează complet în decurs de două luni de la infectare, există unele simptome care durează mai mult. Cele mai frecvente simptome sunt:

pierderea persistentă a mirosului;
pierderea persistentă a gustului;
probleme de respiraţie;
pierderi de memorie;
dificultate de concentrare;
oboseala cronică.


În general, vorbim de Long Covid când simptomele apar mai mult de 12 săptămâni. Profesorul Francesco Landi, de la policlinica Gemelli din Roma, care se ocupă de efectele Long Covid asupra pacienţilor recuperaţi, susţine că doar 20% dintre pacienţii care au avut Covid-19 s-au recuperat complet, în timp ce în 50% din cazuri există încă simptome precum oboseală fizică şi tuse după 2-4 luni.

Există studii internaţionale care arată că unul din trei pacienţi încă prezintă simptome chiar şi la opt luni după infectare. Potrivit unui studiu realizat de Bjorn Blomberg de la Universitatea din Bergen din Norvegia pe un eşantion de 312 pacienţi cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani, dintre care 65 internaţi, ceilalţi stând izolaţi acasă cu Covid formă uşoară, durata medie a Long Covid este de şase luni.

52% din eşantion a prezentat simptome uşoare, dar persistente, timp de cel puţin şase luni de la contractarea virusului, chiar şi după ce a fost negativizat rezultatul.

Sunt aceste persoane contagioase? Una dintre principalele întrebări care se ridică, de fapt, este tocmai ceea ce priveşte pozitivitatea şi contagiozitatea Long-Haulers, adică a celor care manifestă sindromul post-Covid.

Tocmai pentru că vorbim de boală „post”, este evident că aceştia sunt oameni care sunt acum negativi, nu precum cazul Smith. Au fost deja negativizaţi, chiar de luni de zile, şi nu sunt absolut contagioşi, afecţiunile pe care le au sunt consecinţele pe care Covid le-a lăsat pe corpurile lor, susţin specialiştii.

De fapt, trebuie luat în considerare şi faptul că adesea chiar şi unii oameni care sunt încă pozitivi nu sunt deloc contagioşi. Aceştia sunt cei care continuă să aibă rezultate pozitive la teste, chiar şi după ce s-au vindecat complet. Cu toate acestea, este considerat în continuare pozitiv din toate punctele de vedere şi, prin urmare, este obligat să rămână izolat.

Dar cine sunt cei care suferă de Long Covid? Conform celor raportate de Institutul Naţional de Sănătate, cei mai expuşi la Long Covid sunt femeile cu vârsta sub 60 de ani, care au de două ori mai multe şanse să manifeste Long Covid decât bărbaţii; oamenii aflaţi la bătrâneţe; persoanele supraponderale.

În practică, hormonii sexuali par să joace un rol deoarece, de fapt, femeile sunt mai expuse decât bărbaţii înainte de vârsta de 60 de ani, în timp ce şansele sunt aceleaşi după această vârstă.

În studiul efectuat de Universitatea din Bergen, publicat în revista Nature Medicine, 61% din eşantionul de tineri între 16 şi 30 de ani prezentau simptome persistente la şase luni de la infecţie şi 52% dintre cei care erau izolaţi acasă le aveau. Mai exact, 13% au avut pierderi persistente de miros şi gust, alte 13% probleme cognitive şi 11% probleme de memorie. Cu toate acestea, cel mai frecvent simptom este oboseala persistentă.
 

 

 


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici